Verloning en loonkosten
Verloning is een belangrijke trigger om de juiste talenten aan te trekken en aan je te binden. Hoe je een aantrekkelijk loonbeleid opzet en slim omspringt met loonkosten, lees je in deze blogs, e-books en andere interessante info. Of stel ons meteen je vraag.


Je medewerkers optimaal verlonen via de loonbonus
Wat zijn de voordelen van de collectieve loonbonus en wat is de grootste valkuil?

Cafetariaplan de mogelijkheden: wat kan in een cafetariaplan?
Via een cafetariaplan kan een bedrijf een deel van het loon vrij laten invullen door zijn medewerkers. Zij verdelen hun persoonlijk budget volgens eigen behoeften over extralegale voordelen die hun werkgever selecteerde.

Ruimere informatieplicht bij aangifte 'kosten eigen aan de werkgever' vanaf 1 januari 2022
Heel wat werkgevers geven vandaag een onkostenvergoeding. Deze vergoedingen zijn voor jou aftrekbaar, dus moet je ze vermelden op de fiscale fiche 281.10. We herhalen dat er vanaf 1 januari 2022 ruimere regels gelden voor de aangifte van onkostenvergoedingen op de fiscale fiche. Meer transparantie! Hoog tijd dus om ook in jouw onderneming werk te maken van een doordacht beleid voor de terugbetaling van onkosten aan werknemers.

Nieuwe loonnorm: Belgische kaas met gaatjes
De loonnorm voor de komende twee jaren is gekend: 0,4%. Als werkgever wil je natuurlijk weten hoeveel de lonen van je werknemers daadwerkelijk mogen verhogen. Die marge van 0,4% lijkt misschien beperkt, door slim te verlonen of efficiënter te werken, kun je toch de norm maximaal invullen.

Loonkosten stijgen maximaal 0,4%: de loonnorm onder de loep
Door het afspringen van het loonoverleg nam de federale regering het heft in handen en legde de loonnorm voor 2021-2022 vast. Zoals aangekondigd komt er dit en volgend jaar een maximale gemiddelde loonkostenstijging van 0,4%. Werkgevers die een goed resultaat behaalden, kunnen bovendien een eenmalige nettopremie van 500 euro geven. Wat betekent dit voor jou als werkgever? We zetten enkele hardnekkige denkfouten recht.

Auteursrechten, een aantrekkelijke vergoedingswijze voor creatieve werknemers en bedrijfsleiders: 6 vragen uit de praktijk beantwoord
Komen je creatieve klanten al eens aankloppen met vragen over de behandeling van auteursrechten? De regeling is complex maar wél fiscaal interessant. In deze FAQ lichten SD Worx-consultants Stijn Gebruers en Bart Hollebekkers de krachtlijnen toe.

Flexibel verlonen via het Flex Income Plan: "een volautomatische service zonder zorgen"
Flexibel verlonen is een van de manieren om je medewerkers geëngageerd te houden. Om dit juridisch waterdicht en zonder extra werklast te kunnen implementeren ontwikkelde SD Worx een soepel systeem: het Flex Income PlanTM (FIP). FIP automatiseert alle communicatie met de medewerkers, de payroll én de leveranciers. “Dankzij een vlotte digitale samenwerking met onze providers kunnen medewerkers met hun FIP-budget keuzes maken die automatisch besteld worden bij de leverancier, zonder extra administratie voor bedrijven.” Tine Vinck, managing consultant bij SD Worx, licht de voordelen toe.

Toon werknemers wat ze werkelijk verdienen
Een interessant en competitief loonpakket uitkeren, zonder die voordelen te benadrukken, is een beetje als een regenboog in het donker. Omdat niet eens de helft van de werknemers nog systematisch naar het loonstrookje kijkt, beseffen we ongetwijfeld te weinig wat we nu precies allemaal verdienen. Het softwarepakket Inspire van Pointlogic biedt een helder en overzichtelijk overzicht van wat we naast het loon op onze rekening nog allemaal krijgen, een extra drijfveer voor motivatie en engagement.

Flexibel verlonen: volledig in lijn met nieuwe prioriteiten in hr
COVID-19 heeft bedrijven verplicht om andere prioriteiten te stellen. Basistaken, zoals payroll, zijn nu veruit de belangrijkste zorg. Daarnaast zien we een sterke verschuiving naar kostenefficiëntie, maar ook een grotere nadruk op werknemerservaring en engagement, waaronder ook personalisatie en werk-privébalans. Deze drie doelen kunnen gemakkelijk bereikt worden door de schijnwerper te richten op flexibele verloning. Toch lijken slechts weinig bedrijven het verband te zien. In onze survey ‘The Future of Work and People in Europe – HR, Fluid as Hula-Hoop Shaking’ van juni 2020 deelden in totaal 3.000 bedrijven uit 11 Europese landen hun prioriteiten voor het post-COVID-19 tijdperk. Dit waren de meest voorkomende antwoorden:

Heb je binnenkort Algemene Vergadering en plan je een dividend deze zomer? Opletten!
Traditioneel is juni de maand waarin veel Belgische vennootschappen hun jaarrekening goedkeuren en overgaan tot het uitkeren van een dividend. We willen je hierbij graag waarschuwen dat dit ertoe kan leiden dat je géén beroep kunt doen op een van de corona-steunmaatregelen.

Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling onder de loep
Voor bedrijven die willen investeren in onderzoek en ontwikkeling is ons land een aantrekkelijke uitvalsbasis, dankzij onder meer de innovatie-aftrek, het belastingkrediet en de gedeeltelijke vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Dankzij die laatste korting hoef je als privébedrijf of kennisinstelling in het beste geval maar 20% van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing op de lonen van onderzoekers door te storten aan de fiscus.

In 4 stappen naar een forfaitaire kostenvergoeding volgens de regels
Van parkeertickets in het kader van een bedrijfsbezoek tot de internetrekening voor thuiswerk: maken je medewerkers kosten in het kader van hun job, dan moet je die vergoeden. Een forfaitaire kostenvergoeding compenseert al deze uitgaven. Wil je een kostenvergoeding invoeren of je bestaande regeling op punt zetten? Dit stappenplan helpt je op weg.