1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Horeca>
opdienen restaurant

Hogere loonkosten op feestdagen: dit moet je weten

Werken op feestdagen is in principe verboden, maar voor de horeca geldt een uitzondering. In ruil krijgen je medewerkers extra betaald. Is het de moeite om je zaak te openen op een feestdag? Hier moet je op letten.

    Waar hebben je voltijdse medewerkers recht op?

    Voltijdse medewerkers in de horeca (PC 302) die werken op een feestdag hebben recht op drie zaken:

    1. loon voor hun gepresteerde uren
    2. een toeslag van 2 euro per gewerkt uur boven op dat loon, met een maximum van 12 euro per dag
    3. betaalde inhaalrust
      • Minder dan 4 uur gewerkt? Dan hebben ze recht op een halve dag inhaalrust.
      • Meer dan 4 uur gewerkt? Dan wordt het een volledige dag inhaalrust.

      Wat met overuren op een feestdag?

      Werkt je voltijdse medewerker meer dan de dagelijkse grens van 9 uur per dag (mét flexibilisering), dan heeft hij recht op een loontoeslag van 100%. Tenzij jullie gebruikmaken van de 120 vrijwillige relance-overuren.

        Hoeveel inhaalrust krijgen deeltijdse medewerkers?

        Deeltijdse werknemers krijgen inhaalrust gelijk aan het aantal gewerkte uren op de feestdag. De regeling van een halve of hele dag voor voltijdse medewerkers is hier niet van toepassing.

          Wanneer kan een medewerker betaalde inhaalrust opnemen?

          Je vaste medewerkers moeten hun betaalde inhaalrust opnemen binnen de 6 weken na de feestdag. Let op: elke voltijdse medewerker heeft op jaarbasis recht op 10 betaalde feestdagen. Op het einde van een jaar moeten er dan ook 10 feestdagen (of de recup ervoor) ingeboekt zijn in je payrollsysteem. Valt een feestdag op een zondag of inactiviteitsdag? Dan leg je een vervangingsdag vast.

          De feestdagen op een rij:

          • 1 januari (Nieuwjaar)
          • 21 juli (nationale feestdag)
          • Paasmaandag
          • 15 augustus (O.L.V.-Hemelvaart)
          • 1 mei (feest van de arbeid)
          • 1 november (Allerheiligen)
          • Hemelvaartsdag
          • 11 november (Wapenstilstand)
          • Pinkstermaandag
          • 25 december (Kerstmis)

          Verlies het aantal ingeboekte feestdagen niet uit het oog: tijdens een controle nemen inspecteurs die steevast onder de loep. De financiële gevolgen bij onjuistheden zijn niet min. Je moet niet alleen inhaalrust geven aan je medewerkers voor de ontbrekende feestdagen, er hangen ook fikse boetes aan vast.

            En wat met werken op zondag?

            Dan hebben je medewerkers recht op betaalde inhaalrust (een volledige of een halve dag voor voltijdsen, of de gewerkte uren bij deeltijdse medewerkers) en op een toeslag van 2 euro per gewerkt uur.

              Wat met andere werknemersstatuten?

              Door de toeslagen en de verplichte inhaalrust hangt er aan de tewerkstelling van vaste medewerkers op feestdagen een serieus kostenplaatje vast. De verschillende flexibele werknemersstatuten, daarentegen, vallen een stuk voordeliger uit:

              • Een jobstudent mag vanaf 2025 elk kalenderjaar 650 uren werken aan een verlaagde werkgeversbijdrage van 5,42%, ook op feestdagen. Hij heeft wel recht op de toeslag van 2 euro per uur en inhaalrust. Let op met minderjarige studenten: als een minderjarige op een feestdag zou werken, moet je de inspectie op voorhand verwittigen.
              • Schakel je een flexi-jobber in, dan betaal je een bijzondere werkgeversbijdrage van 28%. Op een feestdag komt daar nog de toeslag van twee euro bij. Ook hij heeft recht op inhaalrust.
              • Een gelegenheidsmedewerker of extra mag niet meer dan 2 opeenvolgende dagen in je zaak werken. Tijdens de eerste 50 dagen van het kalenderjaar betaal je sociale bijdragen op een forfaitair loon dat lager ligt dan de normale vergoeding. Zet je een gelegenheidsmedewerker in op een feestdag, dan krijgt hij inhaalrust volgens de regeling van voltijdse medewerkers.

                Openen op een feestdag of niet?

                Je zaak al dan niet openen op een feestdag is voor sommige horeca-uitbaters een moeilijke knoop om door te hakken. De loonkosten voor je vaste medewerkers liggen immers een pak hoger. Wel kun je opteren om jobstudenten, flexi-jobbers of gelegenheidsmedewerkers in te zetten. Je vaste payrollconsulent bekijkt samen met jou de beste optie.

                  Nood aan begeleiding? Neem contact op met onze experts.

                    Neem contact op