1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Mobiliteit>
fiets

De bedrijfsfiets: de voordelen op een rij

Voor je werknemers wordt het steeds lastiger om met de auto naar het werk te pendelen. De fiets is een interessant alternatief: naast minder stress en een gezonde portie lichaamsbeweging zijn er ook flink wat fiscale voordelen.

De fiets is aan een gestage opmars bezig. In Vlaanderen neemt 17 % van de werknemers de fiets, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit. In Brussel (4,4%) en Wallonië (1,6%) ligt de populariteit lager, hoewel er daar ook een stijging in het aantal fietsers merkbaar is.

Dat Vlaanderen hoger scoort hoeft ook niet te verbazen, want de fileknoop rond de Vlaamse steden draait alsmaar strakker vast. Twijfel je nog of je het loonpakket van je medewerkers met een bedrijfsfiets moet aanvullen? Laat je overtuigen door deze vijf voordelen:

1. Fiscaal gunstregime

Eerst en vooral is de bedrijfsfiets 100% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat je medewerker de fiets gebruikt voor zijn of haar woon-werkverkeer. Als werkgever hoef je hierop dus geen belastingen te betalen. Ook voor de werknemer is het dan een volledig van belastingen vrijgesteld sociaal voordeel.

Geef je je medewerker daarbovenop een fietsvergoeding, dan mag je die kosten ook voor de volle 100% aftrekken, waardoor de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting dalen. Het maximumbedrag ligt (op dit moment) wel vast op 0,27 euro per getrapte kilometer. Ga je daarboven, dan betaalt je werknemer belastingen, zijn het voor je bedrijf geen aftrekbare bedrijfskosten meer en moet je er dus sociale bijdragen voor ophoesten. 

De lichten repareren, de bandenspanning controleren … Aan een fiets moet soms gesleuteld worden, zeker als je medewerker hem dagelijks gebruikt. Gelukkig kun je ook alle onderhoudskosten aftrekken (voor 100%). Hetzelfde geldt voor bijbehorende uitgaven zoals de aankoop van helmen, hangsloten, fluohesjes, leasingkosten, de plaatsing van een fietsenstalling en zelfs sanitaire voorzieningen.

    2. Geen sociale bijdragen meer voor de bedrijfsfiets

    Wanneer je als werkgever een fiets ter beschikking stelt van je medewerkers, vormt deze terbeschikkingstelling van een fiets een volledig vrijgesteld voordeel: er moeten geen RSZ-bijdragen en belastingen op betaald worden. 
    Als voorwaarde geldt evenwel dat de fiets effectief gebruikt wordt in het kader van de woon-werkverplaatsingen. De vrijstelling heeft dan betrekking op het volledige voordeel dat voortvloeit uit de terbeschikkingstelling van de fiets. M.a.w. indien de fiets gebruikt wordt voor de woon-werkverplaatsing, dan hoeft ook voor het zuivere privégebruik (tijdens weekend, vakantie,...) geen voordeel aangerekend worden.

    Opgelet: als je werknemer zijn of haar bedrijfsfiets uitsluitend gebruikt voor privéverplaatsingen (en dus niet voor woon-werkverkeer), wordt de fiets wel gezien als een loonvoordeel en moeten er RSZ-bijdragen en belastingen op betaald worden.

      Ongeacht het type fiets

      De vrijstelling van RSZ-bijdragen en belastingen geldt ongeacht het type fiets. Zowel stadsfietsen, gewone elektrische fietsen (tot 25 km/uur), speed pedelecs (tot 45 km/uur), mountainbikes, racefietsen, bakfietsen, ... komen er voor in aanmerking. 

        3. Forse besparing van parkeerkosten

        Als er meer werknemers af en toe de auto inruilen voor een fiets helpen ze niet alleen de files verminderen, maar zorgen ze ook voor meer vrije plaatsen op je parkeerterrein. Per parkeerplaats die je extra wilt creëren, moet je al snel 18.000 euro op tafel leggen – als je al de ruimte hebt voor zo’n uitbreiding. Door je medewerkers aan te zetten om de fiets te gebruiken, realiseer je dus een enorme besparing.

        4. Bike mobility: budgetneutraal een bedrijfsfiets ter beschikking stellen

        Met Bike Mobility kan je je medewerkers een bedrijfsfiets ter beschikking stellen zonder dat dit voor jou een extra kost betekent.  
        Met Bike Mobility geef je je medewerkers namelijk de kans om over de samenstelling van hun toekomstig loonpakket te onderhandelen en een deel van hun brutoloon in te ruilen voor een fiets. Dat komt hen voordeliger uit dan wanneer ze er zelf een kopen of leasen met hun nettoloon. Dankzij onze handige Bike Mobility-webtoepassing maak je in een-twee-drie duidelijke simulaties.
         

          De bedrijfsfiets is een van de extralegale voordelen waar werknemers steeds meer interesse voor tonen en ook als werkgever kun je er de vruchten van plukken, zoveel is duidelijk. Hoe pak je dit als werkgever het best aan? Waar moet je allemaal aan denken? Hoe zit het met de (para)fiscaliteit? En hoe verwerk je alles payrolltechnisch? Onze opleiding 'Een fietsplan in de praktijk' biedt antwoord.

            ontdek de opleiding 'Een fietsplan in de praktijk'

            5. Een boost voor je employer branding

            Je imago bepaalt voor een groot deel hoe aantrekkelijk je bent als werkgever. Een attractief werkgeversmerk zorgt er niet alleen voor dat je je vacatures makkelijker kunt invullen, het voorkomt ook dat je huidige werknemers weggaan. Door een duurzame oplossing zoals bedrijfsfietsen aan te bieden, maak je je imago alvast moderner en groener.

            6. Een betere gezondheid en minder afwezigheden

            Elke ochtend en avond in de file staan schuiven … echt bevorderlijk voor het humeur van je medewerkers is het niet. Door met de fiets naar het werk komen daarentegen, valt heel wat van die stress weg. Daarnaast heeft de dagelijkse portie beweging een positieve impact op de conditie en de gezondheid.

            Wat je als werkgever daaraan hebt? Het afwezigheidspercentage ligt lager dan bij de automobilisten. Werknemers die drie keer per week drie kilometer afleggen met de fiets zijn jaarlijks gemiddeld één dag meer aanwezig dan hun autorijdende collega’s.

              Maak werk van een duurzaam mobiliteitsbeleid

              Files zijn niet enkel nefast voor het milieu, maar ook voor het welzijn en de productiviteit van je medewerkers.
              Als organisatie doe je er dus goed aan om een doordachte regeling van het woon-werkverkeer aan te bieden.

              Gelukkig heb je de keuze uit een brede waaier aan alternatieven voor de bedrijfswagen. In dit e-book delen we graag de verschillende pistes om een duurzamer verkeersbeleid te introduceren en te stimuleren. Zo kun je de tevredenheid en het engagement van je medewerkers een stevige boost geven.

                Download hier het gratis e-book
                VeerleMichiels

                Veerle Michiels

                Juridisch Adviseur

                Veerle Michiels ging in 1997 bij SD Worx aan de slag als adviseur voor contacten tussen werkgevers en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Sinds 2004 werkt ze bij het Juridisch Kenniscentrum. Hier verdiepte ze zich in eerste instantie in thema’s rond sociale zekerheid in de ruime zin.