1. Home>
  2. SD Worx>

Pers

U zoekt als journalist informatie over tewerkstelling, absenteïsme, flexibele verloning, loon- of personeelsbeleid, engagement op de werkvloer, diversiteit, langer werken of work-life balance? U bent benieuwd naar de impact van digitalisering en robotisering op de arbeidsmarkt? En hoe u freelancers inpast in een team met vaste medewerkers? U vraagt zich af hoe bedrijven medewerkers optimaal kunnen inzetten? U zoekt trends in personeelszaken of HR in het algemeen? U wilt weten hoe het nu precies zit met het arbeidsrecht of zoekt duiding rond nieuwe wetsvoorstellen of wetten rond arbeid? U wilt meer weten over internationale tewerkstelling?

SD Worx is als sociaal secretariaat marktleider in België. De 7.000 werknemers van SD Worx zijn actief in tweeëntwintig landen: België (hoofdkantoor), Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 82.000 grote en kleine organisaties, actief in diverse sectoren, zijn klant. Dat biedt een schat aan informatie over de beroepsbevolking, in België en wereldwijd.

Aarzel niet om contact op te nemen. Onze persverantwoordelijke wijst u graag de weg!

Perscontact België

Eva de Schryver
Eva De Schryver
eva.deschryver@sdworx.com
+32 (0)496 02 67 08

Whistleblower_1200x800

Minder dan 30 dagen voor dwingende deadline voor intern klokkenluiderskanaal (17 december 2023)

Minder dan 30 dagen scheiden ons van de deadline: op 17 december moeten ook alle kmo’s (vanaf 50 tot 249 werknemers) verplicht een actief klokkenluiderskanaal hebben voor werknemers, net als juridische entiteiten met 250 werknemers of meer. Zeven op tienkmo’s met 50 tot 250 werknemers zijn in orde of plannen dat te zijn: 35% heeft al een oplossing en 35% heeft een oplossing gepland.  Deze verplichting is dwingend na de publicatie van de Belgische Klokkenluiderswetgeving in het Staatsblad, een omzetting van de Europese richtlijn die een beveiligd intern meldkanaal oplegt, ter bescherming van klokkenluiders. Alle afdelingen van de Gosselin Group zijn alvast helemaal in orde.

Entrepreneur_1200x800

Bijna één op vijf Belgen wil eigen zaak starten

Bijna één op vijf (18%) Belgen antwoordt in 2023 positief op de vraag of hij of zij overweegt om een eigen zaak te starten. Dat is goed nieuws op de ‘Dag van de Ondernemer’. Starten in bijberoep kan een veilige manier zijn om te testen of de eigen zaak kan werken, of om een centje bij te verdienen. De vraag naar een extra job uit financiële noodzaak bestaat in ons land ook, maar is beperkt in vergelijking met andere Europese landen zoals Italië of Spanje. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 16.011 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen.

InternalMobility_1200x800

Eén op vijf staat open voor andere job in zelfde organisatie (maar zegt het niet)

Zes op de tien Europese werkgevers zijn zich bewust van het talent dat ze op lange termijn nodig zullen hebben. Bij Belgische werkgevers is dit niet anders. Alleen ontbreekt er bij meer dan de helft van de werkgevers een gedetailleerd overzicht van alle intern aanwezige competenties en van alle profielen die open staan voor verandering. Franse en Belgische werkgevers hebben vandaag het meest moeite met medewerkers elders in de organisatie in te zetten. Belgische werknemers staan het minst open om intern een andere job op te nemen. Toch is bijna een op vijf werknemers (18%) passief op zoek. Werkgevers die het verborgen potentieel en alle vaardigheden in kaart brengen, kunnen medewerkers laten doorgroeien en álle mogelijke vormen van talent gebruiken in de war for talent. Dit blijkt uit een onderzoek door SD Worx, de toonaangevende Europese HR dienstverlener, uitgevoerd bij meer dan 16.000 werknemers en bijna 5.000 HR-directeuren uit zestien Europese landen, waarvan 1000 Belgen.

