
Réduction groupe cible pour premiers engagements : mode d’emploi à partir de 2024
Recrutement et sélection



Fiscale gelijkstelling speed pedelecs: ligt de weg naar succes open?
Uit grootschalig onderzoek van SD Worx blijkt dat maar liefst 81% van de Vlaamse werknemers in de privésector dagelijks de auto naar het werk neemt. In 19% van de gevallen is dat een bedrijfswagen. Een kleine minderheid fietst naar het werk: zo’n 14%. Maar nu de snelle elektrische fiets of speed pedelec ook fiscaal interessant isvoor werkgevers én medewerkers, zou daar wel eens snel verandering in kunnen komen.

De witte kassa: zo haal je er voordeel uit
Sinds de invoering van het geregistreerd kassasysteem (GKS) – de witte kassa in de volksmond – is al heel wat inkt gevloeid over de negatieve impact ervan. Zo zou het leiden tot meer faillissementen, een lager rendement en zelfs tot het sneuvelen van jobs in de sector. Maar als horeca-uitbater kun je de witte kassa ook inzetten om je zaak te managen. Filip Nicasi, zaakvoerder van horecaspecialist en SD Worx-partner Horeca Partners, geeft 3 gouden tips.

Met deze tips word je een employer of choice
De juiste medewerkers vinden én houden is niet gemakkelijk. De tijd dat je uit een massa kandidaten die ene medewerker kon selecteren die perfect past binnen het organigram, is al lang voorbij. Door je bedrijf aantrekkelijk te profileren kiezen de weinige kandidaten uit alle mogelijke werkgevers wellicht jouw organisatie. Deze tips helpen je de harten en geesten te veroveren als employer of choice van je aanstaande werknemers.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: troef voor employer branding
Je medewerkers zijn je beste ambassadeurs, daar zijn werkgevers het over eens. De Googles van deze wereld en de ondernemingen die die wereld beter maken, hebben een voetje voor. Maar elke werkgever – van kmo tot multinational – kan zijn bedrijfsimago of employer branding extra glans geven door structureel en oprecht een maatschappelijk verantwoord ondernemerschap te voeren. Voor een duurzaam bestaan van je bedrijf is het zelfs een must.

Arbeidsinspectie: 5 veelgestelde vragen beantwoord
Naast klamme handen roept het bezoek van een sociale inspectiedienst heel wat vragen op. Want waarom wordt jouw zaak geviseerd? Hoe moet je je gedragen tijdens zo’n inspectieronde? En mag de inspecteur zomaar je werkagenda in beslag nemen? We legden vijf prangende vragen voor aan Luk Somers en Hilaire Willems, beiden sociaal inspecteur bij de dienst Toezicht op de Sociale Wetten.

In 3 stappen naar marktconforme verloning
Als werkgever weet je maar beter wat je concurrenten op tafel leggen als salarispakket. Anders riskeer je dat ze je talent afsnoepen door aantrekkelijker te verlonen. Of omgekeerd: dat je aan concurrentiekracht verliest doordat je loonkosten de pan uit swingen.

10 tips voor een goede policy voor bedrijfswagens
Duidelijke afspraken op papier over het gebruik van bedrijfswagens zijn essentieel. Anders staat de deur open voor onaangename verrassingen en onvoorziene kosten. Om nog maar te zwijgen over mogelijke discussies met de sociale inspectie of de fiscus.

De zin en onzin van het ziektebriefje: moet een baaldag kunnen?
Er beweegt wat in de wereld van het verzuim. Stemmen gaan op om het verplichte ziektebriefje voor werknemers af te schaffen. Het zou voor extra administratie zorgen, wantrouwen scheppen tussen werkgever en werknemer, en mensen onnodig lang thuishouden. Maar de maatregel opdoeken zonder ruimere omkadering, is geen goed idee, vindt Sylvie Bracqué, HR Consultant bij SD Worx.

Woon-werkverkeer: enkele pistes om de stilstand te doorbreken
We staan met z’n allen massaal stil op weg van en naar het werk. Meer dan de helft (53%) staat wekelijks meerdere uren aan te schuiven. Toch ziet twee op de drie (66%) – vooral mensen met een lange pendelafstand – geen alternatief voor de wagen. Dat blijkt uit een bevraging door ons in samenwerking met iVOX en vacature.com bij 2000 werknemers.

Langdurige afwezigheid: wat kun je doen?
Het aantal werknemers dat langdurig afwezig is, stijgt verder: liefst 12,3% van de werknemers in de Belgische privésector zat in 2018 tussen een maand en een jaar thuis wegens ziekte. In 2017 lag dat nog op 11,7%. Dat blijkt uit een studie die SD Worx uitvoerde bij bijna 700.000 werknemers en ruim 20.500 privébedrijven in ons land.

3 taken waarbij uitbesteden loont
Je herkent het ongetwijfeld: vaak gaat slechts een fractie van je tijd naar strategisch personeelsbeleid. En dat terwijl de waslijst aan administratieve taken alleen maar langer lijkt te worden. Door (een deel van) die taken te outsourcen, boek je opnieuw ademruimte in je agenda in, win je aan efficiëntie én heb je expertise binnen handbereik.

Zo stel je een logisch organigram op voor je horecazaak
Tijdens de 62e editie van de Horecava-beurs in Amsterdam (van 7 tot en met 10 januari 2018) werden we, samen met ruim 65.000 andere bezoekers, ondergedompeld in toekomsttrends en nieuwe horecahypes. Maar naast technologische hoogstandjes viel er ook op het vlak van organisatiestructuur inspiratie te rapen bij onze noorderburen.