Opgelet: voor opzegtermijnen die al liepen vóór 1 maart 2020 heeft de tijdelijke overmacht wegens corona geen schorsend effect en blijft de vroegere regeling dus van toepassing. De opzeg moest wel al lopen vóór 1 maart 2020, een betekening van de opzeg vóór die datum volstaat niet.
Corona-werkloosheid schorst opzegtermijn
Twee voorbeelden
Voorbeeld 1:
Je verstuurde de aangetekende brief op woensdag 4 maart 2020 met de betekening van de opzegtermijn van 18 weken. De opzegtermijn ging in op maandag 9 maart en loopt dus tot 12 juli 2020. Maar de betrokken werknemer is in corona-werkloosheid van 23 maart tot en met 30 juni 2020.
- Enkel de dagen in tijdelijke werkloosheid wegens corona vanaf 22 juni 2020 schorsen de opzegtermijn. De dagen corona-werkloosheid ervoor schorsen niet. De opzegtermijn wordt bijgevolg verlengd met 9 kalenderdagen en loopt tot en met 21 juli 2020.
Voorbeeld 2:
Je verstuurde de aangetekende brief op woensdag 19 februari 2020 met de betekening van de opzegtermijn van 21 weken. De opzegtermijn ging in op maandag 24 februari en loopt dus tot 19 juli 2020. Maar de betrokken werknemer is in corona-werkloosheid van 23 maart tot en met 30 juni 2020.
- De dagen corona-werkloosheid schorsen de opzegtermijn niet.
Nog vragen over de impact van corona op je tewerkstelling? Je vindt het antwoord in onze FAQ
Geert Vermeir
Juridisch Expert
Geert Vermeir werkt voor het juridisch kenniscentrum van SD Worx. Met zijn rechtendiploma op zak (KULeuven), begon hij te werken als Legal Advisor en later als Knowledge Manager bij Securex. Na een decennium bij Securex trad hij in april 2008 in dienst bij SD Worx als Senior Legal Advisor. Sinds juli 2014 werkt hij voor het juridisch kenniscentrum. Als expert op vlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid deelt hij zijn kennis onder andere als trainer in sociaaljuridische opleidingen.
Gerelateerde artikelen
30/09/2021: scharnierdatum voor coronasteunmaatregelen
Net voor het zomerreces werden enkele coronamaatregelen nog wettelijk verlengd tot 30 september 2021. We bundelen de belangrijkste voor jou als werkgever in dit handige overzicht. Zo weet je in één oogopslag wat zeker nog loopt tot dan.
Je werknemer keert terug uit rode of oranje zone: wat te doen?
Allicht is ook bij jou de jaarlijkse vakantie-uittocht gestart. Heel wat Europese landen openden intussen hun grenzen voor vakantiegangers, maar tegelijk duiken her en der nieuwe corona-broeihaarden op. Die kleuren voortaan oranje of rood. Welke maatregelen mag of moet je treffen als een medewerker terugkeert uit zo’n risicogebied? En wat als zijn vakantiebestemming plots in lockdown gaat? Er blijven nog veel onduidelijkheden, maar we schetsen alvast enkele mogelijke scenario’s op basis van de meestgestelde vragen bij SD Worx.
Help, mijn werknemer moet in quarantaine! Wat nu?
Voor werknemers die terugkeren uit vakantie gelden er sinds de zomermaanden strikte quarantaineregels. Maar nu de scholen opnieuw open zijn en de contactbubbels worden versoepeld, rijzen er een pak nieuwe vragen: wat als een werknemer contact had met iemand die besmet is, of de kinderen moeten in quarantaine na een uitbraak op school? Wij bundelden enkele mogelijke scenario’s, zodat je weet wat je de komende maanden mogelijk te wachten staat.