1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Verloning en loonkosten>
extralegaal

Extralegale voordelen: de top 10 in de kijker

Nagenoeg alle werknemers in België krijgen extralegale voordelen. Welke 'employee benefits' dat zijn, hangt af van de werkgever. Die kan vandaag kiezen uit een toenemend aantal opties. In de lijst met meest gekozen extralegale voordelen zien we dan ook enkele opvallende stijgers en dalers. Hoog tijd om de top 10 door te lichten.

Meer dan de helft van de Belgische kmo’s heeft voor 2019 goed nieuws voor de eigen medewerkers in de vorm van een loonsverhoging, flexibele verloning of extralegale voordelen. De ‘war for talent’ doet alsmaar meer werkgevers inzien dat een tastbare waardering voor medewerkers de beste talenten aan boord houdt.

    loonbeleid

    Extralegale voordelen als beloning spannen met 15,2% de kroon, maar het type ‘employee benefits’ waar werkgevers aan denken is door de jaren heen sterk veranderd. Dit is volgens onderzoek van SD Worx de huidige top 10:

      kmo

      1. Elektrische fiets

      Afgetekend op nummer 1: de elektrische fiets. Bijna 1 op de 5 werknemers gaat in 2019 al met de fiets naar het werk en een elektrisch model is vooral nuttig voor medewerkers die net iets verder wonen, fysiek minder sterk staan of gewoon een relaxte ochtendrit willen. Voor werkgevers gelden trouwens alle (fiscale) voordelen die bij een gewone fiets komen kijken.

      2. Bike mobility

      Bedrijfsfietsen die werknemers kunnen gebruiken voor zowel woon-werkverkeer als privédoeleinden, zijn immens populair. Je medewerkers zijn energieker en je hebt een extra troef in handen voor je employer branding. Bovendien is het op het einde van de rit een financiële nuloperatie voor jou én je medewerkers, zo leert deze getuigenis van multinational SKF.

      3. Internet@Home

      Alsmaar meer werkgevers bieden hun medewerkers internetaansluitingen en -abonnementen aan om thuis te werken. Thuis- of telewerken biedt dan ook heel wat voordelen. Let wel: dit is een zogeheten ‘voordeel in natura’ en je werknemers betalen de overheid hiervoor een forfaitair bedrag. In dit geval 60 euro per jaar. 

      4. Winstpremie

      Vooral bij de kleinste kmo’s heeft de fiscaal gunstige winstpremie succes. Als werkgever heb je 2 opties voor de bonus: je bepaalt zelf een bedrag of je kiest voor een percentage van het brutoloon. Daarna bepaal je of iedereen dezelfde bonus krijgt of de winstpremie afhangt van 6 vooraf bepaalde factoren. Sowieso biedt deze optie heel wat voordelen voor werkgevers die de spelregels rond winstpremies goed weten toe te passen.

      5. Mobiliteitsbudget

      Mobiliteit is goed vertegenwoordigd in de top 5: tweewielers verdelen goud en zilver, en ook Internet@Home heeft met een bronzen plak onrechtstreeks invloed op het mobiliteitsprobleem. De meest recente nieuwkomer is echter het mobiliteitsbudget dat sinds maart 2019 hr-afdelingen aan het denken zet. Benieuwd wat dat voor jou en je medewerkers kan betekenen? Onze online simulatietool biedt licht in de duisternis.

      6-10. Hospitalisatieverzekering als vreemde eend in de bijt

      Meer van hetzelfde voor plaatsen 6 tot 10: mobiliteit troef! De fietsvergoeding en ‘Car for Cash’ zijn respectievelijk bij 22% en 18,3% van de bevraagde werkgevers top of mind. Opvallende afwezige in de top 5 is evenwel de collectieve hospitalisatieverzekering. Die vinden we pas op de 7e plaats terug. En dat terwijl bijna 50% van de Belgische kmo’s nog geen hospitalisatieverzekering aanbiedt. De 5 grootste voordelen van een collectieve hospitalisatieverzekering voor werkgevers blijken niet overal gekend, maar kunnen je wel een uitgesproken competitief voordeel opleveren. Ook expert Marc Van Kerckhoven, Director Employee Benefits bij verzekeraar Vanbreda Risk & Benefits, is duidelijk in zijn getuigenis: “Werkgevers zien vaak op tegen de administratieve rompslomp van een collectieve hospitalisatieverzekering, maar die vrees is ongegrond.”

          Op zoek naar een collectieve hospitalisatieverzekering die administratieve eenvoud ademt, een uitgebreide dekking en een nog scherpere prijs biedt?

            Ontdek hier waarom Hospi via Payroll de ideale formule voor kmo's is
            BE_Annelies-Rottiers_-Manager-KMO-Consultancy_-SD-Worx_300x300

            Annelies Rottiers

            kmo-adviseur

            Annelies Rottiers is 10 jaar werkzaam bij SD Worx. Ze is manager van een team Legal- & HR-experts met een passie voor KMO. Samen met haar team inspireert én begeleidt ze bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid. Want mensen maken nu eenmaal het verschil, zeker als ze met 'goesting en passie' in hun job staan!