Wil je meer weten over trends en feiten rond payroll in Europa?
Wij verzamelden de meest sprekende bevindingen in een gratis e-book.
COVID-19 heeft bedrijven verplicht om andere prioriteiten te stellen. Basistaken, zoals payroll, zijn nu veruit de belangrijkste zorg. Daarnaast zien we een sterke verschuiving naar kostenefficiëntie, maar ook een grotere nadruk op werknemerservaring en engagement, waaronder ook personalisatie en werk-privébalans. Deze drie doelen kunnen gemakkelijk bereikt worden door de schijnwerper te richten op flexibele verloning. Toch lijken slechts weinig bedrijven het verband te zien. In onze survey ‘The Future of Work and People in Europe – HR, Fluid as Hula-Hoop Shaking’ van juni 2020 deelden in totaal 3.000 bedrijven uit 11 Europese landen hun prioriteiten voor het post-COVID-19 tijdperk. Dit waren de meest voorkomende antwoorden:
Aan het andere eind van het spectrum: verloningsbeleid. Verrassend, want slimme en flexibele verloning matcht perfect met de herziene focus binnen hr. Dat gaat zo.
Flexibiliteit is ingewikkeld. Dat is tenminste wat veel bedrijven denken. Daarom blijven ze ver weg van een verloningsbeleid dat werknemers te veel opties biedt, zeker nu correcte en tijdige verloning zo belangrijk is.
“Dat beeld is niet noodzakelijk correct”, vertelt Ferdi Claes, MD HR Europe bij Computer Task Group. “Een systeem voor flexibele verloning invoeren, is geen kernwetenschap. Zolang je goed voorbereid bent, een degelijk implementatieplan hebt en werk maakt van transparante communicatie, wegen de voordelen veel zwaarder door dan de inspanningen. En SD Worx kijkt mee over onze schouder om na te gaan of we voldoen aan alle juridische vereisten. Vandaag maakt zo’n 80% van onze medewerkers gebruik van flexibele verloning en de feedback is ronduit positief.”
Het is nu meer dan ooit nodig om aandacht te besteden aan je personeel. De COVID-19 pandemie beïnvloedt niet alleen het bedrijf zelf, maar ook je medewerkers. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak staan ze voor nieuwe uitdagingen. Flexibele verloning zou wel eens de ontbrekende schakel kunnen zijn.
“Vandaag de dag willen professionals van alle generaties een op maat gemaakt verloningspakket.” volgens Leen Scheepens, senior hr-manager BeNeLux bij Robert Half. “Ons eigen onderzoek toont aan dat ongeveer 4 van de 10 werknemers zouden een andere baan overwegen als ze niets te zeggen hebben over hun verloningspakket. Rekening houden met individuele behoeften en voorkeuren aan de hand van flexibele verloning kan dat tegengaan en kan bovendien een boost geven aan de motivatie en betrokkenheid van werknemers.”
Ons onderzoek onthult dat bijna de helft van de bevraagde Europese bedrijven hun personeel enkel een vast salaris uitbetalen. Bovendien is 30% van die bedrijven niet van plan is om de flexibiliteit van verloning op korte termijn te verhogen. Maak niet dezelfde fout: flexibele verloning biedt meer voordelen dan je op het eerste gezicht zou denken.
Wij verzamelden de meest sprekende bevindingen in een gratis e-book.