Licenciement
Prendre congé des collaborateurs est toujours un sujet sensible. Il existe différentes options pour licencier quelqu’un ; à chaque méthode s’appliquent certaines formalités et procédures. Pour savoir comment assurer le bon déroulement d’une procédure de licenciement, consultez ces blogs, e-books et autres informations intéressantes. Ou posez-nous directement votre question.
Hoe zorg je voor een menselijk ontslagproces?
Niemand kijkt uit naar een ontslaggesprek. Toch moet je daar als werkgever, hr-professional of leidinggevende soms door. Het spreekt voor zich dat je de hele ontslagprocedure zo menselijk mogelijk aanpakt. Daar hebben zowel jij als de betrokken werknemer baat bij. Het ontslagproces bestaat idealiter uit twee delen: het ontslaggesprek en het exitgesprek. Hoe je alles aanpakt, ontdek je hieronder.
Outplacement na ontslag: het menselijke aspect dat telt voor je medewerkers en je organisatie
Een ontslag gaat vaak gepaard met sterke emoties, zowel voor de betrokken werknemerals voor het team. Hoewel ontslag soms onvermijdelijk is, biedt outplacement de kansom op een respectvolle manier afscheid te nemen en tegelijkertijd de toekomstvan de betrokken werknemer te ondersteunen. Dit is niet alleen belangrijk voor devertrekkende medewerker, maar ook voor het vertrouwen en de motivatie binnen jeorganisatie.
Offboarding: ook hoe de arbeidsrelatie eindigt doet ertoe
Dat je als bedrijf best stevig inzet op onboarding, dat is iedereen het over eens. Maar een strategie voor offboarding wordt vaak vergeten. Offboarding – het proces voor het formele afscheid, ongeacht de reden – verdient echter net zo veel aandacht. Zorg dat ook dit vertrekproces een positieve ervaring is, waarbij niet alleen de juridische kant telt, maar vooral ook de indruk die je als werkgever achterlaat. Benut offboarding als een kans om je HR-beleid te versterken en je werkgeversmerk aantrekkelijk te houden.
De 3 fases van een herstructurering: laat je begeleiden
Een herstructurering is voor niemand goed nieuws. Het gaat om mensen en de emoties kunnen hoog oplopen. Hoe sereen de procedure verloopt, heb je als werkgever deels zelf in de hand. Goed en doordacht communiceren tijdens de drie verschillende fases van een herstructurering, is cruciaal. Hieronder schetsen we de drie fases met enkele tips uit onze ruime ervaring. Maar weet: een herstructurering is altijd maatwerk.
5-voor-12-gesprek: de leidinggevende is aan zet
Presteert een werknemer niet zoals afgesproken? Hangt het woord ‘ontslag’ in de lucht – van jouw kant of die van de werknemer? Dan is het hoog tijd voor het 5-voor-12-gesprek. Zo pak je dat aan volgens de regels van de kunst.
Groeien en bloeien met Annelies Rottiers
In de eerste aflevering van onze nieuwe podcastreeks "Tendens in Business" ontdekken we dat SD Worx naast sponsor van team SD Worx Protime met als wereldster Lotte Kopecky, ook een belangrijke HR-speler is. Annelies Rottiers leidt ongeveer 70 juridische en HR-experts binnen het bedrijf en vertelt hoe zij KMO’s in België en Europa ondersteunen bij hun groei.
People Facts 2024
Advies, tips en tricks rond hr in kmo
De grootste kracht van je bedrijf, dat zijn je medewerkers. Maar hoe vind je de juiste mensen en zorg je ervoor dat ze met plezier en geëngageerd komen werken? Wat met complexe selectieprocedures, marktconforme verloningen en opleidingen? Een professioneel hr-beleid voor je kmo is het antwoord: dat is het fundament voor alles. Bovendien maakt een geoptimaliseerd personeelsbeleid ook alle plannen glashelder, voor jou én je team. Enkel zo bouw je samen aan de groei van je organisatie. En wij bouwen graag mee.
Aan de slag met 3 alternatieven voor ontslag
Een ontslag is een gevoelige en vaak ook dure zaak. Bovendien kan het plotse vertrek van een medewerker nefast zijn voor de werksfeer én verliest je bedrijf er mogelijk heel wat interne kennis mee. Maar in sommige gevallen hoeft het zo ver niet te komen.
Medewerker ontslaan? Zo voorkom je onaangename verrassingen
Als je een werknemer wilt ontslaan, moet je zeker een aantal punten controleren. Anders kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Is er geen ontslagbescherming in het spel? Welke procedure moet je volgen als er sprake is van een ernstige fout? Valérie Buytaert, Sociaaljuridisch trainer bij SD Worx, geeft een voorsmaakje van haar webinar over ontslag. Die geeft ze uitgebreid op Payrollville – onze Dag van de Payroll Professional in een virtueel jasje. Ontdek hier al 5 veelvoorkomende valkuilen.
Herstructurering en collectief ontslag: 5 vragen die je eerst moet stellen
Dat de heropstart na de coronacrisis niet zonder slag of stoot zal gebeuren, staat buiten kijf. Bij sommige ondernemers staat het water aan de lippen. Als onderneming in moeilijkheden krijg je toegang tot een aantal maatregelen om de financiële druk te verlichten. Maar in het slechtste geval is een herstructurering met collectief ontslag onafwendbaar.
Ontslag van bepaalde arbeiders wordt duurder
Voor arbeiders die je hebt aangeworven vóór 2014 kon je via een beding in het arbeidsreglement of de arbeidsovereenkomst gedurende de eerste 6 maanden anciënniteit een verkorte opzeggingstermijn van 7 dagen voorzien. Wierf je de arbeider aan tussen 1 juli en 31 december 2013, dan kwamen die 7 dagen in de ‘rugzak’ of het eerste luik van de huidige opzegtermijn sinds het eenheidsstatuut (2014). Nu maakt het Hof van Cassatie daar komaf mee. Voortaan zul je voor deze welbepaalde groep arbeiders de gewone wettelijke of sectorale – vaak langere – opzegtermijnen in de rugzak moeten opnemen.
Collectief ontslag vermijden: trap niet in deze valkuilen
Komt je bedrijf in woelig vaarwater, dan moet je soms noodgedwongen afscheid nemen van meerdere werknemers tegelijk. Veel organisaties huiveren echter van een herstructurering met collectief ontslag. Naast het strakke juridische keurslijf zit het stigma hier natuurlijk voor iets tussen. Maar ook wanneer er geen sprake is van een collectief ontslag – omdat je de ontslagen spreidt in de tijd, bijvoorbeeld – moet je je aan de spelregels houden.