1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Horeca>
Horeca sector

Digitalisering in horeca: win tijd voor wat telt

Bekijk het panelgesprek met Steven Rosseel en Frank De Meulder

Veel werk, meer flexibiliteit 

Hoe deed de horeca het in 2023? Vrij goed, blijkt uit de jaarlijkse analyse van SD Worx. “De sector krabbelde recht na een moeilijke coronaperiode”, zegt Steven Rosseel, horecaverantwoordelijke bij SD Worx. “Veel bedrijven hebben nog altijd last van de financiële weerslag, maar de tewerkstelling blijft op een mooi niveau en groeit zelfs nog. We zien vooral meer flexi-jobs en meer studentenarbeid.” 

 

Slimmer werken 

Flexibele werkkrachten vragen meer tijd van de werkgever, want die moet meer mensen opleiden. Gelukkig is er tijd te winnen door slimmer te werken. Met Growzer, bijvoorbeeld. Frank De Meulder, executive managing director bij Growzer: “Met onze app hoef je je geen zorgen meer te maken over voorraad. Growzer houdt je inventaris bij en maakt voorspellingen tot zeven dagen ver, mét automatische bestelling als je dat wil. Daarbij bewaken we je marge, want prijsstijgingen bij groothandels lopen automatisch in.”

    Na covid begonnen onze klanten meteen nieuwe vestigingen te openen. Dankzij het kostenoverzicht kennen ze de impact van een uitbreiding. Frank De Meulder, executive managing director bij Growzer

    “We digitaliseren administratie zoals leverbonnen en dagontvangsten – inclusief cadeaubons of speciale uitgaven. Daar maken we zelf analyses van in onze app, maar we kunnen ze ook doorsturen naar elk accountancyplatform. Zo werken ook boekhouders efficiënter. Verschillende van onze klanten hebben na de covidperiode geïnvesteerd in een tweede locatie. Dankzij het kostenoverzicht kennen ze meteen de impact van een nieuwe vestiging.”

      Slimmer communiceren en plannen

      Meer flexi-jobbers en studenten betekent ook: meer communiceren en beter plannen. Ook daar is een oplossing voor, weet Thomas Broeckaert (partnership manager bij Strobbo). “Veel horeca-ondernemers communiceren nog via WhatsAppgroepen, maar zo verlies je snel het overzicht. In onze app communiceer en plan je in één beweging.”

        Door administratie te automatiseren, kunnen horeca-ondernemers zich weer concentreren op hun corebusiness. Thomas Broeckaert, partnership manager bij Strobbo

        “We houden ook de tijdsregistratie bij en sturen die automatisch door naar een dienstverlener als SD Worx. Zelfs de Dimona-aangifte verloopt volledig vanzelf. Zo nemen we onze ondernemers heel wat werk uit handen, zodat ze zich kunnen concentreren op hun corebusiness.”

          StevenRosseel_300x300
          Personeel dat je niet moet opleiden, levert je meteen winst op.
          StevenRosseel_300x300
          Steven Rosseel, Horecaverantwoordelijke, SD Worx

          Gespecialiseerd advies

          Ook SD Worx digitaliseert om ondernemers werk uit handen te nemen en biedt een totaalpakket. “Horeca is één van onze speerpunten. We hebben heel wat specifieke oplossingen: een financiële planning maken met loonkosten inbegrepen, professioneel omgaan met personeel, sociaal-juridische updates … we kunnen horeca-ondernemers overal bij helpen”, sluit Steven af. “Ons doel? Meer winst voor de ondernemer én tevredener personeel. Dat doen we in onze loonberekening – zo veel mogelijk nettoloon voor zo laag mogelijke loonkosten – maar ook met advies over retentie. Want personeel dat je niet moet opleiden, levert je meteen winst op.”

           

          Ook nood aan advies en slimme oplossingen? We helpen je graag.