Réduction groupe cible pour premiers engagements : mode d’emploi à partir de 2024
Recrutement et sélectionÉlections sociales 2024 : comment aborder la période de référenceDialogue socialLe budget mobilité: 6 questionsPayrollL’enregistrement du temps toujours plus populaire : La moitié des travailleurs belges y sont favorablesLogiciel RH & numérisationMobiliteitsbudget: naar een duurzame mix
Dat ons land kampt met een ernstig mobiliteitsprobleem, ondervond je ongetwijfeld al aan den lijve. Om het kluwen te ontwarren en ons daarbij ook aan te moedigen om milieubewuster naar het werk te pendelen, dokterde de regering het mobiliteitsbudget uit. Dat laat werknemers toe om een geldsom vrij te verdelen over verschillende vervoersmiddelen, zonder dat het de loonkosten voor werkgevers verhoogt.
Maar hoe gaat dat concreet in zijn werk? Met deze tool krijg je een idee van welk budget overeenstemt met je firmawagen. Vervolgens stel je met dat budget in enkele klikken een nieuwe mix van vervoersmiddelen samen.
Moederschapsrust
Jouw werkneemster is in blijde verwachting. Maar vanaf wanneer kan ze thuisblijven? En hoelang? Wat als de bevallingsdatum verschilt van de voorziene datum of als ze vroeger moet thuisblijven wegens ziekte?
Met de tool Moederschapsrust krijg je snel een antwoord op al deze vragen.
Uitzonderingen
Bij een meerling kan de totale periode voor moederschapsrust 19 weken bedragen. De moederschapsrust vóór bevalling kan in dat geval maximaal 8 weken duren.
De postnatale rust kan verlengd worden wanneer het kind in het ziekenhuis moet blijven in de periode na de eerste 7 dagen te rekenen vanaf de geboorte. De verlenging kan overeenstemmen met een periode gelijk aan de periode waarin het kind in het ziekenhuis moet blijven na die eerste 7 dagen.
Deze verlenging wordt beperkt tot maximaal 24 weken.
Recht op klein verlet
Deze tool helpt je om na te gaan of een bepaalde gebeurtenis recht geeft op klein verlet en indien wel, hoeveel dagen en wanneer je die mag opnemen.
Opgelet!
De persoon met wie de werknemer wettelijk samenwoont wordt gelijkgesteld met de echtgeno(o)t(e) van de werknemer.
Binnen PC 111.01 wordt de persoon die samenwoont met de werknemer en deel uitmaakt van zijn (haar) gezin eveneens gelijkgesteld met zijn (haar) echtgeno(o)t(e).
Binnen PC 200.00 geldt de regeling dat de partner met wie de bediende samenwoont, wordt gelijkgesteld met de echtgeno(o)t(e). Het samenwonen dient bewezen te worden aan de hand van de officiële domiciliëring.
Het aangenomen of natuurlijk erkend kind wordt gelijkgesteld met het wettig of gewettigd kind.
Bij overlijden worden de schoonbroer, de schoonzuster, de (over) grootvader en de (over) grootmoeder van de echtgeno(o)t(e) gelijkgesteld met de schoonbroer, de schoonzuster, de (over) grootvader, en de (over) grootmoeder van de werknemer.
Voor de lesbische partner staat de afstamming ten opzichte van het kind rechtstreeks vast op basis van het huwelijk met de biologische moeder of op basis van erkenning, tenzij het vaderschap is vastgesteld.
Berekening VAA Bedrijfswagens
Wanneer een werkgever een bedrijfswagen voor persoonlijk gebruik ter beschikking stelt van zijn werknemer of bedrijfsleider, ontstaat er een belastbaar voordeel van alle aard (VAA) in hoofde van de verkrijger.
Dit voordeel van alle aard is aan bedrijfsvoorheffing onderworpen. De waarde van het voordeel wordt toegevoegd aan het bedrag van de bezoldigingen en onderworpen aan de gewone schalen der bedrijfsvoorheffing.
