1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>

Ontslag

Afscheid nemen van medewerkers is altijd een gevoelige kwestie. Er bestaan verschillende mogelijkheden om iemand te ontslaan. Elke wijze kent zijn formaliteiten en procedures. Hoe je een ontslag in goede banen leidt, lees je in deze blogs, e-books en andere interessante info. Of stel ons meteen je vraag.

Ontslag
Content types
blog herstructurering
Blog

De 3 fases van een herstructurering: laat je begeleiden

Een herstructurering is voor niemand goed nieuws. Het gaat om mensen en de emoties kunnen hoog oplopen. Hoe sereen de procedure verloopt, heb je als werkgever deels zelf in de hand. Goed en doordacht communiceren tijdens de drie verschillende fases van een herstructurering, is cruciaal. Hieronder schetsen we de drie fases met enkele tips uit onze ruime ervaring. Maar weet: een herstructurering is altijd maatwerk.

By Jan Vanthournout13/9/2024
groeien en bloeien
Blog

Groeien en bloeien met Annelies Rottiers

In de eerste aflevering van onze nieuwe podcastreeks "Tendens in Business" ontdekken we dat SD Worx naast sponsor van team SD Worx Protime met als wereldster Lotte Kopecky, ook een belangrijke HR-speler is. Annelies Rottiers leidt ongeveer 70 juridische en HR-experts binnen het bedrijf en vertelt hoe zij KMO’s in België en Europa ondersteunen bij hun groei.

5/8/2024
people facts 2024
Gids

People Facts 2024

Advies, tips en tricks rond hr in kmo

De grootste kracht van je bedrijf, dat zijn je medewerkers. Maar hoe vind je de juiste mensen en zorg je ervoor dat ze met plezier en geëngageerd komen werken? Wat met complexe selectieprocedures, marktconforme verloningen en opleidingen? Een professioneel hr-beleid voor je kmo is het antwoord: dat is het fundament voor alles. Bovendien maakt een geoptimaliseerd personeelsbeleid ook alle plannen glashelder, voor jou én je team. Enkel zo bouw je samen aan de groei van je organisatie. En wij bouwen graag mee.

14/6/2024
werknemer ontslaan
Blog

Aan de slag met 3 alternatieven voor ontslag

Een ontslag is een gevoelige en vaak ook dure zaak. Bovendien kan het plotse vertrek van een medewerker nefast zijn voor de werksfeer én verliest je bedrijf er mogelijk heel wat interne kennis mee. Maar in sommige gevallen hoeft het zo ver niet te komen.

By Annelies Rottiers27/7/2022
ontslag werknemer
Blog

Medewerker ontslaan? Zo voorkom je onaangename verrassingen

Als je een werknemer wilt ontslaan, moet je zeker een aantal punten controleren. Anders kun je voor onaangename verrassingen komen te staan.  Is er geen ontslagbescherming in het spel? Welke procedure moet je volgen als er sprake is van een ernstige fout? Valérie Buytaert, Sociaaljuridisch trainer bij SD Worx, geeft een voorsmaakje van haar webinar over ontslag. Die geeft ze uitgebreid op Payrollville – onze Dag van de Payroll Professional in een virtueel jasje. Ontdek hier al 5 veelvoorkomende valkuilen.

By Valérie Buytaert16/9/2021
unemployed
Blog

Herstructurering en collectief ontslag: 5 vragen die je eerst moet stellen

Dat de heropstart na de coronacrisis niet zonder slag of stoot zal gebeuren, staat buiten kijf. Bij sommige ondernemers staat het water aan de lippen. Als onderneming in moeilijkheden krijg je toegang tot een aantal maatregelen om de financiële druk te verlichten. Maar in het slechtste geval is een herstructurering met collectief ontslag onafwendbaar. 

By Jan Vanthournout18/7/2021
ontslag
Blog

Ontslag van bepaalde arbeiders wordt duurder

Voor arbeiders die je hebt aangeworven vóór 2014 kon je via een beding in het arbeidsreglement of de arbeidsovereenkomst gedurende de eerste 6 maanden anciënniteit een verkorte opzeggingstermijn van 7 dagen voorzien. Wierf je de arbeider aan tussen 1 juli en 31 december 2013, dan kwamen die 7 dagen in de ‘rugzak’ of het eerste luik van de huidige opzegtermijn sinds het eenheidsstatuut (2014). Nu maakt het Hof van Cassatie daar komaf mee. Voortaan zul je voor deze welbepaalde groep arbeiders de gewone wettelijke of sectorale – vaak langere – opzegtermijnen in de rugzak moeten opnemen.

By Ella HR9/6/2021
Collectief ontslag vermijden
Blog

Collectief ontslag vermijden: trap niet in deze valkuilen

Komt je bedrijf in woelig vaarwater, dan moet je soms noodgedwongen afscheid nemen van meerdere werknemers tegelijk. Veel organisaties huiveren echter van een herstructurering met collectief ontslag. Naast het strakke juridische keurslijf zit het stigma hier natuurlijk voor iets tussen. Maar ook wanneer er geen sprake is van een collectief ontslag – omdat je de ontslagen spreidt in de tijd, bijvoorbeeld – moet je je aan de spelregels houden.

By Jan Vanthournout29/5/2020
2 vrouwen in gesprek
Blog

Loonkosten besparen zonder ontslag: meer mogelijkheden dan je denkt

Kosten beparen kun je door efficiëntiewinsten te boeken in je arbeidsorganisatie en/of te besparen op je loonkosten. Spontaan doemt dan wellicht ontslag op als gevreesde ingreep. Al schuilen er nog andere oplossingen in een onverwachte hoek. De tijdelijke invoering van ploegenarbeid is zo’n maatregel waar jij én je werknemers mogelijk wel bij varen.

By Jan Vanthournout27/5/2020
werknemer ontslaan
Blog

Hoeveel kost een ontslag je als werkgever?

Als je een medewerker laat gaan, heeft dat een grote financiële impact op je organisatie. Naast de ontslagvergoeding komen er – vaak vergeten – extra kosten bij kijken, bijvoorbeeld voor de rekrutering en opleiding van een nieuwe kracht. Hoeveel je exact moet neertellen, hangt af van geval tot geval. Een overzicht.

By Annelies Rottiers13/2/2019
ontslag
Ebook

Ontslag: hoe zorg je als werkgever voor een zachte exit?

Zowat elke werkgever moet vroeg of laat een medewerker ontslaan. Dat is allesbehalve een gemakkelijke stap. Hoe begin je eraan? Wat mag je zeker niet vergeten? En hoe neem je op een respectvolle en constructieve manier afscheid? 

In dit e-book lees je: Waarmee je rekening moet houden vóór het ontslag, hoe de procedure verloopt en wat je moet doen nadat je medewerker je bedrijf heeft verlaten.

1/9/2018
no-alt
Blog

Praktische vuistregels bij motivering van ontslag

Ontsla je een werknemer, dan kan hij je vragen de redenen voor het ontslag op papier te zetten. En die uitleg kun je maar beter goed onderbouwen. Wat maakt of kraakt een motiveringsdossier? Deze praktische vuistregels zetten je op weg.

By Annelies Rottiers21/8/2018