1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>
hospital

Een collectieve hospitalisatieverzekering: werkgevers weten waarom

Extralegale voordelen bestaan vandaag in alle geuren en kleuren: van elektrische fietsen over Internet@home tot de immer populaire maaltijdcheques. Ze helpen je om (toekomstige) medewerkers te motiveren, terwijl je tegelijk je financiën ontziet. Maar welke extralegaal voordeel biedt de grootste slagkracht voor je bedrijf? Een aanrader: de collectieve hospitalisatieverzekering.

Ben je net als een 15% van de kmo’s van plan om in 2019 je medewerkers te belonen in de vorm van extralegale voordelen, hou dan zeker rekening met een collectieve hospitalisatieverzekering. En wel om deze 5 redenen:

1. Vrijstelling van sociale bijdragen

Het is niet alleen veel goedkoper om je werknemers een hospitalisatieverzekering aan te bieden dan een gelijkwaardige verhoging van het nettoloon, ook de fiscus is je gunstig gezind. De premies die je als werkgever voor een collectieve hospitalisatieverzekering betaalt, zijn volledig vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen. Dit extralegale voordeel wordt immers niet als ‘loon’ beschouwd.

2. Ideaal voor kmo’s

Het is een hardnekkig misverstand dat collectieve hospitalisatieverzekeringen enkel voor grotere spelers zijn. Bepaalde formules zoals Hospi via Payroll zijn zelfs volledig op maat gemaakt van kmo’s. De premie die je betaalt, hangt in dat geval niet af van het aantal medewerkers waarvoor je een hospitalisatieverzekering voorziet, maar is vooraf bepaald. Zelfs startende ondernemers die hun eerste medewerker aanwerven, komen in aanmerking.

  Opvallend: uit marktonderzoek van SD Worx uit 2018 blijkt dat bijna 50% van de Belgische kmo’s geen hospitalisatieverzekering aanbiedt.

   3. Enige benefit-for-life

   Een hospitalisatieverzekering vult de tegemoetkomingen van het verplichte ziekenfonds aan voor allerhande ziekenhuisopnames. Geen overbodige luxe als je weet dat een ziekenhuispatiënt gemiddeld 20% van de factuur uit eigen zak betaalt. Zo vermijd je dat je medewerkers (of hun gezinsleden) op goede zorg besparen, met alle gevolgen van dien op de lange termijn. Sommige pakketten voorzien ook een voordelige bescherming voor actieve 65-plussers én na enkele jaren aansluiting hebben je  medewerkers het recht op een individuele verderzetting, ook al zijn ze uit dienst.

   4. Administratieve eenvoud

   De meest gehoorde kritiek op hospitalisatieverzekeringen is het slopende administratieve werk dat ermee gepaard gaat: medische vragenlijsten en onderzoeken, maandelijks aanpassingen doorgeven, uitzonderingen voor voorafgaande aandoeningen, wachttijden … noem maar op. Wie ziet door de bomen het bos nog? Onze raad: kies voor een pakket dat automatisch aansluit bij je payroll en helemaal geen extra administratieve taken inhoudt. Die bestaan immers ook!

   5. Employer branding

   In de ‘war for talent’ is employer branding een olympisch minimum geworden. Wie vandaag de grootste prille talenten wil aantrekken of gevestigde waarden van grote spelers wil overtuigen, kan niet om extralegale voordelen heen. En dan kom je steevast uit bij een hospitalisatieverzekering. Volgens cijfers van Assuralia hebben ruim 4 miljoen Belgen het via hun werkgever en nog eens zoveel vertrouwen op een individueel pakket via hun ziekenfonds. Of anders gezegd: met een collectieve hospitalisatieverzekering speel je in op wat je kandidaten echt willen.

    Op zoek naar een collectieve hospitalisatieverzekering voor kmo’s die administratieve eenvoud ademt, een uitgebreide dekking en een nog scherpere prijs biedt?

     Ontdek hier wat Hospi via Payroll voor jou kan betekenen
     BE_Annelies-Rottiers_-Manager-KMO-Consultancy_-SD-Worx_300x300

     Annelies Rottiers

     kmo-adviseur

     Annelies Rottiers is 10 jaar werkzaam bij SD Worx. Ze is manager van een team Legal- & HR-experts met een passie voor KMO. Samen met haar team inspireert én begeleidt ze bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid. Want mensen maken nu eenmaal het verschil, zeker als ze met 'goesting en passie' in hun job staan!