1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>

Loonpakket optimaliseren: in 3 stappen naar lagere loonkosten

-Leestijd:: 3 Minuten
money

Hoe kun je als zaakvoerder van een kmo je loonkosten verlagen en er tegelijk voor zorgen dat het loonpakket meer op maat is van de individuele werknemer? Een vraag die je jezelf ongetwijfeld al stelde. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je loonpakketten te optimaliseren. Dit stappenplan zet je op weg.

In 2017 bedroegen de arbeidskosten in ons land gemiddeld 39,6 euro per uur, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Daarmee zijn de loonkosten in België nog altijd bij de hoogste in Europa.

Je medewerkers zo efficiënt mogelijk verlonen – lees: een zo hoog mogelijk nettoloon tegen zo laag mogelijke kosten – ‘loont’ met andere woorden. Je houdt immers meer budget over om te investeren in je bedrijf, en je krijgt er trouwe medewerkers voor in de plaats. Want iemand die blij is met zijn verloning, is minder snel geneigd een nieuwe job te zoeken. In tijden van ‘war for talent’ is een optimalisatieoefening daarom geen overbodige luxe.

Stap 1: bied extralegale voordelen aan

Als werkgever kun je je medewerkers extralegale voordelen toekennen. Die zijn zowel fiscaal als op socialezekerheidsvlak interessant. De 5 populairste opties zijn:

1. de bedrijfswagen
2. maaltijdcheques
3. de bedrijfslaptop of smartphone
4. de groepsverzekering
5. de hospitalisatieverzekering

Steeds meer bedrijven nemen deze klassieke voordelen op in hun loonpakketten, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook elektrische fietsen, aanvullende kinderbijslag, een verhoogd sociaal abonnement, een abonnement bij een fitnessclub of een vergoeding voor thuiswerken aanbieden.

  Tip: stel loonpakketten samen waarover je medewerkers echt tevreden zijn en die hen motiveren. Daarvoor moet je uiteraard weten wat ze willen om uit de lange lijst voordelen de juiste te kiezen. Dat kan aan de hand van enquêtes, bijvoorbeeld.

   Hou ook de wettelijke spelregels in het achterhoofd. Denk je er bijvoorbeeld aan om maaltijdcheques als extralegaal voordeel in te voeren? Weet dan dat je daarvoor geen bestaand loon mag inruilen. Voor andere aanvullende voordelen geldt geen uitdrukkelijk verbod, maar ook daar komt het erop aan duidelijke afspraken te maken met je medewerkers.

   Stap 2: zet je variabele verloning op punt

   Om medewerkers te belonen en hun engagement te vergroten, zetten steeds meer bedrijven de stap richting variabele verloning, verschillende vormen van prestatiegerelateerde verloning op basis van financiële en niet-financiële resultaten. Het stimuleert werknemers om mee te denken en het beste van zichzelf te geven om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Maar werknemers zijn soms teleurgesteld als ze zien hoeveel ze uiteindelijk netto overhouden. Bij een klassieke bonus houden ze na alle heffingen amper 31,83% van het brutobedrag over.

   Door de jaren heen zijn er gelukkig interessante alternatieven bijgekomen. De bekendste voorbeelden zijn de collectieve loonbonus cao nr. 90 (loonbonus), warrants en de winstpremie.

    Tip: denk je eraan je medewerkers een loonbonus toe te kennen? Onze handige loonbonusgids zet je alvast op weg. Of surf naar deze simulator en ontdek welke bonus het interessantst is voor je bedrijf.

     Stap 3: geef je medewerkers meer zonder extra kosten dankzij flexibel verlonen

     Heb je in je bedrijf verschillende generaties in dienst? Dan stelde je ongetwijfeld al vast dat hun behoeften op het vlak van verloning anders liggen. Wie kinderen heeft, wil misschien een grotere wagen terwijl een alleenstaande liever met de fiets komt, bijvoorbeeld. Flexibel verlonen is het uitgelezen instrument om daarop in te spelen: je geeft je medewerkers immers de vrijheid om de extralegale voordelen in hun loonpakket zelf te kiezen en hun verloning zo af te stemmen op hun wensen, zonder dat het extra loonkosten met zich meebrengt.

      Overweeg je al om flexibel verlonen in te voeren?

      Daarmee vertaal je alle extralegale loonvoordelen van je werknemer naar één totaalbudget dat hij kan spenderen aan mobiliteit, maar ook aan tools om mobiel te werken (smartphone, tablet, internetverbinding thuis …), extralegale vakantiedagen, aanvullende verzekeringen enzovoort.

      Op je loonkosten heeft het principe geen enkele impact: het is een budgetneutrale oplossing. Toch is ze juridisch volledig waterdicht en straalt het principe van de vrije beslissingsbevoegdheid positief af op de tevredenheid van je werknemers. Zij kunnen immers een voordelenpakket op maat samenstellen dat naadloos aansluit bij hun persoonlijke behoeften.

       Download het e-book
       BE_Annelies-Rottiers_-Manager-KMO-Consultancy_-SD-Worx_300x300
       DoorAnnelies Rottiers- Manager KMO Consultancy - SD Worx

       Annelies Rottiers is 10 jaar werkzaam bij SD Worx. Ze is manager van een team Legal- & HR-experts met een passie voor KMO. Samen met haar team inspireert én begeleidt ze bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid. Want mensen maken nu eenmaal het verschil, zeker als ze met 'goesting en passie' in hun job staan!

       Aantrekkelijk en motiverend Ebook NL
       Ebook

       Aantrekkelijk en motiverend verlonen in België | The Perfect Match

       Een professionele relatie is net als een puzzel. Om succesvol samen te werken moet het ‘klikken’, vanaf de eerste kennismaking maar liefst ook lang daarna. Wat is het geheim achter die klik?

       Wij vonden de 7 puzzelstukken die -indien juist gelegd- zorgen dat een werkgever aantrekkelijk kan zijn en een perfecte match kan creëren met zijn werknemers.
       Dit ebook behandelt het eerste puzzelstuk  “aantrekkelijk en motiverend verlonen”.
       Wij zochten uit hoe je in de war for talent met verloning het verschil kan maken.

       webinarFlexIncomePlan
       Event

       Het Flex Income Plan van de toekomst

       De tijd staat niet stil en de ontwikkelingen binnen ons Flex Income Plan™ ook niet. Recent is er dan ook een voordeel bijgekomen: Gezondheid, beweging en welzijn. Zo kan je als werkgever individuele coachingsessies of -pakketten aanbieden voor: Mentaal welzijn, beweging, rookstop, voeding. Ontdek er alles over in deze webinar.

       2021-12-07
       onkost
       Event

       Onkostenbeheer fiscaal-juridisch nader bekeken

       De huidige hybride manier van werken heeft ook zijn impact op onkostenbeheer. Niet alleen zullen er nieuwe onkosten - die voor de pandemie niet eens bestonden - moeten verwerkt worden, het zal er ook op aankomen de juiste tool te kiezen die dit proces voor jouw organisatie ondersteunt. Alvorens je de beste tool kan kiezen, moet je er eerst voor zorgen dat de basis van je onkostenbeleid goed zit. Tijdens deze webinar gaan we dieper in op het fiscaal-juridisch kader, de verplichte spelregels en de mogelijkheden voor jouw organisatie .

       2021-06-01