1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Mobiliteit>

De bedrijfsfiets: de voordelen op een rij

-Leestijd:: 3 Minuten
fiets

Voor je werknemers wordt het steeds lastiger om met de auto naar het werk te pendelen. De fiets is een interessant alternatief: naast minder stress en een gezonde portie lichaamsbeweging zijn er ook flink wat fiscale voordelen.

De fiets is aan een gestage opmars bezig. In Vlaanderen neemt 17 % van de werknemers de fiets, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit. In Brussel (4,4%) en Wallonië (1,6%) ligt de populariteit lager, hoewel er daar ook een stijging in het aantal fietsers merkbaar is.

Dat Vlaanderen hoger scoort hoeft ook niet te verbazen, want de fileknoop rond de Vlaamse steden draait alsmaar strakker vast. Twijfel je nog of je het loonpakket van je medewerkers met een bedrijfsfiets moet aanvullen? Laat je overtuigen door deze vijf voordelen:

1. Fiscaal gunstregime

Eerst en vooral is de bedrijfsfiets 100% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat je medewerker de fiets gebruikt voor zijn of haar woon-werkverkeer. Als werkgever hoef je hierop dus geen belastingen te betalen.

Geef je je medewerker daarbovenop een fietsvergoeding, dan mag je die kosten ook voor de volle 100% aftrekken, waardoor de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting dalen. Het maximumbedrag ligt wel vast op 0,24 euro per getrapte kilometer. Ga je daarboven, dan betaalt je werknemer belastingen, zijn het voor je bedrijf geen aftrekbare bedrijfskosten meer en moet je er dus sociale bijdragen voor ophoesten. De fietsvergoeding is een gunst voor je werknemer. Je bent dus niet verplicht om deze toe te kennen, tenzij een sector-cao dat wel voorschrijft.

De lichten repareren, de bandenspanning controleren … Aan een fiets moet soms gesleuteld worden, zeker als je medewerker hem dagelijks gebruikt. Gelukkig kun je ook alle onderhoudskosten aftrekken (voor 100%). Hetzelfde geldt voor bijbehorende uitgaven zoals de aankoop van helmen, hangsloten, fluohesjes, leasingkosten, de plaatsing van een fietsenstalling en zelfs sanitaire voorzieningen.

  In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting daalde op 1 januari 2020 de aftrekbaarheid van 120 naar 100%. De afschaffing is van toepassing vanaf aanslagjaar 2021. Wie in 2019 dus nog investeerde in een fiets of toebehoren, geniet nog van het voordeligere gunstregime.

   2. Geen sociale bijdragen meer voor de bedrijfsfiets

   Het privégebruik van de bedrijfsfietsen is sinds 1 januari 2017 met terugwerkende kracht niet langer onderhevig aan sociale bijdragen en belasting. Als een van je medewerkers over een bedrijfsfiets beschikt voor zijn of haar woon-werkverkeer, geldt dat niet langer als een loonvoordeel waarop RSZ-bijdragen en belastingen betaald moeten worden.

   Opgelet: als je werknemer zijn of haar bedrijfsfiets uitsluitend gebruikt voor privéverplaatsingen (en dus niet voor woon-werkverkeer), wordt de fiets wel gezien als een loonvoordeel en moeten er RSZ-bijdragen en belastingen op betaald worden.

    Wat met elektrische fietsen of speed pedelecs?

    Volgens de wegcode zijn snelle elektrische fietsen met trapondersteuning gelijk aan rijwielen met hulpmotor. De sociale en fiscale bepalingen zouden dus niet van toepassing mogen zijn. Maar sinds 1 januari 2017 kun je toch profiteren van de voordelen die bij een gewone fiets komen kijken: geen sociale bijdragen of belastingen wanneer de fiets ter beschikking wordt gesteld en dient voor het woon-werkverkeer en 100% aftrekbare kosten en fietsvergoeding.

     3. Forse besparing van parkeerkosten

     Als er meer werknemers af en toe de auto inruilen voor een fiets helpen ze niet alleen de files verminderen, maar zorgen ze ook voor meer vrije plaatsen op je parkeerterrein. Per parkeerplaats die je extra wilt creëren, moet je al snel 18.000 euro op tafel leggen – als je al de ruimte hebt voor zo’n uitbreiding. Door je medewerkers aan te zetten om de fiets te gebruiken, realiseer je dus een enorme besparing.

     4. Een boost voor je employer branding

     Je imago bepaalt voor een groot deel hoe aantrekkelijk je bent als werkgever. Een attractief werkgeversmerk zorgt er niet alleen voor dat je je vacatures makkelijker kunt invullen, het voorkomt ook dat je huidige werknemers weggaan. Door een duurzame oplossing zoals bedrijfsfietsen aan te bieden, maak je je imago alvast moderner en groener.

     5. Een betere gezondheid en minder afwezigheden

     Elke ochtend en avond in de file staan schuiven … echt bevorderlijk voor het humeur van je medewerkers is het niet. Door met de fiets naar het werk komen daarentegen, valt heel wat van die stress weg. Daarnaast heeft de dagelijkse portie beweging een positieve impact op de conditie en de gezondheid.

     Wat je als werkgever daaraan hebt? Het afwezigheidspercentage ligt lager dan bij de automobilisten. Werknemers die drie keer per week drie kilometer afleggen met de fiets zijn jaarlijks gemiddeld één dag meer aanwezig dan hun autorijdende collega’s.

      De bedrijfsfiets is een van de extralegale voordelen waar werknemers steeds meer interesse voor tonen en ook als werkgever kun je er de vruchten van plukken, zoveel is duidelijk. Hoe pak je dit als werkgever het best aan? Waar moet je allemaal aan denken? Hoe zit het met de (para)fiscaliteit? En hoe verwerk je alles payrolltechnisch? Onze opleiding 'Een fietsplan in de praktijk' biedt antwoord.

       ontdek de opleiding 'Een fietsplan in de praktijk'

       Maak werk van een duurzaam mobiliteitsbeleid

       Files zijn niet enkel nefast voor het milieu, maar ook voor het welzijn en de productiviteit van je medewerkers.
       Als organisatie doe je er dus goed aan om een doordachte regeling van het woon-werkverkeer aan te bieden.

       Gelukkig heb je de keuze uit een brede waaier aan alternatieven voor de bedrijfswagen. In dit e-book delen we graag de verschillende pistes om een duurzamer verkeersbeleid te introduceren en te stimuleren. Zo kun je de tevredenheid en het engagement van je medewerkers een stevige boost geven.

        Download hier het gratis e-book
        verl
        Door Veerle Michiels-Juridisch Adviseur Senior

        Veerle Michiels ging in 1997 bij SD Worx aan de slag als adviseur voor contacten tussen werkgevers en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Sinds 2004 werkt ze bij het Juridisch Kenniscentrum. Hier verdiepte ze zich in eerste instantie in thema’s rond sociale zekerheid in de ruime zin.