1. Home>
  2. Actua & tendances>

Rémunération et coût salarial

La rémunération est un facteur important pour attirer et fidéliser les talents adéquats. Pour savoir comment mettre en place une politique salariale attrayante et gérer intelligemment les coûts salariaux, consultez ces blogs, e-books et autres informations intéressantes. Ou posez-nous directement votre question.

Verloning en loonkosten
Types de contenu
twee collega's
Blog

Collectieve hospitalisatieverzekering 2.0: op maat van kmo's

Bijna de helft van de kmo's biedt haar medewerkers in 2019 (nog) geen hospitalisatieverzekering aan. Vraag aan 10 van die bedrijven wat daarvoor de hoofdreden is en 'administratieve rompslomp' staat vast in de top 3. Maar is die bekommernis ook gegrond? We vroegen het aan expert Marc Van kerckhoven, Director Employee Benefits bij verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits.

By Annelies Rottiers25/6/2019
extralegaal
Blog

Extralegale voordelen: de top 10 in de kijker

Nagenoeg alle werknemers in België krijgen extralegale voordelen. Welke 'employee benefits' dat zijn, hangt af van de werkgever. Die kan vandaag kiezen uit een toenemend aantal opties. In de lijst met meest gekozen extralegale voordelen zien we dan ook enkele opvallende stijgers en dalers. Hoog tijd om de top 10 door te lichten.

By Annelies Rottiers17/6/2019
hospital
Blog

Een collectieve hospitalisatieverzekering: werkgevers weten waarom

Extralegale voordelen bestaan vandaag in alle geuren en kleuren: van elektrische fietsen over Internet@home tot de immer populaire maaltijdcheques. Ze helpen je om (toekomstige) medewerkers te motiveren, terwijl je tegelijk je financiën ontziet. Maar welke extralegaal voordeel biedt de grootste slagkracht voor je bedrijf? Een aanrader: de collectieve hospitalisatieverzekering.

By Annelies Rottiers13/6/2019
cadeau werknemer
Blog

Wil je je werknemer een cadeau geven? Dat mag binnenkort wat meer zijn!

Geschenken worden als loon beschouwd en zijn dus onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen (RSZ). Dit geldt voor geschenken in natura, in geld of in de vorm van cadeaucheques. Maar blijf je onder een bepaald bedrag, dan geldt er een vrijstelling van RSZ. Die plafonds worden binnenkort verhoogd.

By Geert Vermeir31/5/2019
personeelskosten
Blog

Personeelskosten budgetteren: volstaat Excel of ga je voor een geijkte tool?

Je personeel tijdig en correct uitbetalen vertrouw je toe aan je sociaal secretariaat. Maar voor het zover is, moet jij wel de nodige budgetten voorzien. En die variëren van jaar tot jaar: stijgende anciënniteit, extralegale bonussen, kosten bij langdurige afwezigheid enzovoort. Het nauwkeurig becijferen van je personeelsbudget is een huzarentaak in een steeds complexer hr-landschap.Berekend te werk gaan is dan ook de boodschap.

By Katrien Hesters 8/5/2019
piggy
Blog

Aanwerven en tegelijk besparen op loonkosten? In een steunzone kan het

In bepaalde regio’s die getroffen zijn door collectieve ontslagen of hoge werkloosheidscijfers moedigt de overheid jobcreatie aan. Ondernemingen kunnen er genieten van een korting op de verschuldigde bedrijfsvoorheffing. Dankzij die maatregel kwamen er al 6000 nieuwe banen bij in Vlaanderen en Wallonië. Vanaf 15 mei 2019 kunnen ook Brusselse werkgevers profiteren van subsidies als ze nieuwe medewerkers aanwerven in zones die het moeilijk hebben.

By Annick De Cock1/4/2019
loon
Blog

Loonkloofwet: vergeet je analyseverslag niet

In 2012 riep de federale overheid de loonkloofwet in het leven. Het doel: bedrijven aanmoedigen om werk te maken van gelijke verloning van mannen en vrouwen, onder meer aan de hand van een tweejaarlijkse analyse van de lonen. Of en hoe je zo’n loonkloofverslag moet opstellen, hangt af van hoeveel personeel je tewerkstelt.

By Geert Vermeir4/3/2019
kid
Blog

Opinie: flexibel verlonen, het kind en het badwater

De vakbonden zijn geen voorstander van de omzetting van brutoloon naar andere voordelen, vaak in natura. Dat werd de voorbije dagen zeer duidelijk. Zij vrezen dat werknemers er op achteruit zouden gaan qua socialezekerheidsrechten. Die bekommernis rond een sterke sociale zekerheid kunnen we alleen maar delen. De omzetting van loon naar niet-onderworpen voordelen betekent immers op korte termijn minder vakantiegeld en eindejaarspremie. Op middellange termijn minder ziekte- en werkloosheidsuitkeringen. Op lange termijn ook minder pensioen.

By Veerle Michiels22/11/2018
tax
Blog

Taxshift: wat verandert er voor werkgevers in 2019?

Sinds 2016 streeft de regering-Michel naar een daling van de lasten op arbeid. De taxshift moet een transparanter bijdragesysteem voor werkgevers creëren en de concurrentiekracht van Belgische ondernemingen versterken. De laatste fase van die overgang gaat in vanaf 1 januari 2019. Waar mag je je als werkgever aan verwachten?

By Geert Vermeir23/10/2018
kloof
Blog

Verklein de kloof tussen bruto en netto

Verklein de kloof tussen bruto en netto

By Annelies Rottiers4/10/2018
money
Blog

Loonpakket optimaliseren: in 3 stappen naar lagere loonkosten

Hoe kun je als zaakvoerder van een kmo je loonkosten verlagen en er tegelijk voor zorgen dat het loonpakket meer op maat is van de individuele werknemer? Een vraag die je jezelf ongetwijfeld al stelde. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je loonpakketten te optimaliseren. Dit stappenplan zet je op weg.

By Annelies Rottiers29/8/2018
moneyz
Blog

Winstpremie: de spelregels helder uitgelegd

Van warrants over pensioenbonusplannen tot de loonbonus cao 90: je beschikt over verschillende mogelijkheden om medewerkers te belonen. Sinds 1 januari 2018 is die lijst aangevuld met de winstpremie. We zetten de voorwaarden en troeven ervan op een rij.

By Geert Vermeir14/8/2018