1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Tijdelijke tewerkstelling>
freelance

1 op de 10 medewerkers is freelancer: tijd voor een aangepast hr-beleid

Tot 97% van de Belgische bedrijven schakelt regelmatig freelancers in. Dat blijkt uit een recente enquête van SD Worx in samenwerking met de Antwerp Management School. Toch laat het hr-beleid voor deze medewerkers in de meeste organisaties te wensen over: slechts 1 op de 3 stemt zijn strategie af op hun tewerkstelling.

In België kiezen 2 op de 3 bedrijven voor een ad-hoc-benadering op vlak van freelancers. Een verrassend resultaat, want de groep is goed voor gemiddeld 10% van hun personeelsbestand. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland ontbreekt het de meeste organisaties aan een uitgekiende strategie om flexibel talent in te zetten. Volgens Ans de Vos, hoogleraar aan de Antwerp Management School, is het hoog tijd voor verandering: “Zelfstandige professionals kunnen een grote meerwaarde zijn voor bedrijven, op voorwaarde dat werkgevers proactief inspelen op deze groep in hun organisatie.”

Freelancers en hun drijfveren

Alleen als je hun drijfveren goed doorgrondt, kun je freelancers succesvol integreren in uw hr-beleid. Binnen de correcte juridische krijtlijnen welteverstaan, want freelancers zijn geen werknemers, ze staan niet onder gezag. De redenen die achter hun statuut schuilgaan, zijn soms persoonlijk, maar in de meeste gevallen werkgerelateerd. Zo hebben 2 op de 3 Belgische freelancers een carrière voor ogen die afgestemd is op hun veranderlijke ambities en competenties.

Het hoeft dus niet te verbazen dat het klassieke arbeidscontract niet langer de enige optie is. Naast je vaste medewerkers met een contract van onbepaalde duur worden langzaam maar zeker ook freelancers onmisbaar voor de werking van je onderneming. Naar de toekomst toe mag je op een blijvende stijging van het aantal zelfstandige professionals rekenen.

De voordelen van flexibel talent

Als werkgever zijn er verschillende redenen waarom je er baat bij hebt om freelancers in te schakelen. Hun snelle inzetbaarheid trekt je wellicht over de streep: merk je dat je vaste medewerkers de vele opdrachten niet kunnen bolwerken, dan zijn er freelancers beschikbaar om een deel van het werk op zich te nemen.

Een tweede goede reden om een beroep op hen te doen is hun heel specifieke expertise. Ten slotte is het ook mogelijk dat je zoektocht naar vaste werkkrachten moeizaam verloopt. In dat geval bieden freelancers een mooie (tussen-)oplossing.

Op naar duurzame relaties

Inzetten op langdurig leren, nieuwe talenten aanwerven en freelancers inschakelen: ze sluiten elkaar niet uit. Je kunt dus zeker voor een mix van die groeimogelijkheden opteren, maar dan moet je wel werk maken van een inclusief beleid.

Net als je andere medewerkers hebben ook je freelancers nood aan ondersteuning en bescherming. Nu ze goed zijn voor 10% van je werkvloer, is het cruciaal dat je daarop inzet. Enkel zo bouw je duurzame relaties met hen op en krijgen zij de ruimte om hun talent binnen je onderneming te ontplooien.

  Op de hoogte blijven van wat er leeft in de HR-wereld?

   Schrijf je in op onze nieuwsbrief
   Jan Laurijssen

   Jan Laurijssen

   Researcher and Consultant