Dat je bij het lezen van de nieuwe Europese bepalingen af en toe een zucht slaakt, begrijpen we. Daarom willen we ook de andere kant van de medaille belichten en de vijf grootste voordelen op een rij plaatsen.
#1 Je zet makkelijk onopzettelijke verschillen recht
De vooringenomendheid die aan de basis ligt van loonverschillen op basis van gender, sociale achergrond, nationaliteit … is meestal onbewust in je organisatie geslopen. Of omdat bepaalde mensen harder roepen dan andere. Verplichte loontransparantie helpt je om discriminerende verschillen op te sporen, zodat je ze snel en gepast kunt wegwerken.
#2 Je creëert een sterk employer brand
Als je mensen gelijk verloont en daar open over bent, wil dat veel zeggen over je bedrijf. Ethisch, progressief, maatschappelijk verantwoord … je reputatie vaart er wel bij – zeker onder jongere generaties. Zo trek je makkelijker talent aan en eens ze aan boord zijn, blijven ze langer.
#3 Je verhoogt de motivatie in je team
Medewerkers voelen zich waardevol en erkend als ze exact weten hoe hun loon is bepaald. Bovendien kun je medewerkers inspireren om een tandje bij te zetten door open te zijn over de criteria voor loonopslag én wat andere functies verdienen. Een systeem dat uitdrukkelijk op verdienste gebaseerd is, vertaalt zich doorgaans in een gemotiveerd team.
#4 Je maakt salarisonderhandelingen eenvoudiger
We hoeven je vast niet te vertellen dat werkzoekenden en medewerkers vandaag een pak mondiger zijn dan vroeger. Ze hebben vaak – terecht – het gevoel aan het stuur te zitten en willen de best mogelijke deal bekomen. Met volledige transparantie over het (begin)salaris en de mogelijke salarisevolutie sta je sterk in je schoenen voor je gesprekken.
#5 Je werkt vertrouwen en samenwerking in de hand
Een fair en transparant verloningsbeleid verbetert de relatie met je medewerkers en die tussen medewerkers onderling. Ze weten immers dat ze in een gelijk speelveld werken. Wanneer er geen roddels of foute informatie circuleren, wordt samenwerking vanzelfsprekender. Dat leidt dan weer tot meer efficiëntie, hogere productiviteit en betere retentie.