1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Talent>
1op1

1-op-1: hoe voer je impactvolle feedbackgesprekken met medewerkers?

TIP: om een open en vrije setting te creëren, vindt een 1-op-1-gesprek het best af en toe buiten de kantoormuren plaats. Breek met de formelere werksfeer en wissel de meetingroom af met een lunch buitenshuis of maak samen een wandeling.

  Werk aan perceptieverruiming

  Tijdens een 1-op-1-gesprek kan je ook coachende vragen stellen waarbij de medewerker zelf tot een antwoord komt. Via een coachende attitude laat je ze luidop nadenken en door een andere bril naar hun eigen vragen en uitdagingen kijken. Vraag naar wat wel en niet werkt, wat ze willen bekomen en wat hen misschien tegenhoudt. En vooral: vraag waar je hulp kan bieden.

  Appreciatie voor aandacht

  Eens het gesprek op gang is gekomen, is het goed om de antwoorden en de daaraan gekoppelde actiepunten te noteren. Aandachtig zijn is de boodschap. Leg laptop en gsm even opzij en toon dat je gesprekspartner jouw prioriteit is. Die notities kun je nadien online bezorgen aan je medewerker.

  Vraag ook ‘upward’ feedback

  Tijdens het gesprek pols je naar feedback over de medewerker zijn verwachtingen, maar durf ook vragen wat hij/zij verwacht van het management en het bedrijf. Dat helpt jou te groeien als manager en het toont dat er een open cultuur heerst waar collega’s aangemoedigd worden om feedback te geven. Van erkenning en organisatiecultuur over prestaties van het managementteam tot duidelijke communicatie: niets is taboe.

   TIP: 1-op-1-gesprekken gaan over de invulling en uitvoering van de job. Praten over persoonlijke groei zorgt er onvermijdelijk voor dat feedback over lopende projecten aan bod komt. Toch hou je projectmeetings beter gescheiden van 1-op-1-gesprekken.

    Overloop en praat bij

    Loopt het gesprek ten einde? Overloop nog eens de kern van wat net besproken is en wat de eventuele to do’s zijn. “Via een simpele online notitie bundel je alle punten en plan je meteen een volgende afspraak in. Met meetings op vaste tijdstippen in de agenda vermijd je laattijdige annulaties”, weet Tim Clauwaert. Sluit het gesprek af met een informele babbel over niet-werkgerelateerde zaken. Zo ziet je medewerker dat je geeft om meer dan enkel jobprestaties.

    Ambities drijven boven

    1-op-1-gesprekken zijn een uistekende tool voor managers om de productiviteit en het beroepsgeluk van medewerkers positief te beïnvloeden. Door de gesprekken consistent te laten plaatsvinden – of dat nu tweewekelijks, maandelijks of met grotere interval is – ken je je team beter en weet je wat er leeft op de werkvloer. Omgekeerd ontdek jij wat de ambities van je medewerkers zijn en wat zij van jou verwachten.

     Sylviebraque

     Sylvie Bracqué

     HR Consultant

     Als HR Consultant ondersteunt Sylvie zaakvoerders en managers bij hun HR-vraagstukken. Tien jaar lang stuurde Sylvie zelf teams aan, dus ze weet als geen ander welke uitdagingen samenwerken met zich meebrengt. Ze brengt theorie en praktijk samen en gaat pragmatisch aan de slag, samen met de klant.