In principe zijn voordelen van alle aard belastbaar voor hun werkelijke waarde bij de verkrijger. Voor bepaalde soorten wordt de waarde echter forfaitair bepaald. Dit is onder meer het geval voor de terbeschikkingstelling van bepaalde types van bedrijfswagens.
Berekening vanaf 1 januari 2012
Vanaf inkomstenjaar 2012 wordt het voordeel van alle aard berekend op basis van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de wagen in kwestie.
Ook wordt rekening gehouden met de ouderdom van de wagen: gedurende het eerste jaar van inschrijving (= het eerste 'levensjaar' van de wagen) gebeurt de berekening op basis van de initiële cataloguswaarde aan 100%; daarna wordt een degressiviteit ingebouwd, waardoor de cataloguswaarde elk volgend jaar met 6% daalt, tot een minimum van 70% van de oorspronkelijke waarde.
Cataloguswaarde
Onder cataloguswaarde verstaat men de catalogusprijs in nieuwe staat bij verkoop aan een particulier, met inbegrip van de werkelijk betaalde BTW en opties. Er wordt geen rekening gehouden met eventuele kortingen e.d.
Bereken met onze company car cost calculator hoeveel je extra zal moeten betalen voor jouw bedrijfswagen.
Vakantiegeld berekenen
Het vakantiegeld van een bediende bestaat uit enkelvoudig en dubbel vakantiegeld. Het enkelvoudig vakantiegeld is het normale loon voor de opgenomen vakantiedagen; het dubbel vakantiegeld is een supplement bovenop het normale loon en wordt doorgaans in mei of juni betaald. Met deze tool bereken je hoeveel dubbel vakantiegeld je jouw bediende moet betalen.
Berekening opzeggingstermijn - bedienden
Met deze tool bereken je de opzeggingstermijn van een bediende conform het eenheidsstatuut.
Deze berekening houdt rekening met de bepalingen van het zogenaamde ‘rugzakje’. Een aantal situaties, zoals in geval van einde arbeidsovereenkomst vanaf de maand volgend op die waarin de leeftijd van 65 jaar is bereikt, zijn niet in de tool opgenomen. Contacteer hiervoor SD Worx.
Bruto-netto calculator
Met deze tool ben je gewapend om vlot omzettingen tussen netto en bruto lonen te maken.
Deze berekening houdt rekening met het beroep en de burgerlijke stand van de werknemer, het inkomen van de echtgeno(o)t(e) indien van toepassing, de betaalperiode van het loon, de personen ten laste, fietsvergoeding, pensioenbijdrage, firmawagen, maaltijdcheques en tenslotte de afhouding RSZ en bedrijfsvoorheffing.
Tevens houden we rekening met de vermindering lage lonen.
Reinventing Talentmanagement
Ben je klaar om jouw talentmanagement naar een hoger niveau te tillen? En ben je daarvoor op zoek naar nieuwe inzichten, tips & tricks? Dan is deze webinar interessant voor jou. We delen onze bevindingen uit een recente Europese studie, alsook werpen we ons licht op tendensen en kaarten enkele best practices aan.
Onkostenbeheer fiscaal-juridisch nader bekeken
De huidige hybride manier van werken heeft ook zijn impact op onkostenbeheer. Niet alleen zullen er nieuwe onkosten - die voor de pandemie niet eens bestonden - moeten verwerkt worden, het zal er ook op aankomen de juiste tool te kiezen die dit proces voor jouw organisatie ondersteunt. Alvorens je de beste tool kan kiezen, moet je er eerst voor zorgen dat de basis van je onkostenbeleid goed zit. Tijdens deze webinar gaan we dieper in op het fiscaal-juridisch kader, de verplichte spelregels en de mogelijkheden voor jouw organisatie .
Het Flex Income Plan van de toekomst
De tijd staat niet stil en de ontwikkelingen binnen ons Flex Income Plan™ ook niet. Recent is er dan ook een voordeel bijgekomen: Gezondheid, beweging en welzijn. Zo kan je als werkgever individuele coachingsessies of -pakketten aanbieden voor: Mentaal welzijn, beweging, rookstop, voeding. Ontdek er alles over in deze webinar.