1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>
Toon werknemers

Toon werknemers wat ze werkelijk verdienen

Een interessant en competitief loonpakket uitkeren, zonder die voordelen te benadrukken, is een beetje als een regenboog in het donker. Omdat niet eens de helft van de werknemers nog systematisch naar het loonstrookje kijkt, beseffen we ongetwijfeld te weinig wat we nu precies allemaal verdienen. Het softwarepakket Inspire van Pointlogic biedt een helder en overzichtelijk overzicht van wat we naast het loon op onze rekening nog allemaal krijgen, een extra drijfveer voor motivatie en engagement.

Als werkgever beloon je je werknemers graag voor het harde werk dat ze dag in, dag uit leveren. De meeste bedrijven doen dat vandaag met een heel gevarieerd loonpakket met tal van interessante extra’s. Werkgevers leveren serieuze financiële inspanningen om competitieve salarissen en allerhande voordelen te kunnen bieden. Vaak zijn die pakketten zo uitgebreid dat het niet altijd evident is om er een overzicht op te krijgen. Veel werknemers hebben geen duidelijk beeld van wat hun bedrijf nu allemaal betaalt, van bedrijfswagen tot pensioensparen bovenop het salaris. Je mag dan wel al die inspanningen doen, als je werknemer alles als vanzelfsprekend beschouwt of er te weinig van op de hoogte is, dan missen we kansen om een extra dosis motivatie of engagement te winnen.

  Minder dan de helft bekijkt in België loonstrookje

  Een onderzoek van Payroll en HR-dienstenverlener SD Worx in vijf Europese landen toont aan dat gemiddeld maar 46 procent van de werknemers maandelijks naar het loonstrookje - al dan niet digitaal - kijkt. In Nederland (40%), Frankrijk (39%) en België (37%) ligt dit percentage zelfs nog een stuk lager. Bij Duitse en Britse werknemers kijkt net iets meer dan de helft wel elke maand wat er op hun loonstrookje staat. Veel werknemers vertrouwen dus gewoon op wat er aan het einde van de maand op de rekening gestort wordt. Ze beschouwen hun maandloon als 90 of 95 procent van hun salarispakket, terwijl dat vaak veel méér is. Een helder overzicht van wat er nu wel allemaal in dat salarispakket zit, is er zelden. 

  “Je hebt er als werkgever alleen maar baat bij om werknemers te tonen hoezeer je hen apprecieert”, zegt Bas Ossewaarde, Group Director bij Pointlogic. “Meerdere studies tonen aan dat in meer dan 70 procent van de gevallen een goede communicatie rond verloning leidt tot meer motivatie, productiviteit en loyauteit.” Loon is en blijft enorm belangrijk voor werknemers. Het onderzoek van SD Worx legt bloot dat het salarispakket bij de keuze voor een job nog altijd de absolute prioriteit is van de Europese werknemer. 71 procent van de werknemers vindt het ook belangrijk om te weten wat hun werkgever hen allemaal biedt voor elke gewerkte maand.

   Extra boost voor employee experience

   Bas Ossewaarde: “Niet alles is op een loonstrookje terug te vinden. De extralegale voordelen zoals de waarde van de salariswagen en de eventueel bijbehorende tankkaart, verzekeringen of pensioenpremies zijn er niet noodzakelijk op vermeld. Een maandelijks of jaarlijks overzicht van alle (niet-) financiële beloningen toont werknemers hoe hard ze gewaardeerd worden. Onze Inspire software biedt op een overzichtelijke manier duidelijkheid over wat er allemaal in het salarispakket van elke medewerker zit. Eenvoudig in handige kleurtjes en met uitrolmenu’s laat Inspire medewerkers tot in detail zien wat ze allemaal van hun werkgever krijgen. Zie het als een extra service voor je medewerkers die ook de employee experience een extra boost geeft.”

   Meer dan 200 organisaties  maken vandaag al gebruik van de reward management oplossingen van Pointlogic en de vraag neemt alsmaar toe. Zo is Select HR  één van de vele tevreden klanten. Dit wervings-en selectiekantoor biedt ook loopbaanbegeleiding en telt een honderdtal medewerkers in verschillende landen. Zij getuigen: “We staken veel tijd en moeite in het samenstellen van een sterk salarispakket dat volledig bij ons past. We merkten dat velen er eigenlijk een beetje het overzicht bij verloren. Daar helpt Inspire ons nu bij. Iedereen kan op eender welk moment nagaan wat ze allemaal precies van ons mogen verwachten. Die transparantie creëert een sterkere vertrouwensband én meer engagement. Een investering die rendeert.”

   De Inspire software van Pointlogic is mee te integreren in de payrollplatformen die SD Worx aanbiedt zoals het mysdworx of de digitale HR-applicatie My SD Worx Assistant. Zo creëert de HR- en payrollspecialist een extra digitaal luik waar medewerkers hun complete salarispakket op elk moment eenvoudig kunnen checken.

    Wil je ook je medewerkers een helder en digitaal overzicht bieden?

    Onze experten bieden jou advies op maat!

     Contacteer ons vrijblijvend