
Réduction groupe cible pour premiers engagements : mode d’emploi à partir de 2024
Recrutement et sélection



Ruimere informatieplicht bij aangifte 'kosten eigen aan de werkgever' vanaf 1 januari 2022
Heel wat werkgevers geven vandaag een onkostenvergoeding. Deze vergoedingen zijn voor jou aftrekbaar, dus moet je ze vermelden op de fiscale fiche 281.10. We herhalen dat er vanaf 1 januari 2022 ruimere regels gelden voor de aangifte van onkostenvergoedingen op de fiscale fiche. Meer transparantie! Hoog tijd dus om ook in jouw onderneming werk te maken van een doordacht beleid voor de terugbetaling van onkosten aan werknemers.

Lonen stijgen ruim 3% in horeca: zo optimaliseer je je personeelskosten
Vaste prik in januari: de indexering van de lonen in de horecasector. Alleen wordt dat deze keer wel een heel bittere pil om te slikken. Want volgens prognoses zit er door de hoge inflatie een indexstijging van maar liefst 3,219% aan te komen. Met deze ingrepen hou je je personeelskosten toch onder controle.

Doelgroepvermindering eerste aanwerving: zo werkt het vanaf 1 januari 2022
Voor het eerst aanwerven is geen klein bier. Om deze prille stappen als werkgever vlotter én betaalbaarder te maken, biedt de federale overheid sinds 2016 een doelgroepvermindering aan. Concreet: wie voor het eerst iemand in dienst neemt, betaalt op het loon van die medewerker geen patronale basisbijdragen. Dat voordeel blijft in 2022 bestaan, al is het in gewijzigde vorm. We vatten de veranderingen samen in drie vuistregels.

Ride smarter, not harder: Payrolloutsourcing
Een van de beste manieren om slimmer te werken, is weten wanneer je op anderen kunt rekenen en waar je je eigen sterktes kunt inzetten. Het verder uitbesteden van payrolltaken wint aan populariteit en staat de top 3 van meest gewilde outsourcingsprojecten.

Ride smarter, not harder: Naar people-first digital HR
Dit ebook zet je op weg naar een digitaal hr-ecosysteem dat de operationele efficiëntie verbetert en inspiratie geeft voor een goede werknemersbeleving.

Leidinggeven op afstand, een les in loslaten en vertrouwen
Eerst zien en dan geloven: lange tijd gold de fysieke aanwezigheid op de werkvloer als ijkpunt voor geleverde prestaties. Het massale telewerk van de voorbije maanden zette dat model op zijn kop. Toch merkt Kim Van Houtven, senior hr-consultant bij SD Worx, nog koudwatervrees voor afstandswerk bij veel leidinggevenden. Haar tip: “Verleg je focus van gepresteerde uren naar geleverde resultaten."

Hr-outsourcing: welke taken besteed je (niet) uit? [5 tips]
Outsourcing is een ietwat beladen woord. Wie garandeert immers nog de kwaliteit van je hr-processen als iemand anders de controle krijgt? Die vraag is echter onterecht. Door je payroll en/of hr-administratie uit te besteden hou je zelf de touwtjes in handen én krijg je er een kwaliteitsinjectie bovenop. De eerste denkoefening is dan: welke taken besteed je (niet) uit? Wij geven de aanzet.

Talentmanagement in het postcoronatijdperk start met drie vragen
Schudde de technologische revolutie je organisatie al dooreen, dan deed de coronacrisis er nog een schepje bovenop. En dat voel je tot in elke vezel van je werking, dus ook binnen je talentprocessen. Maar welke skills moeten bovenaan je prioriteitenlijst staan om je organisatie klaar te stomen voor morgen? Probeer je die in huis te halen, zwengel je interne ontwikkeling aan, of schakel je flexibel talent in? En hoe past je verloningsstrategie in deze puzzel?

Medewerker ontslaan? Zo voorkom je onaangename verrassingen
Als je een werknemer wilt ontslaan, moet je zeker een aantal punten controleren. Anders kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Is er geen ontslagbescherming in het spel? Welke procedure moet je volgen als er sprake is van een ernstige fout? Valérie Buytaert, Sociaaljuridisch trainer bij SD Worx, geeft een voorsmaakje van haar webinar over ontslag. Die geeft ze uitgebreid op Payrollville – onze Dag van de Payroll Professional in een virtueel jasje. Ontdek hier al 5 veelvoorkomende valkuilen.

Outsourcing in hr: 4 mythes ontkracht
De lat voor hr ligt hoog en dat is tijdens de corona crisis verder toegenomen. Je moet niet alleen extra waken over ‘the basics’, zoals payroll en personeelsadministratie, maar ook een volwaardige strategische businesspartner zijn. Talent reskillen, data analyseren, transformatie begeleiden ... het takenpakket breidt elke dag uit. Maar wat je zelf doet, doe je beter. Dus je roeit met de riemen die je hebt. Of is er toch een uitweg? We ontkrachten 4 mythes over outsourcing, zodat je een geïnformeerde beslissing kunt maken.

Parttimers in je horecazaak? 4 administratieve vereenvoudigingen
Sinds 1 oktober 2017 zijn nieuwe spelregels van kracht voor de tewerkstelling van deeltijdse krachten. De regering komt hiermee haar beloftes na uit de Wet Werkbaar Wendbaar Werk: het voor ondernemers mogelijk maken om hun personeel flexibeler in te zetten. Maak kennis met 4 administratieve vereenvoudigingen die je het leven als horecaondernemer makkelijker maken.

Waarom Workforce Management en waarom nu?
Snelle en ongekende veranderingen op de arbeidsplaats stimuleren de adoptie van digitale hr-oplossingen. De grootste uitdagingen waar hr voor staat, zijn het welzijn van het personeel, de werknemerservaring en de war for talent. Workforce Management (of personeelsbeheer) speelt een belangrijke rol in de tools en inzichten die nodig zijn om die uitdagingen het hoofd te bieden.