AccountantHero_1200x800

Accountants Essers & Vanbriel uit Oudsbergen in de bloemen

De ‘Internationale Dag van de accountant’ is het ideale moment om ook in België de meerwaarde van accountants in de verf te zetten. Accountancy bureau Essers & Vanbriel uit Oudsbergen werd gekozen als winnaar uit 30 inzendingen na een oproep van SD Worx. Een onschuldige hand duidde het Limburgse accountancy kantoor aan dankzij de nominatie door de Limburgse ondernemer KERNN HR. Met de ondersteuning aan deze internationale dag wil SD Worx alle 15.759 beroepsbeoefenaars en hun 20.000 medewerkers in België bedanken voor hun dagelijkse inzet en professionaliteit.

Employer_1200x800

Belgen kijken minst uit naar andere werkgever

Met 72% Belgen die niet van job willen veranderen, zijn de Belgen het meest loyaal van alle Europese werknemers. Slechts 8% kijkt actief uit naar een andere werkgever. Er is ook een keerzijde. Een ontslag door een werkgever komt dan dubbel zo hard aan. Om te vermijden dat werknemers te lang moeten herstellen van een ontslag, kunnen een exitgesprek en outplacement het verschil maken: 55% van de Belgen staat positief tegenover een exitgesprek en 73% staat positief tegenover outplacement. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 16.011 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen.

231020_1200x800

Voorlopig zal 7% van de kmo’s koopkrachtpremie geven

Opvallend: op minder dan 3 maand voor de deadline van 31 december weet 44% nog niet of ze de premie kunnen of moeten geven. Zeven procent van de Belgische kmo’s weet het wel al en zal de nieuwe koopkrachtpremie geven. De helft van de kmo’s zal geen koopkrachtpremie geven. Een kwart daarvan geeft aan dat de financiële resultaten onvoldoende zijn; dat is een voorwaarde voor de toekenning van deze gunstige premie. Het andere kwart kent geen koopkrachtpremie toe omdat er andere klemtonen gelegd worden in het beloningsbeleid. Dat halen we uit de bevraging van SD Worx in september 2023 bij 656 kmo-bedrijfsleiders. Op basis van de loongegevens van meer dan 1,3 miljoen werknemers hebben maar 1,38% van de werkgevers al een koopkrachtpremie toegekend aan 1,81% van de werknemers. Dit betekent dat bijna 1 op 50 werknemers deze premie ondertussen ontvangen heeft.

flexijob_1200x800

Flexi-jobs meest populair bij 60-plussers

Twee op drie restaurants en cafés maken in 2023 gebruik van flexi-jobs, maar ook de helft van alle hotels en een kwart van de bakkerijen en kleinhandelzaken, zo analyseerde SD Worx, het grootste sociaal secretariaat in België op basis van de meest recente loondata van september 2023 bij 37.000 werkgevers met meer dan 1,1 miljoen medewerkers. Het zijn bijna uitsluitend kmo’s met minder dan 50 werknemers die er gebruik van maken, om pieken in het werk op te vangen.

Penuriedepersonnel_1200x800

Helft van Belgische bedrijven krijgt het werk niet rond wegens tekort aan personeel

De helft van de bedrijven heeft te weinig personeel om al het nodige werk gedaan te krijgen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van SD Worx. Maar liefst 56% van de Belgische werkgevers geeft aan dat ze het moeilijk vinden om werknemers aan te trekken en verwachten op dit vlak niet snel beterschap. Bovendien heeft zeker een derde moeite om hun personeel te houden. De helft (54%) van de Belgische werkgevers heeft ook te weinig personeel om het werk rond te krijgen. Enkel in Frankrijk ervaren nog meer werkgevers problemen (61%). Regelmatig trainingen en opleidingen aanbieden zodat het personeel zich permanent kan bijscholen, helpt bedrijven in de war for talent.

GP-FINAL_1200x800

SD Worx neemt Poolse SAP HR-marktleider Gavdi Poland over en versterkt positie in Polen

SD Worx, de toonaangevende Europese leverancier van hr- en payrolloplossingen, heeft Gavdi Poland overgenomen van de Deense Gavdi Group. Gavdi Poland, met hoofdkantoor in Warschau, levert consultancy voor SAP HCM (Human Capital Management) en SAP SuccessFactors, naast diensten voor applicatiebeheer. De onderneming heeft ook eigen oplossingen ontwikkeld die compatibel zijn met de SAP HR-software,  die zo extra functies krijgt. Door deze acquisitie versterkt SD Worx zijn SAP HR-capaciteiten om klanten in het middensegment en grote ondernemingen te helpen met hr- en payrolloplossingen.