
Réduction groupe cible pour premiers engagements : mode d’emploi à partir de 2024
Recrutement et sélection



Afwezig op het werk: wanneer is je werknemer niet aan de slag?
Je neemt een werknemer aan omdat die broodnodig is om je zaak te doen draaien. Maar zelfs de meest plichtsbewuste medewerker kan wel eens afwezig zijn. Dit artikel lijst de meest courante vormen van betaalde afwezigheden op.

Medewerkers delen met de multiwerkgeversovereenkomst
Een wisselende workload, vereiste specifieke expertise of de wens naar een gevarieerde loopbaan: steeds meer bedrijven zijn vragende partij om medewerkers te delen met collega-ondernemers. Een ‘multiwerkgeversovereenkomst’ biedt de oplossing. Al blijft het zaak om enkele valkuilen te omzeilen.

Aanwerven en tegelijk besparen op loonkosten? In een steunzone kan het
In bepaalde regio’s die getroffen zijn door collectieve ontslagen of hoge werkloosheidscijfers moedigt de overheid jobcreatie aan. Ondernemingen kunnen er genieten van een korting op de verschuldigde bedrijfsvoorheffing. Dankzij die maatregel kwamen er al 6000 nieuwe banen bij in Vlaanderen en Wallonië. Vanaf 15 mei 2019 kunnen ook Brusselse werkgevers profiteren van subsidies als ze nieuwe medewerkers aanwerven in zones die het moeilijk hebben.

Hr-outsourcing: deze 4 taken zijn het populairst
Hr-outsourcing is geen alles-of-niets-keuze. Jij beslist welke taken je wel of niet toevertrouwt aan een externe specialist. Je kunt bovendien kiezen voor tijdelijke ondersteuning of een structurele outsourcingformule, bij jou op kantoor of vanop afstand. Hoe het ook zij: sommige hr-processen worden vaker uitbesteed dan andere. Benieuwd naar de 4 populairste? Dit zijn ze.

Nieuwe uitstoottest WLTP: verhoogde belastingen op je bedrijfswagens?
Hoe groter de CO2-uitstoot van een wagen, hoe hoger de belasting: die fiscale maatregel hanteert de EU al jarenlang. Maar sinds september 2018 werd haar wetgeving nog iets strenger: zo wordt de CO2-uitstoot van alle nieuwe wagens nu berekend aan de hand van de ‘WLTP’-test, waardoor die soms 25% hoger ligt dan vroeger. Zijn bedrijfswagens daardoor fiscaal minder interessant geworden?

Loonkloofwet: vergeet je analyseverslag niet
In 2012 riep de federale overheid de loonkloofwet in het leven. Het doel: bedrijven aanmoedigen om werk te maken van gelijke verloning van mannen en vrouwen, onder meer aan de hand van een tweejaarlijkse analyse van de lonen. Of en hoe je zo’n loonkloofverslag moet opstellen, hangt af van hoeveel personeel je tewerkstelt.

Hoeveel kost een ontslag je als werkgever?
Als je een medewerker laat gaan, heeft dat een grote financiële impact op je organisatie. Naast de ontslagvergoeding komen er – vaak vergeten – extra kosten bij kijken, bijvoorbeeld voor de rekrutering en opleiding van een nieuwe kracht. Hoeveel je exact moet neertellen, hangt af van geval tot geval. Een overzicht.

Werkgelegenheidssteun: interessante kortingen bij de aanwerving van personeel
Loonkosten optimaliseren, ook in 2019 staat het ongetwijfeld hoog op de agenda in heel wat bedrijven. Werkuitkeringen en de doelgroepenvermindering zijn twee maatregelen die je daarbij helpen. Voor beide wijzigde er een en ander bij de start van het nieuwe jaar. Tijd voor een overzicht.

Interprofessioneel akkoord: onderhandelingen in het slop?
Al sinds de jaren 60 sluiten de sociale partners uit de privésector tweejaarlijks een interprofessioneel akkoord af. Dat IPA vormt het startpunt voor heel wat regelgevend werk. Hoever staan de onderhandelingen voor de periode 2019-20? En mag de regering in de bres springen als er geen witte rook komt?

Grensarbeid: Belgen in Nederland beter beschermd bij werkloosheid
Dagelijks pendelen ruim 14.000 Belgen en Nederlanders de grens over naar hun werk en dat aantal blijft groeien. Hoe evident ook voor wie in een grensregio woont, op sociaaljuridisch en fiscaal vlak is het dat allerminst. Een lichtpuntje: Belgen die in een buurland aan de slag zijn, zijn sinds kort beter beschermd wanneer ze op het einde van hun loopbaan hun job verliezen.

Waarom en hoe je als onderneming moet inzetten op engagement
Medewerkers die zich gelukkig voelen op het werk zijn 13% productiever. Dat blijkt uit recente studie van de Universiteit van Oxford en is een bevestiging van ons eigen onderzoek naar engagement. Naast de productiviteit levert het je als bedrijf nog mooie voordelen op. Maar het vraagt meer dan een jaarlijkse teambuilding, daarom zetten we enkele nuttige tips op een rij.

Zo leidt de digitalisering van hr tot een efficiëntere organisatie
Gesofisticeerde smartphones, ontelbare apps, slimme spraakassistenten en zelfs virtual reality: de digitalisering heeft onze vrije tijd onomkeerbaar veranderd. Maar in het bedrijfsleven worden nieuwe technologieën en tools nog te weinig ingezet. Nochtans is een digitale transformatie van hr de sleutel tot een efficiëntere organisatie.