
Doelgroepvermindering eerste aanwervingen: zo werkt het vanaf 2024
Aanwerving en selectie



Hoe kun je je totale loonkosten drukken?
Je plant uw eerste aanwerving? Dan gaan de zaken goed! Maar personeel tewerkstellen brengt ook zware extra kosten met zich mee. Om verlichting te brengen riep de overheid een rits steunmaatregelen in het leven. We zetten de belangrijkste premies, kortingen en subsidies op een rijtje. Zo blijf je door het bos de bomen zien.

Welk arbeidsstatuut kies ik voor mijn nieuwe medewerker?
Het juiste statuut bepalen, is allesbehalve evident. Zeker als je niet vertrouwd bent met de arbeidswetgeving. Informeer je vóór je nieuwe medewerker een bepaald nettoloon belooft. Dit overzicht helpt je op weg.

Checklist: wat moet je regelen vóór de eerste werkdag?
Veel startende werkgevers zien als een berg op tegen de opstartformaliteiten van een eerste tewerkstelling. Begrijpelijk, want er komt wel een en ander bij kijken. Maar weet dat je er niet alleen voor staat: als erkend sociaal secretariaat begeleidt SD Worx je in de verschillende stappen. Deze zes stappen moet je zeker op voorhand nemen:

Hoeveel kost een medewerker?
Wie ondernemers aan het woord hoort, weet dat de hoge loonkosten in België een boosdoener zijn. Staat je net zelf op het punt om iemand aan te werven? Dan kan een exacte inschatting van hoeveel je medewerker je zal kosten, geruststelling bieden. Dat een werknemer netto minder overhoudt dan wat je hem bruto aanbiedt, wist je al. Maar lees vooral verder, want een gewaarschuwd werkgever is er twee waard.

De 6 vaakst gestelde vragen over de loonbonus
De loonbonus is een ideale manier om je medewerkers een extraatje te geven zonder dat je loonkosten de pan uit swingen. Daarnaast betrek je hen meer bij de bedrijfsresultaten door verloning te koppelen aan collectieve en meetbare doelstellingen. Met een helder antwoord op 6 vaak gestelde praktische vragen, helpen we je op weg om vlot een loonbonus in te voeren binnen je onderneming.

5 tips om Generatie Z op de werkvloer te houden
Generatie Z zet haar eerste stappen op de arbeidsmarkt. De ruim 2 miljoen Belgen geboren tussen 1994 en 2010 zullen de werkvloer grondig door elkaar schudden. Ze houden niet van autoriteit, verwachten een carrière op maat en willen plezier aan hun werk beleven. Hoe maak je van deze digitale inboorlingen trouwe medewerkers? Met deze 5 tips.

Fietsen leasen voor werknemers in de zorgsector (PC 330)
Waarschijnlijk zal het binnenkort juridisch mogelijk zijn dat medewerkers binnen het paritair comité 330, een deel van hun eindejaarspremie vrijwillig kunnen inruilen voor een fiets. De vraag hierover ligt bij de actuele sectoronderhandelingen op tafel.
Wil je graag meer weten over het uitwerken van flexibele verloningsstelsels en de implementatie van een fietsplan? We vertellen je er graag alles over in deze webinar.

Index & Loon
Elke maand publiceren we hier een overzicht van de geldende index en de loonaanpassingen per paritair comité.

Winstpremie
Deze simulatie berekent de werkgeverskost en het nettobedrag op basis van het bedrag dat je wenst uit te keren als premie. Tevens maken we voor jou de vergelijking tussen de nieuwe winstpremie, een gewone bonus en de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen.

Bruto-netto calculator publieke sector
Bekijk snel welke impact een aanpassing van bruto- op nettoloon heeft, en omgekeerd. Deze tool houdt rekening met alle factoren en is speciaal ontworpen voor de publieke sector.

Eindejaarspremie
Benieuwd of jouw bediende recht heeft op een eindejaarspremie dit jaar en hoeveel die dan netto bedraagt? Ga dan snel aan de slag met deze tool om het bedrag uit te rekenen!

Vakantiedagen
Bereken snel hoeveel vakantiedagen jouw bediende nog mag opnemen dit jaar.