Recrutement et sélection
Employer les bons collaborateurs vous permet de faire avancer votre entreprise. Pour découvrir comment attirer les profils adéquats et garantir qu’ils restent performants longtemps après leur embauche, consultez ces blogs, e-books et autres informations intéressantes. Ou posez-nous directement votre question.


Samenwerken over generaties heen: zo maak je leeftijdsdiversiteit écht waardevol
In veel bedrijven werken vandaag minstens vier generaties samen. Dat is best bijzonder: jong talent zit naast collega’s met decennia aan ervaring. En hoewel generatieverschillen op de werkvloer soms zorgen voor misverstanden, zit er vooral veel potentieel in. Want als je leeftijdsdiversiteit goed aanpakt, krijg je er een waaier aan vaardigheden, ideeën en frisse inzichten voor in de plaats.
Toch blijft uit onderzoek van SD Worx dat potentieel vaak onderbenut: slechts 18% van de werkgevers zet vandaag actief in op samenwerking tussen generaties. En dat is jammer, want een slimme mix van leeftijden maakt je organisatie wendbaarder én aantrekkelijker. Hieronder vind je vijf manieren om het verschil te maken.

Haal meer uit diversiteit
Door open te staan voor een bredere mix van mensen kun je capaciteitsproblemen oplossen. Gedaan met stress en onzekerheid door werkpieken, verzuim, verloop of openstaande vacatures. Maar hoe meer verschillen er zijn binnen een team, hoe meer aandacht voor samenwerking nodig is. Herkenbaar? Dan is dit nieuwe e-book iets voor jou.

Samen naar een inclusief DNA op de werkvloer: 5 cruciale acties
Een krappe, vergrijzende arbeidsmarkt gecombineerd met hoge verzuimcijfers zorgen ervoor dat vacatures lang open blijven staan. Je huidige werknemers gemotiveerd aan jouw bedrijf verbinden, is dan ook cruciaal. Door in te zetten op DEI (diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie) creëer je een fijne, gezonde en veilige werkomgeving die zowel mensen aantrekt als behoudt. Maar hoe pak je dat aan? Een geijkt stappenplan naar inclusie bestaat niet, maar deze 5 acties zijn cruciaal.

Waarom diversiteit en inclusie hand in hand gaan
Onze maatschappij wordt alsmaar diverser. Logisch dat ook bedrijven onze diverse samenleving weerspiegelen. Klanten, medewerkers, sollicitanten en andere stakeholders verwachten dat ook. Diversiteit binnenbrengen is maar een eerste stap. Want voor een veilige, gezonde omgeving met optimale werkprestaties, heb je ook inclusie nodig.

Onbewuste vooroordelen bepalen ook jouw teams en beslissingen
Ondanks de antidiscriminatiewetgeving en de werkgeversverplichtingen tot gelijke behandeling, is er nog werk aan de winkel om te komen tot een inclusieve werkvloer. Van recruitment tot ontslag. Want helemaal vrij van vooroordelen en hokjesdenken is de mens – en bijgevolg een organisatie – niet. Het is dus belangrijk om te weten welke impact onbewuste vooroordelen hebben op jou, je teams en je beslissingen binnen een bedrijf.

DEI op het werk: 10 veelgestelde vragen
Werkgevers kampen met grote uitdagingen zoals kostenbesparingen en personeelstekorten. Een sterk, betrokken én productief team hebben, maakt het verschil. Met een uitgekiend DEI-beleid (diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie) kunnen ondernemingen die uitdagingen aangaan. Toch roept DEI nog heel wat vragen op. We bevroegen daarom experts en bedrijven en delen hun advies en praktische ervaring voor tien veelvoorkomende situaties.

4 tips om de total cost of ownership van flexibele werknemers te optimaliseren
In de wereld van procurement wordt de term Total Cost of Ownership (TCO) vaak gebruikt om inzicht te krijgen in de werkelijke kosten van een aankoop gedurende de volledige levenscyclus van een product of dienst.

Rekruteren met meer aandacht voor inclusie: 5 tips om van start te gaan
Is het in jouw bedrijf ook alle hens aan dek om voldoende nieuw talent binnen te halen? Maar loopt dat, ondanks alle inspanningen, niet altijd vlot? Misschien omdat je – vaak helemaal onbewust – drempels opwerpt voor sommige kandidaten. Onze expert Ilse Maggen geeft vijf tips om dat voortaan anders aan te pakken, met focus op competenties als rode draad.

4 tips als je een sollicitatiegesprek afneemt
Top, hr heeft misschien wel dé kandidaat gevonden voor die vacature in je team. En om nog zekerder te zijn van een goede match, zou het goed zijn dat ook jij er nog een sollicitatiegesprek mee voert. Ook leuk, maar hoe begin je daar dan aan zonder veel hr-kennis? Wat mag je als interviewer vragen en wat niet? We vragen het aan expert Joyce Verheyen, Corporate Recruiter bij SD Worx Jobs.
People Facts
Advies, tips en tricks rond hr in kmo
De grootste kracht van je bedrijf, dat zijn je medewerkers. Maar hoe vind je de juiste mensen en zorg je ervoor dat ze met plezier en geëngageerd komen werken? Wat met complexe selectieprocedures, marktconforme verloningen en opleidingen? Een professioneel hr-beleid voor je kmo is het antwoord: dat is het fundament voor alles. Bovendien maakt een geoptimaliseerd personeelsbeleid ook alle plannen glashelder, voor jou én je team. Enkel zo bouw je samen aan de groei van je organisatie. En wij bouwen graag mee.

Duurzaam talentmanagement in de financiële sector: technologie als drijfveer en oplossing
De uitdagingen op de werkvloer blijven toenemen: veel vacatures, een recordaantal langdurig zieken, automatisering en snel evoluerende banen. Veel bedrijven veranderen daarom hun aanpak en zoeken heil in interne mobiliteit, talentontwikkeling en -strategie, ook in de financiële sector. "De toekomst is aan organisaties die hun eigen noden blijven afstemmen op die van hun individuele werknemers", aldus Jan Laurijssen, Senior researcher bij SD Worx.

Vacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vlotte tekst
Goede vacatureteksten schrijven … het kan frustrerend zijn. Wat zet je er wel in, wat niet? En hoe omschrijf je iets zodanig dat kandidaten zich aangesproken voelen? Gelukkig kan generatieve AI een handje helpen. Met onze 5 stappen ga je in een mum van tijd van een wit blad naar een overtuigende tekst.