1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>
lachende werknemer

Cafetariaplan de mogelijkheden: wat kan in een cafetariaplan?

Via een cafetariaplan kan een bedrijf een deel van het loon vrij laten invullen door zijn medewerkers. Zij verdelen hun persoonlijk budget volgens eigen behoeften over extralegale voordelen die hun werkgever selecteerde. 

Het bedrijf kiest deze voordelen uit 6 categorieën: 

 1. Mobiliteit
 2. Sociale benefits
 3. Multimedia
 4. Work-life balance
 5. Bedrijfscultuur
 6. Cash

  1. Cafetariaplan: Mobiliteit

  Auto, fiets of openbaar vervoer? In een cafetariaplan kunnen medewerkers zelf kiezen hoe ze zich het liefst verplaatsen. Weliswaar binnen de keuzemogelijkheden die de werkgever selecteert. De mogelijkheden zijn eindeloos:

  • Auto: kiezen voor een bedrijfswagen van een hogere of lagere categorie of een mobiliteitsbudget
  • Parking
  • Deelmobiliteit (auto, fiets, step, …)
  • Abonnement of tickets voor het openbaar vervoer
  • Fiets: lenen, delen of leasen
  • Laadinfrastructuur

  Via het cafetariaplan kan een bedrijf strategische keuzes maken rond mobiliteit. Door bijv. duurzame vervoersopties aan te bieden. Dit kan medewerkers motiveren om meer ecologische keuzes te maken.  

   2. Cafetariaplan: Social benefits

   De tussenkomst in de kosten voor hospitalisatieverzekeringen (bijv. tandzorg, ambulante zorgen, wachtpolis) of individueel pensioensparen? Dat kan via het cafetariaplan. Ook een medische check-up of zelfs wellbeing-trajecten (mentaal welzijn, beweging, rookstop, voeding) behoren tot de mogelijkheden.

    3. Cafetariaplan: Multimedia

    Een PC, laptop, smartphone of tablet die kunnen behoorlijk duur zijn. Via het cafetariaplan kan je als werkgever multimedia aanbieden. Die kan je dan ter beschikking stellen aan je werknemers of hen deze laten aankopen. Of je kan de terugbetaling van internetkosten opnemen in je cafetariaplan.

     4. Cafetariaplan: Work-life balance

     Als bedrijf actief bijdragen aan het evenwicht tussen werk en privé, dat is mooi. Het kan, door deze voordelen op te nemen in je cafetariaplan. Denk bijvoorbeeld aan extra vakantiedagen of de inrichting van het thuiskantoor van de werknemer

      5. Cafetariaplan: Bedrijfscultuur

      Een bedrijf kan hier eigen accenten leggen. Je kan werknemers diverse opleidingen laten financieren via het cafetariaplan. Of je biedt een kortingskaart waarmee zij extra kortingen krijgen op bepaalde producten en diensten. Je kan werknemers ook de mogelijkheid bieden om een storting te doen aan een goed doel.

       6. Cafetariaplan: Cash

       De werknemer heeft ook steeds de mogelijkheid om het saldo van zijn budget gewoon te laten uitbetalen onder de vorm van een bruto premie.

        Het Flex Income Plan

        Interesse? Ontdek hoe je zo’n cafetariaplan lanceert dankzij ons Flex Income PlanTM.

         

         Ontdek de mogelijkheden