1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Corona>
typen op laptop

6 relevante vragen beantwoord over nieuw test- en quarantainebeleid

typen op laptop

  Op 10 januari 2022 trad het nieuwe test- en quarantainebeleid in voege. We geven je kort de wijzigingen mee en delen enkele relevante vragen – en antwoorden – van andere werkgevers.

   Wat is de essentie van de nieuwe maatregelen?

   • Bij een hoogrisicocontact beïnvloeden de timing van de laatste prik of booster en de opvolging met zelftesten de quarantaineperiode. Voor wie zich niet liet vaccineren, verandert er weinig. 
   • PCR-testen dienen enkel nog om besmettingen vast te stellenZelftesten worden gebruikt om uit quarantaine te komen.  
   • De isolatieperiode na een positieve test wordt ingekort van 10 tot 7 dagen.

    De 6 meest relevante vragen van werkgevers

    1. Moet mijn werknemer na een hoogrisicocontact nog in quarantaine als hij al zijn boosterprik heeft gehad?

    Heeft je medewerker geen symptomen en kreeg hij zijn laatste prik minder dan 5 maanden geleden of kreeg hij al een boosterprik? Dan moet hij niet langer in quarantaine, noch een PCR-test afleggen. Wel wordt aangeraden om de nodige preventieve maatregelen te nemen, zoals het dragen van een mondmasker, afstand houden en contact vermijden met kwetsbare personen.

    Dateert de laatste prik van je medewerker van meer dan 5 maanden geleden en heeft hij nog geen booster kregen? Dan moet hij 7 dagen in quarantaine. Die periode kan beëindigd worden na dag 4, indien hij dagelijks een negatieve zelftest – niet langer een PCR-test – afneemt tot en met dag 7.

    Voor niet-gevaccineerde medewerkers verandert er weinig: zij moeten nog altijd 10 dagen in quarantaine, maar die periode kan worden ingekort tot 7 dagen als ze nadien negatieve zelftests – niet langer een PCR-test – kunnen voorleggen tot en met dag 10.

    Let op: als werkgever mag je niet vragen naar de vaccinatiestatus van je medewerkers of hun vaccinatiegegevens bijhouden.

     2. Wat moet mijn werknemer doen bij symptomen?

     Bij symptomen moet je medewerker meteen in quarantaine en vult hij de zelfevaluatietool in. Daaruit worden zijn volgende stappen duidelijk. Bij een positieve test gaat hij niet langer 10, maar 7 dagen lang in isolatie. Hij mag eruit als zijn klachten na deze periode van isolatie verdwenen zijn. Er wordt aangeraden om de 3 daaropvolgende dagen extra voorzichtig te zijn.

      3. Wat als de quarantaine of isolatie samenloopt met geplande vakantiedagen?

      In dit geval zijn er 3 mogelijkheden:

      • Moet je werknemer in quarantaine of isolatie vóór de start van zijn verlof en is de werknemer arbeidsgeschikt? Dan blijft het verlof ingepland. 
      • Valt je werknemer ziek – en dus in isolatie moet – vooraleer zijn verlof is begonnen? Dan krijgt de werknemer de geplande verlofdagen terug. 
      • Wordt je werknemer ziek en start zijn isolatie bijgevolg tijdens zijn verlof? Dan blijft het verlof gelden.

       4. Wat als mijn werknemer positief test bij zijn terugreis en in isolatie moet?

       Bij de terugkomst uit een groene of oranje zone is er geen test of quarantaine nodig. Quarantaine en test zijn enkel nog nodig voor mensen zonder vaccinatiecertificaat, herstelcertificaat of recente negatieve PCR-test die uit een rode zone komen. Indien de werknemer positief test, arbeidsgeschikt is en een telewerkbare functie heeft, dan kan hij thuiswerken in isolatie. Laat zijn job geen thuiswerk toe, dan heeft hij recht op toegestane afwezigheid zonder behoud van loon. Indien de werknemer positief test en daardoor arbeidsongeschikt is, dan valt hij ten laste van de mutualiteit.

        5. Wat als een werknemer uitvalt door de bijwerkingen van het vaccin?

        Dan dien je de normale regels te volgen bij ziekte en moet de werknemer jou een ongeschiktheidsattest bezorgen.

         6. Wat met het vaccinatieverlof dat in 2021 gold?

         Het recht op afwezigheid met behoud van loon voor vaccinatie (inclusief boostervaccins) blijft van kracht en wordt verlengd t.e.m. 30 juni 2022. Ook kan je werknemer beroep doen op het vaccinatieverlof om zijn kinderen te begeleiden naar het vaccinatiecentrum. In beide gevallen boek je dit als klein verlet.

          Medewerkers zonder telewerkbare functie die in quarantaine moeten of hun minderjarig kind in quarantaine moeten opvangen?

          Aan de hand van ons coronawerkloosheidsschema onderneem je de juiste stappen!

           BE_Annelies-Rottiers_-Manager-KMO-Consultancy_-SD-Worx_300x300

           Annelies Rottiers

           kmo-adviseur

           Annelies Rottiers is 10 jaar werkzaam bij SD Worx. Ze is manager van een team Legal- & HR-experts met een passie voor KMO. Samen met haar team inspireert én begeleidt ze bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid. Want mensen maken nu eenmaal het verschil, zeker als ze met 'goesting en passie' in hun job staan!