
Réduction groupe cible pour premiers engagements : mode d’emploi à partir de 2024
Recrutement et sélection



Betrokken teams: zo houd je de vinger aan de pols
Aan autonomie op de werkvloer hebben medewerkers doorgaans geen gebrek, zo blijkt uit een recente studie die we uitvoerden bij 2500 Belgische werknemers in grote en kleine organisaties. Maar qua inspraak in het beleid en de werking blijft het schoentje knellen. Annelies Rottiers legt uit hoe we hier verandering in brengen.

Extralegale voordelen: de top 10 in de kijker
Nagenoeg alle werknemers in België krijgen extralegale voordelen. Welke 'employee benefits' dat zijn, hangt af van de werkgever. Die kan vandaag kiezen uit een toenemend aantal opties. In de lijst met meest gekozen extralegale voordelen zien we dan ook enkele opvallende stijgers en dalers. Hoog tijd om de top 10 door te lichten.

Een collectieve hospitalisatieverzekering: werkgevers weten waarom
Extralegale voordelen bestaan vandaag in alle geuren en kleuren: van elektrische fietsen over Internet@home tot de immer populaire maaltijdcheques. Ze helpen je om (toekomstige) medewerkers te motiveren, terwijl je tegelijk je financiën ontziet. Maar welke extralegaal voordeel biedt de grootste slagkracht voor je bedrijf? Een aanrader: de collectieve hospitalisatieverzekering.

Cruciale aandachtspunten bij internationale tewerkstelling
De wereld wordt één groot dorp. Maar voor tewerkstelling blijven landsgrenzen een duidelijke lijn trekken. Werf je een buitenlandse kracht aan of stuur je een Belgische werknemer naar het buitenland – zelfs al is dat maar voor een uur – dan moet je je vooraf goed informeren. Anders moet je misschien wel terugkomen op gedane beloftes. Complexe materie, zoveel is zeker. Daarom vijf relevante tips.

Wil je je werknemer een cadeau geven? Dat mag binnenkort wat meer zijn!
Geschenken worden als loon beschouwd en zijn dus onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen (RSZ). Dit geldt voor geschenken in natura, in geld of in de vorm van cadeaucheques. Maar blijf je onder een bepaald bedrag, dan geldt er een vrijstelling van RSZ. Die plafonds worden binnenkort verhoogd.

Thematisch verlof: maatregelen voor meer flexibiliteit
Vanaf 1 juni 2019 kunnen werknemers ouderschapsverlof en verlof voor medische bijstand een stuk flexibeler opnemen. Wat betekent dit concreet?

Verplichte prikklok of niet: tijdsregistratie is zeker het overwegen waard
Op 14 mei vaardigde het Europese Hof van Justitie een arrest uit rond de registratie van werktijd. Het wil werkgevers binnen de EU verplichten om een systeem op te zetten om de arbeidstijd bij te houden. Een prikklok laten installeren, is niet aan de orde, maar tijdsregistratie is toch het overwegen waard. Juridisch adviseur bij SD Worx Astrid Mertens en Peter s'Jongers, CEO van Protime, geven tekst en uitleg.

Voorbereiden op GDPR: de vijf meest gestelde vragen
De General Data Protection Regulation – beter bekend als GDPR – gaat in op 25 mei. Grote én kleine bedrijven moeten dan voldoen aan deze verstrengde Europese privacyregels. Maar die regels roepen nog steeds heel wat vragen op. Wij zetten de vijf belangrijkste op een rij.

Personeelskosten budgetteren: volstaat Excel of ga je voor een geijkte tool?
Je personeel tijdig en correct uitbetalen vertrouw je toe aan je sociaal secretariaat. Maar voor het zover is, moet jij wel de nodige budgetten voorzien. En die variëren van jaar tot jaar: stijgende anciënniteit, extralegale bonussen, kosten bij langdurige afwezigheid enzovoort. Het nauwkeurig becijferen van je personeelsbudget is een huzarentaak in een steeds complexer hr-landschap.Berekend te werk gaan is dan ook de boodschap.

Ramadan op de werkvloer: tips om vastende medewerkers te ondersteunen
Dit jaar startte de ramadan op maandag 6 mei. Moslims in de hele wereld vasten dan een maand – tot 4 juni in dit geval. Welke gevolgen heeft dat voor hun prestaties? En hoe ga je daar als werkgever mee om?

Het ‘sociaal passief eenheidsstatuut’ vrij van belasting: wat je moet weten
Werknemers ontslaan is bijna nergens zo duur als in België. Om de kosten die met de exit van een medewerker komen kijken beter op te vangen, kun je als werkgever vanaf dit jaar – onder bepaalde voorwaarden en grenzen – een deel van je winst fiscaal vrijstellen.

Het bijna-IPA 2019-2020: wat betekent het voor jou als werkgever?
Een loonnorm van 1,1%, een soepelere instapregeling voor SWT en meer vrijwillige overuren: er mag dan wel geen sprake zijn van een formeel interprofessioneel akkoord, toch zullen bijna alle onderdelen van het ontwerpakkoord van februari worden uitgevoerd. Wat betekenen die maatregelen precies voor jouw organisatie? Een overzicht.