1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. HR-software & digitalisering>
Digitalisering

Hoe je digitalisering in hr rijmt met een persoonlijke aanpak

Lagere kosten, hogere productiviteit, betere inzichten, meer tevreden medewerkers … De voordelen van digitalisering in hr zijn al uitvoerig beschreven. Maar wat vaak onderbelicht wordt: met de juiste hr-software zet je ook de kwaliteiten van je hr-medewerkers in de verf. Zij krijgen zo de ruimte om zich toe te leggen op een persoonlijke aanpak, terwijl je het transactionele werk overlaat aan digitale tools. En zo speel je meteen in op twee concrete wensen op de werkvloer: digitalisering = ‘ja’, een persoonlijke aanpak = ‘ook ja’. 

  15,8%

  De Belgische werknemers die nu al tevreden zijn over de digitale werkplek zijn dun gezaaid, zowel in kmo’s als in grotere organisaties.

  70%

  Een meerderheid verkiest dan weer een persoonlijke aanpak voor heel wat hr-taken, zoals rekrutering, onboarding, evaluatiegesprekken, leren en samenwerking. 

   Rekrutering

   Ruim 7 op de 10 Belgische werkgevers geeft aan dat het langer duurt dan vroeger om vacatures in te vullen. Ben jij er een van? Hr-technologie kan een welkome hulp bieden. Zo selecteer je via Applicant Tracking Software (ATS) snel geschikte kandidaten en kun je met software ook makkelijk een talentenpool aanleggen voor de toekomst. De tijd die zo vrijkomt, kun je besteden aan jobinterviews en andere kennismakingsactiviteiten, want daarin moet je onder meer op zoek naar een culturele klik, passies en aspiraties. Zaken die je met software moeilijk achterhaalt, maar wel essentieel zijn voor een goede match. 

    Onboarding

    Van alle hr-taken is onboarding degene waarbij medewerkers het meeste belang hechten aan een persoonlijke aanpak. Dat betekent evenwel niet dat je technologie voor onboarding helemaal moet wegdenken. Denk aan geautomatiseerde workflows voor welkomstberichten, payrollaccounts, opleidingsplanning enzovoort om de komst van je nieuwe krachten voor te bereiden. Dat geeft jou meer tijd om mensen te integreren in de groep, je verwachtingen toe te lichten en geregeld te checken hoe het gaat. Kortom, je laat de administratieve bijzaken van ‘een nieuwe werknemer’ aan digitale tools, terwijl jij ‘de nieuwe collega’ persoonlijk verwelkomt.

     Evaluatiegesprekken

     Het is volkomen begrijpelijk dat medewerkers een persoonlijke aanpak wensen wanneer het over hun werkprestaties gaat. Maar hr-software kan ontwikkelingsgesprekken voeden met allerhande nuttige info, zodat je de inhoud van een beoordeling naar een hoger niveau tilt. Een laagdrempelig feedbackplatform geeft iedereen bijvoorbeeld de kans om constructieve feedback te geven aan collega’s, over afdelingen heen. Zo worden evaluatiegesprekken niet enkel een verantwoordelijkheid van leidinggevenden. Iedereen doet mee. Jij krijgt zo betere inzichten in prestaties en de medewerkers zullen nieuwe doelen beter kunnen kaderen.

      Leren en ontwikkelen

      Slechts 52% van de Belgische medewerkers beweert makkelijk toegang te hebben tot leermogelijkheden. Je hoort ons al aankomen: ook hier kan technologie soelaas bieden. Een interne talentmarktplaats waarin medewerkers zelf hun profiel beheren, inclusief skills en ervaringen, brengt al je talent in kaart én geeft je inzichten in interessante leeropportuniteiten voor elke medewerker. Op basis daarvan kun jij met mensen in gesprek gaan over welke leeropties het beste bij hen passen. Het resultaat: persoonlijke ontwikkelingstrajecten met een bottom-upaanpak.

       Samenwerking

       Samenwerkingen bestaan in veel verschillende vormen: meetings, brainstorms, projecten, coaching etc. En die gebeuren sinds jaar en dag face-to-face. Dat hoeft niet te veranderen, maar digitale oplossingen kunnen wel een handig hulpmiddel zijn. Via platformen zoals Slack en Microsoft Teams kun je bijvoorbeeld snel functionele gesprekken voeren en documenten delen. Tools zoals Monday en Trello helpen dan weer bij project- en taakmanagement. En hr-tech kan ook helpen om collega’s met dezelfde interesses bij elkaar te brengen. Kortom, veel mogelijkheden om persoonlijke samenwerkingen efficiënter en aangenamer te maken.

        Lorenzo Andolfi
        Waarom 6 op de 10 bedrijven almaar meer focussen op hr-digitalisering? Ze zien in dat je er niet alleen efficiënter door werkt, maar dat je je hr-medewerkers zo vrijmaakt om op hun sterktes in te spelen.
        Lorenzo Andolfi
        Lorenzo Andolfi, HR Research & Intelligence, SD Worx

        Eens je je hr-medewerkers overtuigt van de aanvullende kracht van technologie, moet je ook nog je medewerkers warm maken voor digitalisering. Doe je dat goed, dan maak je jezelf op meerdere vlakken een aantrekkelijke(re) werkgever. 

         Benieuwd hoe digitalisering in jouw organisatie te rijmen valt met een persoonlijke aanpak?

          Boek vrijblijvend een gesprek in