1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Corona>
vragen

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht: 5 vragen van werknemers

Vandaag zijn al ruim 1 miljoen Belgische werknemers tijdelijk werkloos door de coronacrisis.  Maar dat statuut roept ontelbare vragen op, zeker bij werknemers die er voor het eerst in hun loopbaan mee geconfronteerd worden. We bundelden de 5 meest prangende vragen van medewerkers in een overzichtelijke FAQ:

1. “Welk bedrag krijg ik uitbetaald voor de dagen dat ik tijdelijk werkloos ben door de coronacrisis?”

Je werknemers ontvangen 70% van hun gemiddelde loon. Van 1 februari tot 30 juni verhoogt de regering het salarisplafond bovendien tot 2.754,76 euro bruto per maand. Op dat bedrag wordt een bedrijfsvoorheffing van 26,75% ingehouden. Maar daar stopt het niet, want je medewerkers ontvangen ook nog een supplement van 5,63 euro per werkloosheidsdag.

2. “Wanneer krijg ik mijn uitkering uitbetaald?”

Werknemers die al gekend zijn in het systeem van tijdelijke werkloosheid en van wie het dossier loopt, krijgen op het einde van de maand hun uitkering uitbetaald. Moet de RVA een nieuw dossier opstarten, dan gaat daar wat tijd over. Om ervoor te zorgen dat mensen toch hun dagelijkse kosten kunnen blijven betalen, wordt er in dat geval met forfaits gewerkt. Later wordt dan het saldo doorgestort.

3. “Ik heb een firmawagen, wat gebeurt er met het voordeel alle aard tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid? Moet ik hiervoor een persoonlijke bijdrage betalen?

Wanneer een werknemer de bedrijfswagen (en de tankkaart) behoudt tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid, moet hij daarop ook het voordeel alle aard betalen.

Dit is uiteraard op voorwaarde dat hij het voertuig ook voor persoonlijke doeleinden gebruikt. 

4. “Ik had enkele vakantiedagen aangevraagd, maar die vallen tijdens de tijdelijke werkloosheid. Mag ik ze annuleren en later opnemen?”

Werknemers kunnen geen uitkering tijdelijke werkloosheid wegens overmacht krijgen wanneer ze recht hebben op loon. Met andere woorden: tijdelijke werkloosheid kan niet op ingeplande en goedgekeurde vakantiedagen. Omgekeerd mag je je werknemers nooit verplichten om eerst verlof op te nemen voordat er overgeschakeld wordt op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

5. “Ik ben in het buitenland en raak de grens niet over. Ben ik nu technisch werkloos?

Veel mensen zitten nog vast in het buitenland. Omdat hun vlucht of treinreis geannuleerd is, of omdat ze de stad of regio niet meer uit mogen. In dat geval is er sprake van overmacht en heeft je medewerker recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering. Dat is ook het geval voor wie in quarantaine wordt geplaatst, bijvoorbeeld na repatriëring.

  Naast deze kleine selectie kloppen je medewerkers ongetwijfeld nog met tal van andere vragen bij je aan. Wil je hen snel verder helpen, neem dan een kijkje in onze corona-FAQ voor werknemers.

   BE_Annelies-Rottiers_-Manager-KMO-Consultancy_-SD-Worx_300x300

   Annelies Rottiers

   kmo-adviseur

   Annelies Rottiers is 10 jaar werkzaam bij SD Worx. Ze is manager van een team Legal- & HR-experts met een passie voor KMO. Samen met haar team inspireert én begeleidt ze bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid. Want mensen maken nu eenmaal het verschil, zeker als ze met 'goesting en passie' in hun job staan!