Talent
De vaardigheden die je business nodig heeft, zijn continu in beweging. De belangrijkste taak van hr in dit alles: je organisatie voeden met het juiste talent. Hoe je talentmanagement effectief aanpakt, lees je in deze blogs, e-books en andere interessante info. Of stel ons meteen je vraag.


De top 5-trends in hr voor 2023 om (geen) rekening mee te houden
De afgelopen jaren rommelde er heel wat in hr-land. De turbulente tijden houden ook in 2023 aan, met enkele wereldwijd opkomende evoluties die je personeelsbeleid op de proef kunnen stellen. Welke hr-trends voor 2023 neem je het best mee in je hr-strategie? Onze experten werpen een blik op de toekomst.

De arbeidsdeal: 11 vragen over de nieuwe opleidingsverplichtingen
Levenslang leren is een belangrijke pijler van de goedgekeurde arbeidsdeal. Die voorziet in een jaarlijks opleidingsplan en een individueel opleidingsrecht. Maar of die verplichtingen ook voor jou gelden, hangt af van de grootte van je bedrijf. Door meer te investeren in de bijscholing van de beroepsbevolking wil minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een echte opleidingscultuur creëren.

Duurzame ontwikkeling van talent: 5 do’s-and-don’ts
Nu jobinhouden razendsnel veranderen en nieuwe functies overal opduiken, is stilstaan meer dan ooit achteruitgaan. Dus of je het nu leercultuur, levenslang leren of duurzame ontwikkeling noemt, er is geen ontsnappen meer aan. Althans niet als je organisatie morgen nog relevant wil zijn. Klinkt dramatisch? Dat is het ook een beetje, maar elke hr-professional weet intussen wel dat talent doen groeien en bloeien dé sleutel tot succes is. Deze tips helpen daarbij.

Duurzaam talentmanagement: zo begin je eraan
Levenslange jobs zijn uitgestorven, lang leve duurzame loopbanen. Hangt deze slogan nog niet boven je bureau, dan is het tijd om daar verandering in te brengen. In een krappe arbeidsmarkt is duurzaam talentmanagement bovendien een absolute noodzaak geworden. Hoe zorg je er als hr-professional voor dat talent inzetbaar blijft op korte en lange termijn? Deze 5 basisvoorwaarden zijn een must.

Structureel inzetten op flexibel talent
Organisaties moeten vandaag op zoek naar talent in een krappe arbeidsmarkt. In juni 2021 ontving de VDAB een recordaantal vacatures: 33.760. Dat is meer dan dubbel zoveel als in de maanden juni 2020 en 2019. De stijging is het grootst voor jobs met ervaring, vaste contracten en hooggeschoolden. Met de uitstroom van een grote generatie babyboomers zal de krapte op de arbeidsmarkt de komende jaren alleen maar toenemen. Tegelijk zetten in de eerste helft van dit jaar al meer dan 60.000 starters de stap naar het ondernemerschap. Een kwart meer dan vorig jaar, ondanks de coronacrisis en ondanks alle coronabeperkingen die ook een groot deel van 2021 nog van kracht waren. Een aanzienlijk aantal van die starters zijn freelancers.

Talentmanagement in het postcoronatijdperk start met drie vragen
Schudde de technologische revolutie je organisatie al dooreen, dan deed de coronacrisis er nog een schepje bovenop. En dat voel je tot in elke vezel van je werking, dus ook binnen je talentprocessen. Maar welke skills moeten bovenaan je prioriteitenlijst staan om je organisatie klaar te stomen voor morgen? Probeer je die in huis te halen, zwengel je interne ontwikkeling aan, of schakel je flexibel talent in? En hoe past je verloningsstrategie in deze puzzel?

Waarom Workforce Management en waarom nu?
Snelle en ongekende veranderingen op de arbeidsplaats stimuleren de adoptie van digitale hr-oplossingen. De grootste uitdagingen waar hr voor staat, zijn het welzijn van het personeel, de werknemerservaring en de war for talent. Workforce Management (of personeelsbeheer) speelt een belangrijke rol in de tools en inzichten die nodig zijn om die uitdagingen het hoofd te bieden.

Workforce Management en de war for talent
Waarom heb je een oplossing voor Workforce Management nodig?
Door de snelle en onomkeerbare veranderingen in de afgelopen achttien maanden hebben bedrijven zich aan een ongeziene snelheid moeten aanpassen. Terwijl zich al enige tijd fundamentele veranderingen opdrongen, is de noodzaak tot verandering nu wel erg dringend geworden, zegt hr-expert Luc Bossaert van Adessa (onderdeel van de SD Worx-groep).

Vijf voordelen van werknemersontwikkeling voor jouw onderneming
Er zijn heel wat voordelen voor jouw bedrijf verbonden aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Het opzetten van een leercultuur bij jouw medewerkers en het mogelijk maken en aanmoedigen van permanente ontwikkeling en bijscholing, is essentieel om als bedrijf wendbaar te blijven.

Loopbanen in verandering
Nu loopbanen langer worden en technologische evoluties steeds sneller gaan, is de cruciale vraag in zowat elk HR-beleid hoe je inzetbaarheid en werkbaarheid met elkaar kan verenigen. Uit tien jaar samenwerking binnen de leerstoel ‘Sustainable Careers’ komen alvast drie belangrijke conclusies naar voor

Workforce Management, nu en in de toekomst
De wereld van werk is altijd in beweging en ook op het gebied van Workforce Management volgen veranderingen zich in rap tempo op. Zeker in een jaar als 2020 heeft Workforce Management een extra dimensie gekregen want organisaties moesten meer dan ooit meebewegen met een markt waarin onzekerheid de bovenhand voerde. Bij sommige bedrijven was het drukker had dan ooit terwijl anderen de vraag steeds verder zagen slinken.

Arcadis: hr-strategie met duurzaamheid als toetssteen
Veel bedrijven zwaaien tegenwoordig met de belofte van een duurzame carrière. Maar bij ingenieursbureau Arcadis maken ze het hr-buzzword concreet met een strategie die op drie pijlers steunt: continue feedback, mobiliteit en thuiswerk. People Director Arcadis Belgium & Europe South Wim Waterschoot: “Onze mensen willen het beste van zichzelf geven, maar dat lukt pas wanneer je ook hun welbevinden au sérieux neemt.”