1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>
BLOG18324_HERO_1200x800

Waarom je vandaag nog aan de slag moet met je loonbeleid?

We hebben 2 redenen voor je. Een effectief loonbeleid helpt je om medewerkers te behouden en te motiveren én nieuw talent aan te trekken. Bovendien, moet je klaar zijn voor de verplichte loontransparantie van 2026. En dat klinkt misschien evidenter dan je zou denken. De ontwikkeling van een sterk loonbeleid, dat doe je niet in 1-2-3. Onze tip? Begin er vandaag nog aan.

  Wat is een sterk loon(-beleid)?

  Loonbeleid

  Je (toekomstige) medewerkers vergelijken hun salaris met dat van gelijkaardige functies, binnen je bedrijf en op de arbeidsmarkt. Dat je salarissen billijk zijn, is de basis. Maar daarmee ben je er nog niet.

   Salaris bestaat uit meer dan cash

   Af en toe wil je ook iets extra’s doen, zonder dat jouw loonkosten de pan uit swingen. Een loonbeleid omvat financiële en niet-financiële loonelementen, zoals: 

   • cafetariaplan
   • verloning op maat
   • bonus- en loonkostenoptimalisaties
   • … 

   Zet in op individualisering en keuzevrijheid, dat is hoe je talent aantrekt en behoudt. 

    Loontransparantie: loonbeleid op punt stellen voor de toekomst

    Iedere organisatie, ongeacht de grootte, is vanaf 2026 verplicht om een transparant loonbeleid te hebben. Dat wil zeggen dat je het aanvangsloon, de mogelijke loonevolutie, loonschalen en gemiddelde lonen moet communiceren aan zowel bestaande medewerkers als kandidaten.

     Laat je bijstaan door experts

     Loontransparantie, dat klinkt eenvoudiger gezegd dan gedaan. En we krijgen nu al heel wat vragen van organisaties om hen bij te staan in deze complexe oefening. Daarom hebben we voor jou de cruciale bouwstenen van een duurzaam en competitief loonbeleid gebundeld in 1 overzicht.

      Heb je hulp nodig om jouw loonbeleid verder te optimaliseren?

      Grijp deze kans om strategische keuzes te maken voor je loonaanpak.

       Ontdek onze formules op maat van je bedrijf

       Virginie Verschooris

       Content Manager Reward & Data