
Réduction groupe cible pour premiers engagements : mode d’emploi à partir de 2024
Recrutement et sélection



Een nieuwe aanpak voor onkostenbeheer
Door de hybride manier van werken betekent dat hr- en finance-teams voor nieuwe uitdagingen staan en een overvloed aan nieuwe onkostennota's zullen moeten verwerken die vóór de pandemie niet bestonden. Deze whitepaper onderzoekt welke gevolgen hr- en finance-leiders zullen zien op hun digitale infrastructuur en winstmarges nu we naar dit 'nieuwe normaal’ gaan.

3 redenen om het beheer van je reis- en onkosten te automatiseren
Het beheer van je reis- en onkosten automatiseren is één van de beste dingen die je kunt doen voor je bedrijf. Waarom? Je behaalt een maximaal rendement en beperkt die uitgaven met een lage tot geen toegevoegde waarde tot een minimum, om zo tijd én geld uit te sparen.
Het manueel aanmaken van onkostennota’s, ze controleren, op elkaar afstemmen en uitbetalen, kunnen tijdrovende bezigheden zijn. De relevante gegevens samenvoegen voor analyse is ook al een heel gedoe. Vervolgens deze onkostennota’s toetsen aan de zakelijke doelstellingen is nagenoeg onmogelijk zonder de juiste inzichten.

Nieuwe loonnorm: Belgische kaas met gaatjes
De loonnorm voor de komende twee jaren is gekend: 0,4%. Als werkgever wil je natuurlijk weten hoeveel de lonen van je werknemers daadwerkelijk mogen verhogen. Die marge van 0,4% lijkt misschien beperkt, door slim te verlonen of efficiënter te werken, kun je toch de norm maximaal invullen.

Hoe zorgt software voor het beheer van onkosten tot een betere naleving van regels en afspraken?
Het is altijd belangrijk om de regelgeving na te leven, zeker in uitdagende tijden. Doe je het goed, dan helpt dit je om je rekeningen op orde te houden en je winstgevendheid te doen stijgen. Doe je dit niet goed, dan kun je er een financiële kater aan overhouden. Betaalbewijzen controleren en nagaan of deze voldoen aan de regelgeving, is tijdrovend werk waar je weinig onmiddellijk voor terugkrijgt. Toch is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je zaak goed draait.

Loonkosten stijgen maximaal 0,4%: de loonnorm onder de loep
Door het afspringen van het loonoverleg nam de federale regering het heft in handen en legde de loonnorm voor 2021-2022 vast. Zoals aangekondigd komt er dit en volgend jaar een maximale gemiddelde loonkostenstijging van 0,4%. Werkgevers die een goed resultaat behaalden, kunnen bovendien een eenmalige nettopremie van 500 euro geven. Wat betekent dit voor jou als werkgever? We zetten enkele hardnekkige denkfouten recht.

De toekomst van werk: impact van digitalisering en automatisering
Het World Economic Forum voorspelt dat er tegen 2025 wereldwijd 85 miljoen banen zullen verdwijnen als gevolg van automatisering. Aan de andere kant komen er ook 97 miljoen nieuwe banen bij, waarvoor vaak andere skills nodig zijn. België en Luxemburg veroveren zelfs een plaats in de top 10 van meest geautomatiseerde landen wereldwijd. Hoe kan je je nu als organisatie op deze shift voorbereiden? En hoe kom je te weten welke impact digitalisering en automatisering op jouw medewerkers heeft?

Vijf voordelen van werknemersontwikkeling voor jouw onderneming
Er zijn heel wat voordelen voor jouw bedrijf verbonden aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Het opzetten van een leercultuur bij jouw medewerkers en het mogelijk maken en aanmoedigen van permanente ontwikkeling en bijscholing, is essentieel om als bedrijf wendbaar te blijven.

Auteursrechten, een aantrekkelijke vergoedingswijze voor creatieve werknemers en bedrijfsleiders: 6 vragen uit de praktijk beantwoord
Komen je creatieve klanten al eens aankloppen met vragen over de behandeling van auteursrechten? De regeling is complex maar wél fiscaal interessant. In deze FAQ lichten SD Worx-consultants Stijn Gebruers en Bart Hollebekkers de krachtlijnen toe.

Flexibel verlonen via het Flex Income Plan: "een volautomatische service zonder zorgen"
Flexibel verlonen is een van de manieren om je medewerkers geëngageerd te houden. Om dit juridisch waterdicht en zonder extra werklast te kunnen implementeren ontwikkelde SD Worx een soepel systeem: het Flex Income PlanTM (FIP). FIP automatiseert alle communicatie met de medewerkers, de payroll én de leveranciers. “Dankzij een vlotte digitale samenwerking met onze providers kunnen medewerkers met hun FIP-budget keuzes maken die automatisch besteld worden bij de leverancier, zonder extra administratie voor bedrijven.” Tine Vinck, managing consultant bij SD Worx, licht de voordelen toe.

De Vlaamse overheid kiest voor fietsmobiliteit
Het aanbieden van een bedrijfsfiets wint aan populariteit. Logisch ook, want het is een aantrekkelijk alternatief om de files te omzeilen, het levert trappende medewerkers een dagelijkse portie beweging op en het is milieuvriendelijk. Daarnaast klinkt ook de roep om een meer persoonlijke verloning in functie van de behoefte van de medewerker steeds luider. De Vlaamse overheid is niet doof gebleven voor deze verzuchtingen. Binnenkort kunnen personeelsleden (contractueel en statutair) bij de Vlaamse lokale besturen dan ook, volgens de principes van flexibel verlonen, voordelen kiezen om hun fietsmobiliteit te bevorderen.

De invloed van payroll op de volledige levenscyclus van werknemers
Payroll is de voorbije jaren sterk geëvolueerd en heeft aan belang gewonnen. Het beeld van het afgezonderde payroll-team in de backoffice is dan ook al lang achterhaald. Payroll reikt veel verder dan louter salarissen en belastingen, het voorziet ook elke bedrijfsdivisie van relevante en rijke inzichten. Het domein van payroll is met andere woorden een essentieel element geworden in de digitale transformatie en in het creëren van een positieve ervaring voor jouw grootste troef, nl. jouw mensen. In deze blog schetsen we hoe payroll de volledige levenscyclus van werknemers beïnvloedt en hoe een strategische aanpak hiervan de sleutel kan zijn tot verandering in jouw bedrijf of organisatie.

Hoe houd je thuiswerkende medewerkers betrokken?
Thuiswerken maakt niet noodzakelijk gelukkiger. Je medewerkers werken misschien zelfstandiger en zijn productiever, hun persoonlijke groei en sociale contacten schieten er wel bij in. Om hun betrokkenheid op peil te houden bestaat er geen magische oplossing. Of toch? Charlotte Van Brabander, senior hr consultant bij SD Worx, is tovenaar van dienst: “De mooiste organisaties zijn die waar geëngageerde medewerkers werken, zelfs van op afstand.”