Absences
Un suivi rigoureux de l’absentéisme permet d’éviter les problèmes de capacité. Pour apprendre à gérer efficacement les absences et garantir une planification optimale de votre personnel, consultez ces blogs, e-books et autres informations intéressantes. Ou posez-nous directement votre question.
De echte impact van verzuim? Bereken je directe en indirecte verzuimkosten
Ruim 1500 euro per medewerker per jaar: zoveel kost verzuim een gemiddeld Belgisch bedrijf aan niet-gepresteerde uren. En dan zwijgen we nog over vervangingskosten, collega’s die moeten overwerken of ontevreden klanten. Verzuimexperten Katleen Jacobs van SD Worx en Bart Teuwen van Mensura brengen het volledige kostenplaatje in kaart.
Ziekteverzuim bestrijden: 5 domeinen om aan te pakken in 2024
Hoe staat het met de gezondheid van jouw organisatie? Een van de beste graadmeters hiervoor is het ziekteverzuim. Als bedrijfsleider of hr-manager weet jij dat zieke werknemers je bedrijf een hoop kopzorgen bezorgen én geld kosten.
Ziekteverzuimrapport 2023
Wij onderzoeken elk jaar het Belgische ziekteverzuim. Is dat verzuim in jouw organisatie nog normaal? En ligt het in lijn met andere organisaties van dezelfde grootte in jouw sector? Het zijn vragen waar veel bedrijven mee worstelen. In het nieuwe verzuimrapport van SD Worx vind je heel wat cijfers die je een eerste richting geven en enkele tips om ermee aan de slag te gaan.
12 veelgestelde vragen rond klein verlet
Is je medewerker afwezig door een huwelijk, plechtige communie of overlijden binnen de familie? Dan kan hij of zij daar misschien klein verlet of omstandigheidsverlof voor inzetten. De lijst van gebeurtenissen die daarvoor aanleiding geven is lang en ietwat complex. We maken het concreet aan de hand van enkele veelgestelde vragen van werknemers.
10 veelvoorkomende vragen bij afwezigheden
Afwezig personeel: wat nu? Valt die periode onder de wettelijke vakantieregeling, ziekte, is die (on)betaald of geldt nog een ander type verlof? Als werkgever of hr-professional ken je de wetgeving maar beter. We bundelden voor jou de antwoorden op 10 moeilijke, veelvoorkomende vragen over afwezig zijn op het werk.
Zorgwekkend ziekteverzuim: hoe bindt jouw bedrijf de strijd aan?
Heb je het ook gemerkt? Vallen werknemers in jouw bedrijf vaker uit? Bedrijven in heel België kampen met steeds hogere ziekteverzuimcijfers. In 2022 bereikte het ziekteverzuim in België opnieuw een recordhoogte. Zo blijkt uit het nieuwe rapport van SD Worx op basis van loongegevens van ruim 800.000 werknemers uit meer dan 23.000 Belgische bedrijven in de privésector.
Ziekteverzuimrapport 2022
Voor veel organisaties is het een vraagteken of het eigen ziekteverzuim nog normaal is én of het in lijn ligt met andere organisaties van dezelfde grootte in hun sector. In het nieuwe verzuimrapport van SD Worx vind je alvast een aantal cijfers die jou een eerste richting kunnen geven.
Betaalde vakantie: 4 courante vragen beantwoord
Genieten van een verdiende vakantie: dat mag je in ons land gerust letterlijk nemen. Werknemers in de privésector sprokkelen immers betaalde vakantie bij elkaar voor het daaropvolgende jaar. Een helder principe, maar in specifieke situaties leidt het tot complexe berekeningen en dus flink wat verwarring. Nicole Meersman, trainer bij SD Worx Academy, geeft je het antwoord op 4 vaak voorkomende vragen over betaalde vakantie.
Hoe pakt jouw bedrijf ziekteverzuim aan?
Als werkgever of hr-manager sta je dagelijks voor moeilijke situaties. Er valt onverwacht een arbeider of bediende uit. Of erger nog, enkelen tegelijk. Je moet dringend op zoek naar vervanging. En dat terwijl je ook het werk intern reorganiseert om langdurige afwezigheden door ziekte op te vangen. Snel schakelen om continuïteit te garanderen is de boodschap. In de huidige war for talent is het bovendien geen sinecure om nieuwe werkkrachten aan te trekken. Over een uitdagende job gesproken!
Vakantiedagen overdragen: wat zijn de mogelijkheden?
Nu het einde van het jaar aanbreekt, wordt je hr-afdeling ongetwijfeld overspoeld met vragen over niet-opgenomen vakantiedagen. Maar hoe zit de regelgeving eigenlijk in elkaar? Kunnen je medewerkers vakantiedagen opsparen en overdragen naar volgend jaar? Tijd om na te gaan wat er al dan niet mogelijk is.
Van betaald educatief verlof naar Vlaams opleidingsverlof
Vanaf schooljaar 2019-2020 heeft elke werknemer in de privésector in Vlaanderen recht op maximaal 125 uur Vlaams opleidingsverlof (VOV) met behoud van (een begrensd) loon. Het VOV is de opvolger van het bestaande systeem van betaald educatief verlof. Het goede nieuws voor bedrijven: de opvolging en terugbetaling zal eenvoudiger en digitaal verlopen.
Nieuw vanaf 1 oktober 2019: het mantelzorgverlof
Met zo’n 800.000 zijn ze: de Belgen die zich dagelijks belangeloos inzetten om een dierbare te verzorgen die langdurig ziek of beperkt is. Zo’n taak als mantelzorger weegt vaak op het beroepsleven. Daarom kunnen werknemers vanaf 1 oktober mantelzorgverlof aanvragen. Concreet kunnen ze hun loopbaan gedeeltelijk of volledig onderbreken.