1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
Arcadis

Arcadis: hr-strategie met duurzaamheid als toetssteen

Veel bedrijven zwaaien tegenwoordig met de belofte van een duurzame carrière. Maar bij ingenieursbureau Arcadis maken ze het hr-buzzword concreet met een strategie die op drie pijlers steunt: continue feedback, mobiliteit en thuiswerk. People Director Arcadis Belgium & Europe South Wim Waterschoot: “Onze mensen willen het beste van zichzelf geven, maar dat lukt pas wanneer je ook hun welbevinden au sérieux neemt.”

  Arcadis is een van oorsprong Nederlands ingenieurs- en adviesbureau dat vandaag 28.000 medewerkers tewerkstelt in 70 verschillende landen. In België telt de organisatie 850 medewerkers, waarvan het leeuwendeel technische bachelors en masters. 

  Wim Waterschoot, People Director Arcadis Belgium & Europe South: “Dat onze talentvijver klein is en druk bevist, hoeft allang geen betoog meer. Door de steeds verder doorgedreven digitalisering komt de concurrentie bovendien uit alle hoeken. Ook technologiegigant Google, bijvoorbeeld, zoekt mobiliteitsspecialisten om verkeersstromen in kaart te brengen.”

   Autonomie en thuisgevoel

   In de engineeringbranche zitten sollicitanten dus in een luxepositie. Meestal hebben ze de keuze tussen verschillende werkgevers, dus slaan ze aan het wikken en wegen. En dan gaat het zeker niet alleen over het loonzakje. 
   Wim: “Kandidaten stellen kritische vragen over de bedrijfscultuur of polsen naar concrete initiatieven voor het personeel. Wij moeten hen overtuigen dat we de nodige autonomie, flexibiliteit en verantwoordelijkheid bieden. En vooral: dat ze hier thuis kunnen zijn.

    Duurzame carrière uitbouwen

    Arcadis levert studiewerk ter voorbereiding van bouw-, infrastructuur- en milieuprojecten: ziekenhuizen en scholen, parken, pleinen en bruggen, bodemsanering … Stuk voor stuk dossiers met een meerwaarde voor maatschappij en milieu, of een positieve impact op de levenskwaliteit.  Wim: “Mensen kiezen voor Arcadis omdat ze een bijdrage willen leveren aan duurzame projecten. Meer nog, ze geven er het beste van zichzelf voor. Maar dat lukt natuurlijk pas wanneer je als werkgever ook hun welbevinden au sérieux neemt. En hen ondersteunt bij de uitbouw van een duurzame carrière.”

     De 3 pijlers van het hr-beleid van Arcadis:

     1. Continue feedback
     2. Mobiliteit
     3. Thuiswerk

      Continue feedbackloop

      Om wensen en verzuchtingen te capteren zijn employee surveys en focusgroepen vaste prik binnen de internationale groep. Daaruit blijkt onder meer dat vooral de jongste generatie vragende partij is voor continue feedback. Wim: “Het klassieke halfjaarlijkse functioneringsgesprek volstaat niet langer, ze willen een continue informele feedbackloop met de leidinggevende. 

      Van die open feedbackcultuur maakten we een van de drie pijlers van ons hr-beleid. Let wel: voor onze managers vraagt dat een aanpassing. We bieden hen dan ook de nodige begeleiding om die switch te maken.”

      “Het klassieke halfjaarlijke functioneringsgesprek volstaat niet langer, de jongste generatie wil een continue informele feedbackloop met de leidinggevende”

       Slimme mobiliteitskeuzes

       Duurzaamheid loopt ook als rode draad door de mobiliteitaanpak van Arcadis, de tweede hr-pijler. Wim: “Nieuwe kantoren openen we in de buurt van een station, zodat medewerkers niet alleen op hun auto aangewezen zijn. Al blijft voor veel mensen de bedrijfswagen natuurlijk heilig. Daarom vergroenen we ons wagenpark van 400 firmawagens naar hybride en elektrisch.”

       Verder zijn we samen met SD Worx het mobiliteitsbudget aan het uitrollen. Op enkele maanden tijd schakelden 20 medewerkers ernaar over, een bescheiden succes. Zij kunnen voortaan de beste mobiliteitskeuze maken in functie van hun agenda.”

        Connecteren op kantoor

        Wie mobiliteit zegt, kan ook niet om thuiswerk heen – de derde poot van de hr-strategie van Arcadis. Wim: “Telewerken stonden we jarenlang oogluikend toe, een thuiswerkpolicy was er niet. Tot we een tijd geleden beslisten om er meer structureel op in te zetten, opnieuw met het oog op duurzaamheid en een betere work-lifebalans. We klopten bij SD Worx aan om zo’n policy uit te werken volgens de regels van de kunst.” 

        Daarnaast krijgen de Arcadis-kantoren één voor één een makeover. Zo is de vaste werkplek stilaan verleden tijd. Wim: “Om alleen op een dossier te werken, hoef je niet per se naar kantoor af te zakken, om een project af te trappen met je team dan weer wél. In het algemeen merk ik bij bedrijven een beweging richting kleinere kantooroppervlaktes. Maar de tijd die we op kantoor doorbrengen kiezen we wel steeds bewuster. Sterker nog: in de toekomst zal het kantoor een cruciale rol spelen in onze connectie met collega’s en bedrijfscultuur.”

        “De tijd die we op kantoor doorbrengen kiezen we steeds bewuster. Sterker nog: in de toekomst zal het kantoor een cruciale rol spelen in onze connectie met collega’s en bedrijfscultuur.”

         Wijzen op risico’s

         “Parallel daarmee moeten mensen ook thuis in optimale omstandigheden kunnen werken”, benadrukt de hr-directeur. “Ook hieraan komen we sinds kort tegemoet, in de vorm van een tussenkomst voor ergonomisch bureaumateriaal.” 

         Met al hun vragen kunnen de hr-medewerkers terecht bij het expertenteam van SD Worx. Wim: “SD Worx biedt ons rechtszekerheid, maar bovenal zijn ze een professionele vertrouwenspartner. Ken je de denkhoeden van Edward de Bono? Bij SD Worx durven ze ook de zwarte hoed op te zetten. Door kritische vragen te stellen en ons te wijzen op de mogelijke valkuilen, zijn ze de ideale toetssteen voor ons enthousiasme.”

         “SD Worx biedt ons rechtszekerheid, maar bovenal zijn ze een professionele vertrouwenspartner”

          Wil je ook een hr-partner die zich samen met jou buigt over je hr-uitdagingen?

           Ontdek hoe SD Worx je kan helpen