Van warrants over pensioenbonusplannen tot de loonbonus cao 90: je beschikt over verschillende mogelijkheden om medewerkers te belonen. Sinds 1 januari 2018 is die lijst aangevuld met de winstpremie. We zetten de voorwaarden en troeven ervan op een rij.
Al sinds 2001 bestaat er een wet om werknemers te laten delen in de bedrijfswinst. Maar door de strikte voorwaarden pasten ondernemingen de procedure amper toe. De regering-Michel besliste om de regeling te herzien en te vereenvoudigen, met de winstpremie als resultaat.
Twee mogelijke opties
Als je beslist om je medewerkers een winstpremie toe te kennen, kun je ervoor kiezen om:
- een bedrag dat je zelf bepaalt;
- of een percentage van hun brutoloon als bonus uit te betalen.
Daarna beslis je of je voor een identieke of gecategoriseerde premie gaat:
- de identieke winstpremie: alle medewerkers krijgen hetzelfde bedrag of hetzelfde percentage van het brutoloon.
- de gecategoriseerde winstpremie: het bedrag of percentage varieert op basis van 6 objectieve verdeelsleutels: de anciënniteit, de graad, de functie, de weddeschaal, het vergoedingsniveau en het opleidingsniveau.
Let wel: bij de gecategoriseerde winstpremie mag een bonus binnen je bedrijf maximaal 10 keer hoger liggen dan een andere. Als de premie van een arbeider bijvoorbeeld 200 euro bedraagt, mag die van het hoofd van de boekhouding maximaal 2000 euro bedragen.
Waarom kiezen voor een winstpremie?
Aan de regeling zijn enkele troeven verbonden die de winstpremie zeker het overwegen waard maken:
1. Fiscaal en sociaalrechtelijk voordelig
De winstpremie geniet een voordelige sociaalrechtelijke en fiscale behandeling. Daardoor liggen de kosten lager dan bij een loonbonus. Concreet: je betaalt geen socialezekerheidsbijdragen, maar wel vennootschapsbelasting. Voor 2018 bedraagt die belasting 29,58%. Werknemers zijn onderworpen aan een solidariteitsbijdrage van 13,07% en een belasting van 7%.
2. Extra motivatie voor je werknemers
Naast je waardering tonen, spoor je je medewerkers ook aan om het beste van zichzelf te blijven geven. Uit NV België 2018, een bevraging bij 2500 Belgische werknemers, blijkt dat ze belang hechten aan erkenning voor prestaties. Beloning op basis van goede resultaten is 1 van de 5 factoren die de mate van tevredenheid over het loonpakket beïnvloeden.
Eenvoudige invoeringsprocedure
Uit onze cijfers blijkt dat vooral kmo’s de weg vinden naar het nieuwe stelsel: van de 120 bedrijven in onze portefeuille die nu al een winstpremie toekennen, telt 83% minder dan 100 werknemers.
De invoerprocedure is – zeker sinds de herwerking van de wet – een pak makkelijker. Om de identieke winstpremie in te voeren, volstaat een beslissing door de gewone of buitengewone Algemene vergadering met een gewone meerderheid van de stemmen. Het verslag van die vergadering bevat enkele verplichte vermeldingen:
- het identieke bedrag of het identieke percentage van het loon;
- in geval van een percentage: de manier waarop het loon wordt berekend;
- als er een anciënniteitsvoorwaarde geldt: de toekenningsvoorwaarden;
- de pro rata regels bij vrijwillige schorsing of een verbreking van de arbeidsovereenkomst.
Daarnaast deel je aan alle medewerkers mee dat je een identieke winstpremie toekent. Deze aankondiging moet schriftelijk gebeuren. Denk aan een brief, e-mail of publicatie op het intranet.
Bij de invoering van een gecategoriseerde premie sluit je een collectieve arbeidsovereenkomst af. Is er geen vakbondsafvaardiging, dan verloopt de invoering via toetredingsakte.