Ook jij spaart kostbare tijd – en dus centen – met een tool als Strobbo. Door de automatisering van contracten en Dimona-aangiftes verloopt je administratie een stuk efficiënter.

Lonen stijgen ruim 3% in horeca: zo optimaliseer je je personeelskosten
Vaste prik in januari: de indexering van de lonen in de horecasector. Alleen wordt dat deze keer wel een heel bittere pil om te slikken. Want volgens prognoses zit er door de hoge inflatie een indexstijging van maar liefst 3,219% aan te komen. Met deze ingrepen hou je je personeelskosten toch onder controle.
1. Zet zoveel mogelijk de flexibele statuten in
Met jobstudenten, flexi-jobbers en extra’s kent de horecasector heel wat flexibele statuten die bovendien fiscaal interessant zijn voor werkgever én werknemer. Met de indexstijging in het vooruitzicht hou je je kernteam van vaste medewerkers best nog eens tegen het licht. Op piekmomenten kun je die vaste ploeg immers op afroep versterken. Een poule aanleggen van flexi-jobbers, extra’s en jobstudenten loont dus meer dan ooit de moeite.
2. Investeer in een uitgekiende personeelsplanning
De horeca is een arbeidsintensieve sector. Te weinig handen maakt meteen ontevreden klanten. Maar een te grote bezetting op rustige momenten zal vanaf januari nog zwaarder doorwegen in je boekhouding en bijgevolg je winstcijfers. Je werkroosters continu bijsturen waar mogelijk is dus de boodschap, want de drukte in je zaak hangt van veel factoren af.
Gelukkig zijn er vandaag verschillende performante planningstools op de markt om je daarbij te helpen. Met Strobbo, bijvoorbeeld, zitten je dienstroosters, de inschatting van de bijbehorende loonkosten en de effectieve uurregistratie en Dimona’s samen in eenzelfde toepassing. Bovendien geeft de tool zelf planningssuggesties om kosten te besparen.
3. Maak van technologie je rechterhand
Nieuw zijn reservatie- en bestelapps al lang niet meer, maar sinds de coronaperiode kennen ze wel hun grote doorbraak. Dat je er je personeel efficiënter mee inzet, is natuurlijk mooi meegenomen. Want een klant die online reserveert, hangt niet aan de lijn. En bestellingen en betalingen via een bestelapp beperken de workload van je obers.
Samen berekenen we de impact op je loonmassa
De gouden regel voor een gezonde horecazaak: hooguit een derde van je omzet stroomt naar verloning. Met een flexibele ‘schil’ rond je vaste ploeg, automatisering waar mogelijk en doordachte planning kom je wellicht al een heel eind om dat te bereiken. Samen met jou maken we graag deze rekensom.
Al zou het kunnen dat er meer nodig is om de loonindexering, stijgende voedingsprijzen en diverse andere oplopende kosten te verteren. In dat geval valt een lichte prijsstijging van je menukaart te overwegen. Sowieso loont het de moeite om ook hiervan al eens de impact te becijferen op je jaaromzet.
Heb je hierover een concrete vraag of wil je meer info?
Lees meer over onze aanpak voor horeca of geef ons meteen een seintje.