1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Aanwerving en selectie>
accountant

Een goed selectieproces begint bij een goede vacaturetekst, hoe pak je dat aan?

  De krapte op de arbeidsmarkt blijft maar toenemen, dus het vinden van een geschikte kandidaat voor jouw organisatie wordt steeds lastiger. Toch kunnen simpele factoren ervoor zorgen dat je meer sollicitaties ontvangt. Denk bijvoorbeeld eens aan een vacaturetekst. Het schrijven van een goede vacaturetekst lijkt simpel maar je moet toch met een hoop zaken rekening houden. Want hoe zorg je ervoor dat iemand voor jouw organisatie kiest? Wat spreekt de lezer nu echt aan? Kortom, hoe schrijf je de beste vacature? Het schrijven van een goede vacaturetekst draagt immers bij aan jouw employer branding en zorgt ervoor dat kandidaten jouw organisatie beter weten te vinden. Waar moet je op moet letten? Wij geven je zes handige tips waarmee je jouw vacaturetekst naar een hoger niveau kunt tillen.

   Kies een duidelijke functietitel

   De functietitel is een van de belangrijkste redenen waarom de lezer op een vacature klikt. Kies een duidelijke functietitel die direct wordt herkend wanneer iemand op zoek is naar een baan. Verplaats je daarbij ook altijd in de lezer. Een functienaam die binnen de organisatie bekend is, kan onbekend zijn voor een lezer. Vermijd moeilijke vaktermen en uitgebreide informatie over de functie. Voor de functietitel geldt: Keep it simple! Dit zorgt er voor dat je beter gevonden wordt in de zoekmachines en dus meer respons krijgt. Wees concreet en specifiek!

    Omschrijf de baan

    Zodra de lezer geïnteresseerd is geraakt door de functietitel en doorklikt voor meer informatie, moet er direct een aantrekkelijke en wervende introtekst verschijnen. De lezer maakt hier de keuze of het een leuke baan is en verder wilt lezen of de pagina verlaat. Stel jezelf hierbij de volgende vraag: waarom zou iemand voor jouw organisatie kiezen?  
    Benoem vervolgens de algemene functie-eisen kort en duidelijk door middel van bulletpoints. Dit maakt het lezen fijn en overzichtelijk. Let op dat je nooit meer dan zeven bullets gebruikt, want dit verzwakt de aandacht van de lezer.

     Spreek de taal van de kandidaat

     Weet wie je zoekt voor de vacature en verplaats je in de kandidaat. Doe onderzoek naar de doelgroep en begrijp de functie inhoud. Naast de algemene functie-eisen, vinden kandidaten informatie over salaris, locatie en eventuele doorgroeimogelijkheden belangrijk. Pas wel op, want een laag salaris kan de lezer ook afschrikken. 
     Zorg ervoor dat de tekst actief is geschreven en creëer geen afstand met de lezer. Gebruik woorden als “jij” en “wij” in plaats van “de kandidaat moet beschikken over...”. 
     Extra tip: om te meten of de vacaturetekst geschikt is, kun je A/B testen toepassen. Je past hierbij verschillende variaties toe in je opmaak en inhoud. Met dezeaanpassingen kan er getest worden welke vacaturetekst het beste resultaat oplevert op het gebied van bijvoorbeeld sollicitaties.

      Geef kandidaten een kijkje achter de schermen

      Wat maakt jouw organisatie uniek? Benoem extraatjes die de organisatie aanbiedt voor medewerkers, zoals uitjes, sportabonnementen, teamuitjes of mogelijke bonussen. Niet onbelangrijk, beschrijf ook altijd de sfeer op de werkvloer door eventuele foto’s of video’s toe te voegen. Kandidaten willen weten waar ze gaan werken en dit kan ze over de streep trekken om te solliciteren. Want wie wil er nu niet op een inspirerende en gezellige omgeving werken?

       Goede vindbaarheid

       Een goede vindbaarheid is van cruciaal belang.  Dat lijkt lastig maar het is gemakkelijker dan je denkt. Het komt er op neer dat je de juiste zoektermen moet gebruiken in je vacaturetekst. Ook hierbij zul je je moeten verplaatsen in de lezer om termen te vinden waar kandidaten op zoeken. Een tool die hierbij kan helpen is KeyWordPlanner van Google.

        Maak duidelijke een Call-2-Action

        Bevat de vacature alle belangrijke punten over de functie? Dan is nu de taak om de lezer zo ver te krijgen om te solliciteren. Er moet een snelle en vooral makkelijke manier zijn om direct te reageren. Als het te veel moeite kost om te solliciteren, haken kandidaten af. Door het toepassen van een opvallende Call-2-Action kan de lezer gemakkelijk reageren op de vacature. Zorg er dus altijd voor dat de Call-2-Action goed zichtbaar is en opvalt door kleur, design en termen als “solliciteer nu!”.

        Heb je alle tips hierboven kunnen afvinken? Dan ben je al goed op weg in het schrijven van een perfecte vacaturetekst. Toch blijft het binden en boeien van kandidaten een tijdrovende klus waar de nodige expertise bij komt kijken. Heb je ondersteuning nodig bij de werving van kandidaten en wil je het volledige recruitmentproces uit handen geven? Onze teams van Staffing & Career Solutions staan voor je klaar!