1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>
2 vrouwen in gesprek

Loonkosten besparen zonder ontslag: meer mogelijkheden dan je denkt

Vrijstelling bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid

Als je medewerkers ploegenarbeid verrichten, dan ben je verplicht om hen een ploegenpremie uit te betalen. Daarbovenop moet je vaak extra kosten maken, bijvoorbeeld voor aangepast vervoer. Openbaar vervoer is op ‘atypische’ werkuren immers minder voorhanden of zelfs onbestaande.

Om die extra kosten bovenop de loonkosten te drukken, kun je genieten van een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing van 22,8% van het belastbaar loon (zelfs 25% bij een volcontinu arbeidssysteem).

Meer over de voorwaarden voor de subsidie voor ploegenarbeid lees je in deze blog.

Invoering ploegensysteem: win-win voor retailerbedrijf

Misschien denk je dat een ploegenregeling alleen weggelegd is voor grote industriële spelers. Niets is minder waar, zo bewijst het praktijkvoorbeeld van een retailbedrijf waar magazijnmedewerkers het winkelpersoneel aflossen. Door het winkelpersoneel van alle afdelingen – schoenen, sportschoenen, lederwaren, jeans, ondergoed en speelgoed – als een ploeg te beschouwen, kon de werkgever een beroep doen op de ploegensubsidie, ook voor de tijd die ze in het magazijn werken.

Het resultaat: de werkgever bespaart om en bij de 10% zonder vermindering van de gepresteerde arbeidstijd. De betrokken medewerkers van hun kant zagen hun nettoloon aanzienlijk stijgen, doordat hun werkgever een deel van de subsidie naar hen liet terugvloeien.

Vandaag is het voor veel ondernemingen nog koffiedik kijken wanneer hun business opnieuw op volle toeren zal draaien. Helaas is een herstructurering soms onafwendbaar. Maar vaak zijn er eerst nog andere ingrepen mogelijk om kosten te besparen – de tijdelijke invoering van ploegenarbeid is daar een van. De grote plus hiervan: je bedrijf verliest geen expertise en je kunt snel terug omschakelen wanneer de economie verder aantrekt.

Benieuwd of jouw onderneming wel zou varen bij een dergelijke ingreep? Op een pilootgroep van je personeelsleden berekenen onze experts wat je voordeel kan zijn. Vervolgens bespreken we samen de juridische en operationele haalbaarheid. Na groen licht van jouw kant kunnen we de regeling ook invoeren in jouw organisatie.

  Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw onderneming?

   Stel je vraag aan onze experts
   janneman

   Jan Vanthournout

   manager Tax & Legal

   Jan Vanthournout is legal manager bij SD Worx en als academisch consulent verbonden aan de vakgroep sociaal recht van de Universiteit Gent.