1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. HR-software & digitalisering>
woman glasses SD Worx sparks

Tijdregistratie steeds populairder: helft Belgische werknemers is voor

Flexibel werken is in veel bedrijven niet meer weg te denken. Meer nog, het is voor sollicitanten vaak een breekpunt als blijkt dat flexibele uren onbespreekbaar zijn. Een rapport uit 2022 van de Internationale Arbeidsorganisatie – als officieel VN-agentschap toch geen kleine vis – bevestigt die trend naar meer flexibiliteit. Het ziet daarbij vooral voordelen op het vlak van productiviteit en een betere work-lifebalans. Maar: dan moet je als organisatie wel bewuster omgaan met tijd. Heb jij al een systeem voor tijdsregistratie? De helft van de Belgische werknemers is pro.

Een stevige ochtendvergadering, dan even het hoofd leegmaken in de sportclub om vervolgens nog enkele uren flink door te werken. Vroeger was dit ondenkbaar, maar in veel ondernemingen is zo’n flexibele werkplanning ondertussen goed ingeburgerd.

  Flexibel werken: speeltijd is voorbij

  Covid heeft flexibel werken zeker in een stroomversnelling gebracht. Ondertussen zijn de voordelen bekend, bij werkgevers en werknemers. Die laatste groep wil absoluut niet meer terug naar vroegere tijden, onder meer omdat ze zo werk en gezin beter kunnen combineren. Meer flexibiliteit is bijgevolg een must in de huidige war for talent.

  Daar staat tegenover dat werkgevers, in tijden van hoge inflatie en oplopende loonkosten, net vaker op zoek gaan naar meer efficiëntie en optimale prestaties. Enter: tijdregistratie. Door tijd accuraat te plannen en bij te houden, krijgt hr meer inzicht in de beschikbare capaciteit. Wisselende werkroosters, overuren enzovoort kunnen makkelijker en sneller worden opgevolgd. Ook het berekenen van kosten wordt zo een pak eenvoudiger en accurater.

  Kortom, een kortetermijnbeleid of ad-hocproces om flexibiliteit in te bouwen, volstaat niet langer. Vandaag merken we een groeiende nood aan strategische en structurele processen. Workforce management biedt die stap naar professionalisering.

   Wat is time & workforce management?

   Time & workforce management, dat is de juiste persoon voor de juiste job op het juiste moment. Het is een verzamelterm voor een reeks intuïtieve oplossingen die je helpen om enerzijds de productiviteit van je medewerkers te verhogen en anderzijds je loonkosten in balans te houden. Die tijds- en efficiëntiewinst boek je onder meer via tijdregistratie (ook wel time and attendance genoemd), personeelsplanning, takenbeheer en strategisch workforce management.

    Tijdregistratie: inzicht is niet hetzelfde als toezicht

    Tijdregistratie wordt door werknemers nog vaak gelinkt met ‘controle’. Maar ook het omgekeerde is mogelijk: een monitoringtool geeft werkgevers een overzicht van de gewerkte tijd en dus meer inzicht in de werkdruk. Draait je organisatie op volle kracht of is er nog ruimte? Zo ja, waar? Of nog: wie werkt meer dan goed is? Door je personeelsplanning tijdig bij te sturen, help je zo uitval te voorkomen.

    Lees ook hoe we drie hardnekkige vooroordelen over tijdregistratie weerleggen.

     Helft Belgische werknemers voorstander van tijdregistratie

     Zijn de hoofden al rijp voor doorgedreven tijdregistratie? Uit een online bevraging, uitgevoerd in 10 Europese landen blijkt dat 6 op de 10 Belgische werknemers hun werkuren bijhouden. En toch bengelen ze hiermee in de staart van Europa, enkel Frankrijk doet slechter. Op de vraag naar wie bewust bezig is met (werk)tijd zijn Duitsland (81%), Zweden (79%) en Italië (76,4%) de koplopers.

     Opvallend is dat bij deze koplopers het aantal werknemers dat zijn werktijden bijhoudt via een softwaresysteem beduidend lager ligt: tussen de 50% en 63%. In Spanje (67%) en Noorwegen (66%) zijn zo’n systemen al het meeste ingeburgerd.

     Dat werknemers bewust bezig zijn met hun arbeidstijd betekent dus niet automatisch dat ze ook effectief hun tijd registreren. Nochtans blijkt uit de bevraging dat tijdregistratie een gunstige invloed heeft op het evenwicht tussen werk en privéleven. Althans, dat vindt bijna de helft van de Europese werknemers (46%). In België is iets minder dan de helft (47%) van de ondervraagde werknemers voorstander van tijdsregistratie. Slechts 16% is tegen.

     Door bovendien je medewerkers zelf achter de knoppen te plaatsen, wordt personeelsplanning een gedeelde verantwoordelijkheid van het hele bedrijf. Uit onze bevraging blijkt dat in België ongeveer 1 op de 5 bedrijven (18%) al investeert in hr-toepassingen waarmee werknemers en managers zelf hun data kunnen invoeren en beheren. Er is dus nog potentieel.

      Benieuwd wat wij voor je kunnen doen?

      Ontdek onze oplossing voor tijdregistratie en planning met een WOW!-factor.

       Naar onze oplossing