Tip: stel loonpakketten samen waarover je medewerkers echt tevreden zijn en die hen motiveren. Daarvoor moet je uiteraard weten wat ze willen om uit de lange lijst voordelen de juiste te kiezen. Dat kan aan de hand van enquêtes, bijvoorbeeld.
Loonpakket optimaliseren: in 3 stappen naar lagere loonkosten
Hou ook de wettelijke spelregels in het achterhoofd. Denk je er bijvoorbeeld aan om maaltijdcheques als extralegaal voordeel in te voeren? Weet dan dat je daarvoor geen bestaand loon mag inruilen. Voor andere aanvullende voordelen geldt geen uitdrukkelijk verbod, maar ook daar komt het erop aan duidelijke afspraken te maken met je medewerkers.
Stap 2: zet je variabele verloning op punt
Om medewerkers te belonen en hun engagement te vergroten, zetten steeds meer bedrijven de stap richting variabele verloning, verschillende vormen van prestatiegerelateerde verloning op basis van financiële en niet-financiële resultaten. Het stimuleert werknemers om mee te denken en het beste van zichzelf te geven om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Maar werknemers zijn soms teleurgesteld als ze zien hoeveel ze uiteindelijk netto overhouden. Bij een klassieke bonus houden ze na alle heffingen amper 31,83% van het brutobedrag over.
Door de jaren heen zijn er gelukkig interessante alternatieven bijgekomen. De bekendste voorbeelden zijn de collectieve loonbonus cao nr. 90 (loonbonus), warrants en de winstpremie.
Tip: denk je eraan je medewerkers een loonbonus toe te kennen? Onze handige loonbonusgids zet je alvast op weg. Of surf naar deze simulator en ontdek welke bonus het interessantst is voor je bedrijf.
Stap 3: geef je medewerkers meer zonder extra kosten dankzij flexibel verlonen
Heb je in je bedrijf verschillende generaties in dienst? Dan stelde je ongetwijfeld al vast dat hun behoeften op het vlak van verloning anders liggen. Wie kinderen heeft, wil misschien een grotere wagen terwijl een alleenstaande liever met de fiets komt, bijvoorbeeld. Flexibel verlonen is het uitgelezen instrument om daarop in te spelen: je geeft je medewerkers immers de vrijheid om de extralegale voordelen in hun loonpakket zelf te kiezen en hun verloning zo af te stemmen op hun wensen, zonder dat het extra loonkosten met zich meebrengt.
Overweeg je al om flexibel verlonen in te voeren?
Daarmee vertaal je alle extralegale loonvoordelen van je werknemer naar één totaalbudget dat hij kan spenderen aan mobiliteit, maar ook aan tools om mobiel te werken (smartphone, tablet, internetverbinding thuis …), extralegale vakantiedagen, aanvullende verzekeringen enzovoort.
Op je loonkosten heeft het principe geen enkele impact: het is een budgetneutrale oplossing. Toch is ze juridisch volledig waterdicht en straalt het principe van de vrije beslissingsbevoegdheid positief af op de tevredenheid van je werknemers. Zij kunnen immers een voordelenpakket op maat samenstellen dat naadloos aansluit bij hun persoonlijke behoeften.
Annelies Rottiers
kmo-adviseur
Annelies Rottiers is 10 jaar werkzaam bij SD Worx. Ze is manager van een team Legal- & HR-experts met een passie voor KMO. Samen met haar team inspireert én begeleidt ze bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid. Want mensen maken nu eenmaal het verschil, zeker als ze met 'goesting en passie' in hun job staan!