1. Home>
 2. SD Worx>
 3. onze klanten>

Bedrijfsfietsen invoeren: een budgetneutrale operatie bij SKF

Dat steeds meer medewerkers (willen) fietsen naar het werk, ondervonden ze bij SKF aan den lijve. De Belgische medewerkers van de Zweedse multinational lanceerden zelf de vraag naar bedrijfsfietsen. “Dankzij Bike Mobility konden we de beperkte impact op het nettoloon helder simuleren”, getuigt hr-expert Marijke Vandormael. “Vandaag verkiest meer dan 1 op de 6 werknemers zijn stalen ros boven de wagen.”
Bedrijfsfietsen invoeren_ een budgetneutrale operatie bij SKF

SKF – voluit Svenska Kullagerfabriken – ontwikkelt, produceert, verkoopt en transporteert kogellagers en andere machineonderdelen. De Zweedse mastodont heeft een Brusselse en Tongerse divisie, goed voor respectievelijk 110 en 350 medewerkers. “Het was vooral die laatste groep die aandrong op leasefietsen”, steekt Marijke Vandormael van wal. Als Expert Compensation & Benefits, Logistics & Demand Chain staat ze in voor de payroll van de Belgische divisies en stippelt ze het loonbeleid mee uit.

Simulatietool is absolute must

Dat de vraag naar bedrijfsfietsen vanuit de afdeling Tongeren kwam, was geen verrassing. “De helft van de medewerkers woont binnen een straal van 10 kilometer van het werk, veelal in een landelijke omgeving”, vertelt Marijke. “We voorzagen al in een fietsvergoeding, maar werknemers wilden net dat tikkeltje meer. Daarop besloten we begin 2018 om leasefietsen in te voeren.”

Marijke en haar team onderzochten of een budgetneutrale implementatie mogelijk was. “We klopten bij SD Worx aan om advies in te winnen. Wat bleek: met een deel van hun brutoloon leasen medewerkers makkelijk een bedrijfsfiets. Ons loonbeleid volledig hertekenen was dus niet nodig. Wel drong de noodzaak aan een goede simulatietool zich op: we wilden de impact op het nettoloon helder communiceren.”

Betrouwbare en heldere berekeningen

De zoektocht naar een geschikte aanbieder was van korte duur. “SD Worx is al sinds 2000 onze vaste payrollpartner”, legt Marijke uit. “We rekenen sinds jaar en dag op hen voor onze loonadministratie en bijbehorende opleidingen. Voor de bedrijfsfietsen was het dan ook logisch dat we ons oor bij hen te luisteren legden.”

Een geslaagde zet, blijkt nu. “Door de loondata van een werknemer en de aankoopprijs van een fiets in te laden in Bike Mobility, krijgen we snel een gedetailleerd beeld van wat de fiets precies zal kosten, en dat voor de hele leaseperiode. De tool is erg snel en gebruiksvriendelijk. Een groot pluspunt wanneer medewerkers de loonimpact van verschillende fietsen willen vergelijken.”

Bovendien beantwoorden de berekeningen aan de recentste wetgeving. “Een essentiële voorwaarde”, zegt Marijke. “We willen juridisch waterdichte simulaties. Een tool van een ervaren hr-partner als SD Worx biedt die garantie, in tegenstelling tot een amalgaan aan Excelbestanden.”

Feilloze implementatie

De implementatie van Bike Mobility verliep vrijwel vlekkeloos en het enthousiasme op de werkvloer was groot. “Dankzij Bike Mobility zien medewerkers zwart op wit dat een bedrijfsfiets écht budgetneutraal is. In combinatie met de fietsvergoeding gaat het bij bepaalde werknemers zelfs vandaag al om een nuloperatie.”

Een jaar na de start kan SKF dan ook mooie resultaten voorleggen. “In Tongeren sprong 1 op de 5 medewerkers op de kar. In Brussel gaat het om 10%. Dat lagere cijfer verbaast ons niet: niet iedereen wil fietsen in een grootstad en er zijn een pak meer alternatieven voor de wagen beschikbaar. We zijn dus meer dan tevreden met de uitkomst.”

Werknemers én -gever plukken de vruchten

De effecten van de bedrijfsfiets op de werkvloer zijn duidelijk merkbaar. “Werknemers voelen zich energieker en hebben een uitlaatklep als ze stress ervaren. Bovendien stimuleert fietsen de sociale cohesie: collega’s spreken af om samen naar het werk te fietsen.”

Tot slot blijkt Bike Mobility een troef te zijn in de war for talent. “Bij de aanwerving van een IT’er was het onder meer de leasefiets die onze topkandidaat over de streep trok. Na jarenlang in Brussel gewerkt te hebben, was hij de files meer dan beu. Vandaag fietst hij door weer en wind naar het werk. We wisten het al, maar SD Worx heeft zich opnieuw bewezen als een betrouwbare partner.”

  Marijke Vandormael
  Dankzij Bike Mobility is de impact van een bedrijfsfiets op het loon meteen duidelijk. Vandaag fietst meer dan 1 op de 6 medewerkers naar het werk.
  Marijke Vandormael
  Marijke Vandormael, Expert Compensation & Benefits, Logistics & Demand Chain, SKF

  Interesse om eenvoudig bedrijfsfietsen in uw organisatie te introduceren?

  Onze experten geven je graag meer info!

   Contacteer ons vrijblijvend