Mobiliteit
Slimme mobiliteitskeuzes komen niet alleen het milieu ten goede, je houdt er ook je loonkosten mee onder controle. Alles wat je moet weten over multimodale mobiliteit, lees je in deze blogs, e-books en andere interessante info. Of stel ons meteen je vraag.


De plicht van de pendelaar: fietshelm op?
Het wegennet slibt genadeloos toe. Dat heeft zijn impact op de verhoudingen in het woon-werkverkeer. De fiets begint aan een inhaalmanoeuvre: al een op de vijf werknemers kiest ervoor. Maar de fietshelm is een pak minder populair. Hoe (on)veilig is dat en wat heeft de werkgever daarover te zeggen?

Nieuwe uitstoottest WLTP: verhoogde belastingen op je bedrijfswagens?
Hoe groter de CO2-uitstoot van een wagen, hoe hoger de belasting: die fiscale maatregel hanteert de EU al jarenlang. Maar sinds september 2018 werd haar wetgeving nog iets strenger: zo wordt de CO2-uitstoot van alle nieuwe wagens nu berekend aan de hand van de ‘WLTP’-test, waardoor die soms 25% hoger ligt dan vroeger. Zijn bedrijfswagens daardoor fiscaal minder interessant geworden?

Fiscale gelijkstelling speed pedelecs: ligt de weg naar succes open?
Uit grootschalig onderzoek van SD Worx blijkt dat maar liefst 81% van de Vlaamse werknemers in de privésector dagelijks de auto naar het werk neemt. In 19% van de gevallen is dat een bedrijfswagen. Een kleine minderheid fietst naar het werk: zo’n 14%. Maar nu de snelle elektrische fiets of speed pedelec ook fiscaal interessant is voor werkgevers én medewerkers, zou daar wel eens snel verandering in kunnen komen.

10 tips voor een goede policy voor bedrijfswagens
Duidelijke afspraken op papier over het gebruik van bedrijfswagens zijn essentieel. Anders staat de deur open voor onaangename verrassingen en onvoorziene kosten. Om nog maar te zwijgen over mogelijke discussies met de sociale inspectie of de fiscus.

Woon-werkverkeer: enkele pistes om de stilstand te doorbreken
We staan met z’n allen massaal stil op weg van en naar het werk. Meer dan de helft (53%) staat wekelijks meerdere uren aan te schuiven. Toch ziet twee op de drie (66%) – vooral mensen met een lange pendelafstand – geen alternatief voor de wagen. Dat blijkt uit een bevraging door ons in samenwerking met iVOX en vacature.com bij 2000 werknemers.

Mobiliteitsvergoeding en -budget halen werknemer (nog) niet uit de auto
Meer mensen stimuleren om de wagen aan de kant te laten en duurzamere vervoersmiddelen te kiezen: dat is het doel achter de mobiliteitsvergoeding en het aankomende mobiliteitsbudget. Maar een enquête in samenwerking met vacature.com bij 2000 werknemers en 500 werkgevers in België leert ons dat beide oplossingen (voorlopig) weinigen kunnen bekoren.

Mobiliteitsbudget: naar een duurzame mix
Met deze tool krijg je een idee van welk budget overeenstemt met je firmawagen en stel je met dat bedrag in enkele klikken een nieuwe mix van vervoersmiddelen samen.

Berekening VAA Bedrijfswagens
Als medewerkers hun bedrijfswagen ook persoonlijk gebruiken, is dat een voordeel alle aard (VAA). Daarop is bedrijfsvoorheffing verschuldigd. Bereken hoeveel extra jouw medewerker moet betalen.