Breek de stilstand: overtuig met beloningen
Nochtans ligt de oplossing binnen handbereik: willen we minder in de file staan, dan moeten we de auto vaker op stal laten. De komst van het mobiliteitsbudget kan zeker helpen om die attitudeswitch door te drukken, als er ook slimme voorwaarden en sterke financiële stimulansen aan worden gekoppeld.
Het wetsvoorstel dat de sociale partners begin september hebben voorgelegd, is er een mooi voorbeeld van. Zij suggereren om de hoogte van de sociale bijdragen te laten afhangen van de keuzes die de werknemers maken. Hoe duurzamer, hoe minder bijdragen. Beloningen zijn een andere optie. Voor elke kilometer die een werknemers niet met de wagen aflegt, kun je hem bijvoorbeeld een financiële tegemoetkoming in de vorm van een kilometer- of dagvergoeding geven. Dát is de richting waarin het mobiliteitsbudget zou moeten evolueren.
Flexibel verlonen: is uw organisatie er klaar voor?
Het mobiliteitsbudget is een praktisch voorbeeld van flexibele verloning. Daarmee vertaal je alle extralegale loonvoordelen van uw werknemer naar één totaalbudget dat hij kan spenderen aan mobiliteit, maar ook aan tools om mobiel te werken (smartphone, tablet, internetverbinding thuis …), extralegale vakantiedagen, aanvullende verzekeringen enzovoort.
Op je loonkosten heeft het principe geen enkele impact: het is een budgetneutrale oplossing. Toch is ze juridisch volledig waterdicht en straalt het principe van de vrije beslissingsbevoegdheid positief af op de tevredenheid van je werknemers. Zij kunnen immers een voordelenpakket op maat samenstellen dat naadloos aansluit bij hun persoonlijke behoeften.