1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Eigen verloning>
business man op fiets

Hoe bepaal je je bezoldiging als bedrijfsleider?

Als bedrijfsleider in een vennootschap is het één van je voorrechten: je bepaalt zelf het bedrag van je vergoeding. Ben je hierin volledig vrij? Wettelijk gezien wel. Fiscaal gezien is dat een ander verhaal. Je kunt maar beter enkele basisprincipes toepassen.

  Geen minimum

  Hoe lager je inkomen, des te minder sociale bijdragen en belastingen je betaalt. Er is geen ondergrens: als bedrijfsleider kun je zelfs 'gratis' werken voor je eigen vennootschap. Je moet dan wel aan de fiscus kunnen verklaren waarvan je leeft en belastingen betalen op je andere bronnen van inkomsten.

   Geen maximum, maar…

   Niets belet je jezelf een loon toe te kennen als van een CEO van een multinational. Maar hoe hoger je loon, des te meer belastingen (bedrijfsvoorheffing) en sociale bijdragen je betaalt. Je hebt er dus alle belang bij om een minder hoog loon uit te keren en dat loon met extra's aan te vullen zoals een individuele pensioentoezegging of een vrij aanvullend pensioen.

    De 45.000 €-regel

    Elke situatie is anders: er is geen algemeen zaligmakende oplossing. Maar één cijfer is in bijna iedere situatie relevant: 45.000 € (brutoloon + voordelen in natura). Als je je als zelfstandige bedrijfsleider een loon toekent dat minstens deze grens bereikt, wordt je onderneming aan een lagere vennootschapsbelasting onderworpen. Voor starters is er een uitzondering: je kunt een lagere bezoldiging uitkeren en toch van het gunstregime genieten op voorwaarde dat je onderneming nog geen 4 jaar bestaat.

    Als je behoefte hebt aan een hoger brutoloon dan dit bedrag, dan heb je er belang bij een boekhouder of een fiscalist te raadplegen met het oog op een optimalisatie.

     Hoe bepaal je het brutoloon dat je nodig hebt?

     Dit bedrag van 45.000 € is een brutobedrag: je moet hier dus nog de belastingen van aftrekken. Vraag aan je boekhouder/fiscalist om te berekenen hoeveel je daar netto van overhoudt.

      Hoe kun je dit loon optimaliseren?

      Er bestaan verschillende manieren om een cash loon aan te vullen. De meest bekende zijn de voordelen in natura: een bedrijfswagen, informaticamateriaal, telefonie, elektriciteitsverbruik of stookolie… Als je onderneming die kosten draagt, hoef je deze niet met je nettoloon te betalen en houd je dus meer geld over. 

      Uitgestelde inkomsten zijn een andere interessante piste. In dat geval stort de vennootschap bedragen die je later zullen toekomen en worden deze bedragen minder belast dan een onmiddellijk inkomen. Een voorbeeld hiervan zijn de individuele pensioentoekenningen (vrij aanvullend pensioen, groepsverzekering enz.).

      Je vennootschap kan ook dividenden uitkeren, dat is een gedeelte van de gerealiseerde winst. In bepaalde gevallen worden deze dividenden minder belast dan het loon. 

      Er zijn nog andere pistes mogelijk, afhankelijk van je specifieke situatie. Je boekhouder of fiscalist kan je vertellen wat het beste is in jouw geval. 

       En voor een natuurlijk persoon?

       Bovenstaande oplossingen zijn geschikt voor zelfstandigen die hun activiteiten in een vennootschap hebben ondergebracht. Voor natuurlijke personen ligt de situatie heel anders. Je inkomen is dan gelijk aan het zakencijfer van de onderneming min de beroepskosten. Je kunt dan alleen je inkomen bepalen door meer of minder te werken.

        Jij focust op je zaak, wij zorgen voor de rest

        Wil je een bezoldiging opnemen uit je vennootschap, dan komen er nieuwe vragen op je af. Maar wees gerust: dankzij SD Worx hoef je daar niet wakker van te liggen. Onze bedrijfsleidersexpert maakt een persoonlijke simulatie en adviseert over je bezoldiging.

         Ontdek hoe we je ondersteunen