
Réduction groupe cible pour premiers engagements : mode d’emploi à partir de 2024
Recrutement et sélection



Zwangere medewerkster? Met dit stappenplan ben je voorbereid
Is een van je werknemers zwanger? Dan moet je als hr-medewerker een aantal zaken in orde brengen. Wij zetten alles op een rij. Vanaf de aankondiging van de zwangerschap tot de terugkeer naar het werk.

Workforce Management en de war for talent
Waarom heb je een oplossing voor Workforce Management nodig?
Door de snelle en onomkeerbare veranderingen in de afgelopen achttien maanden hebben bedrijven zich aan een ongeziene snelheid moeten aanpassen. Terwijl zich al enige tijd fundamentele veranderingen opdrongen, is de noodzaak tot verandering nu wel erg dringend geworden, zegt hr-expert Luc Bossaert van Adessa (onderdeel van de SD Worx-groep).

HR: Van pitlane naar poleposition
Analyseer, optimaliseer en accelereer. Na de afgelopen uitdagende jaren is de kans groot dat je het gevoel hebt dat hr op reserve aan het rijden is. Het gaat immers om de motor van elke organisatie, haar mensen. Tijd om een pitstop te maken.

Regering sleutelt aan vergroening van de mobiliteit: de nieuwigheden onder de loep
In het federale regeerakkoord stond al dat de regering versneld werk wil maken van de fiscale vergroening van het bedrijfswagenpark. De geplande uitbreiding van duurzame mobiliteitsmodi moet ook het mobiliteitsbudget een duw in de rug geven. Deze groene ambitie mondde uit in een voorontwerp waar de Raad van State zich nu over buigt.

Collectief ontslag & sluiting van onderneming
De procedure voor collectief ontslag is geen sinecure. Fouten kunnen verregaande juridische en financiële gevolgen hebben. Dit e-book geeft een beknopt toelichting van het begrip en procedure.

Ontslag van bepaalde arbeiders wordt duurder
Voor arbeiders die je hebt aangeworven vóór 2014 kon je via een beding in het arbeidsreglement of de arbeidsovereenkomst gedurende de eerste 6 maanden anciënniteit een verkorte opzeggingstermijn van 7 dagen voorzien. Wierf je de arbeider aan tussen 1 juli en 31 december 2013, dan kwamen die 7 dagen in de ‘rugzak’ of het eerste luik van de huidige opzegtermijn sinds het eenheidsstatuut (2014). Nu maakt het Hof van Cassatie daar komaf mee. Voortaan zul je voor deze welbepaalde groep arbeiders de gewone wettelijke of sectorale – vaak langere – opzegtermijnen in de rugzak moeten opnemen.

Gepersonaliseerde loonpakketten voor een innovatief loonbeleid
Een waardevoller loonpakket en keuzevrijheid zijn bijzonder sterke troeven om het engagement bij je medewerkers hoog te houden en makkelijker talent aan boord te halen. Kom meer te weten over een cafetariaplan of flexibel verlonen.

CFO’s richten zich op de digitalisering als hulpmiddel bij de strategische besluitvorming
Heel wat organisaties zijn door COVID-19 een versnelling hoger geschakeld inzake digitalisering en digitale transformatie als onderdeel van hun strategische doelstellingen. Door de sterke toename van het gebruik van Zoom, Microsoft Teams en Slack werd die behoefte aan digitalisering steeds prangender. Ondernemingen over de hele wereld moesten de deuren sluiten om de verspreiding van het virus in te dijken en werden gedwongen om voor veel van hun activiteiten over te schakelen op thuiswerk.
Opvallend genoeg wordt de versnelling van digitalisering, aangemoedigd door CFO’s en niet door IT’ers. De pandemie heeft immers de centrale rol van die CFO’s bij de strategische besluitvorming bevestigd. Gezien de lagere budgetten en kleinere teams richten CFO’s zich op software en de digitale wereld om het verschil te maken.

Kosten voor telewerk als beroepskosten opnemen in de belastingaangifte: niet altijd voordeliger
Kosten die je medewerkers maken om hun beroep behoorlijk te kunnen uitoefenen, zijn in principe fiscaal aftrekbaar. Loontrekkenden hebben de keuze tussen de werkelijke beroepskosten bewijzen of een kostenforfait. Werknemers die het afgelopen jaar ineens veel van thuis uit moesten werken, kunnen dus een deel van hun huisvestingskosten fiscaal inbrengen als werkelijke kosten. Maar dat is niet noodzakelijk de interessantste optie.

Het abc van payroll- en hr-outsourcing
Hoewel het concept outsourcing bij iedereen wel een belletje doet rinkelen, bestaan er toch nog veel onduidelijkheden over wat het juist inhoudt. Dat komt doordat outsourcing door de jaren heen een containerbegrip is geworden voor een brede waaier aan mogelijke oplossingen waarbij een derde partij je ondersteunt. Dit e-book gaat dieper in op wat outsourcing inhoudt, waarom steeds meer organisaties er zich tot wenden en hoe je zelf van start gaat.

Deels op kantoor, deels thuis: 6 tips om van hybride werken een succes te maken
Na meer dan een half jaar verplicht thuiswerken voor mensen met een kantoorjob, breekt binnenkort een nieuwe fase aan. Vanaf 9 juni mogen we één dag per week terug naar kantoor, vanaf juli is telewerk – voorlopig – niet langer verplicht maar sterk aanbevolen. Vliegen we dan met zijn allen terug vijf dagen per week naar kantoor? "Het zou beter zijn als de slinger ergens in het midden belandt”, zegt Kim Van Houtven, Senior HR Consultant van SD Worx. Dit zijn haar tips om dat nieuwe hybride werken in goede banen te leiden.

De zomer komt er weer aan: waar moet je op letten bij het inzetten van jobstudenten?
De vakantieperiode komt er weer aan. Iedereen kijkt al reikhalzend uit naar een welverdiende verlofperiode. Toch bezorgen vakanties, hoe mooi ze ook zijn, veel kopzorgen voor ondernemingen. Want hoe blijf je de continuïteit in vakantieperiodes waarborgen? Dat is een vraag waar veel ondernemers ieder jaar weer mee worstelen. Zelfs meerdere keren per jaar. Het lijkt wellicht niet direct voor de hand liggend maar jobstudenten kunnen wel degelijk een oplossing zijn voor dat probleem. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je overweegt om bijvoorbeeld studenten of scholieren in wil zetten om vakantieperiodes te overbruggen. Hieronder lees je de belangrijkste voor- en nadelen van jobstudenten.