1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Aanwerving en selectie>
VacaturesAI_Blog_1200x800

Vacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vlotte tekst

Goede vacatureteksten schrijven … het kan frustrerend zijn. Wat zet je er wel in, wat niet? En hoe omschrijf je iets zodanig dat kandidaten zich aangesproken voelen? Gelukkig kan generatieve AI een handje helpen. Met onze 5 stappen ga je in een mum van tijd van een wit blad naar een overtuigende tekst.

  1. Kies je tool

  1.1. ChatGPT

  Je hoorde ongetwijfeld al over ChatGPT, de AI-chatbot van OpenAI. De basisversie is gratis (nadat je een account hebt aangemaakt). Er is ook een betalende versie, gebaseerd op een geavanceerder taalmodel. Je vraagt ChatGPT wat je nodig hebt en het model genereert een tekst. De manier waarop je het vraagt (de zogenaamde prompt) bepaalt de uitkomst.

   Screenshot-1_chatGPT

   1.2. Microsoft Copilot

   Microsoft Copilot is momenteel gratis toegankelijk via een zijbalk in de browser Microsoft Edge. Ook hier stel je een vraag en het AI-model genereert een tekst. Copilot is iets gebruiksvriendelijker dan ChatGPT: met een knop selecteer je de schrijfstijl en na de eerste versie komt het model zelf met aanvullende vragen op de proppen om de vacature te verfijnen. Je kunt ook aan de slag via de functie ‘opstellen’, waar je de stijl meteen verder verfijnt via knoppen.

    Screenshot 2_Copilot

    1.3. Vacaturegenerator van SD Worx

    Nog gebruiksvriendelijker: de vacaturegenerator van SD Worx. Hier hoef je je helemaal niet bezig te houden met prompts. Je omschrijft gewoon de functie en het aanbod en je geeft je bedrijfswebsite in. Op basis daarvan maakt onze tool een eerste aanzet voor je vacature. Gebruik je onze tool? Ga dan rechtstreeks naar stap 5.

     Screenshot 3_Vacature

      2. Maak je prompt

      Hoe duidelijker je het AI-model uitlegt wat je wilt bereiken, hoe beter het resultaat zal zijn. Die uitleg noemen we een prompt. Een belangrijk onderdeel van zo’n prompt is de rol die het model moet spelen. In dit geval: een expert in het schrijven van vacatures. Wees zo specifiek mogelijk. Als die expert een tone-of-voice moet hanteren, schrijf dat er dan bij. Een basisprompt is dan bijvoorbeeld:

      "Help me een vacature op te stellen voor een [functie] in [locatie] bij [bedrijf]. Jij bent de expert in het schrijven van wervende vacatures. Je houdt van verrassend taalgebruik, sloganeske zinnen en gedurfde titels. Je weet dat een goede vacature kort en krachtig is, zonder clichés. Optimaliseer voor SEO op het zoekwoord [functietitel].”

       3. Verfijn je vacature met nieuwe prompts

       3.1. Extra informatie

       De basisprompt zal een vrij generieke tekst opleveren, maar je kunt extra informatie geven in een aanvullende prompt, met de vraag om de vacature te herschrijven met die nieuwe informatie. Bijvoorbeeld:

       "Herschrijf de vacature met de volgende aanvullende informatie:

       • Werktijden: ochtenddienst (6 tot 14 uur), middagdienst (14 tot 22 uur) en nachtdienst (22 tot 6 uur).
       • Het brutosalaris voor deze functie ligt tussen 2300 en 2600 euro, exclusief 20% ploegentoeslag op basis van 40 uur en afhankelijk van ervaring of opleiding.
       • Ervaring is niet vereist, je leert on-the-job.”

       3.2. Opbouw

       Als alle informatie in de tekst zit, ga je de opbouw verfijnen. In dit blogartikel geven we een goede leidraad. Je prompt kan er dan als volgt uitzien:

       “Herschrijf de vacature met de volgende opbouw: onze belofte aan de kandidaat, de jobomschrijving, de gevraagde hard- en soft skills, de voordelen en onze bedrijfscultuur. Gebruik daarvoor telkens 1 paragraaf en maximaal 5 bulletpoints. Begin met een pakkende introductie van maximaal 160 tekens waarin de functietitel terugkomt. Sluit af met een call-to-action.”

       3.3. Stijl

       Stijlaanwijzingen geef je het best zo veel mogelijk mee in je basisprompt. Toon en woordkeuze scheppen meteen een beeld van je bedrijf. Formeel of informeel, serieus of relativerend, persoonlijk of zakelijk: het kan zijn dat de toon nog niet volledig goed zit na de basisprompt. In een aanvullende prompt vraag je dan om de stijl aan te passen.

        4. Geef feedback aan het model

        Na de basisprompt en aanvullende prompts moet er al een vrij bruikbare tekst liggen. Toch bestaat de kans dat het generatieve model nog meer context nodig heeft. Geen probleem: de modellen zijn ontworpen om rekening te houden met die context. Ga het gesprek aan met je AI-assistent en de tekst krijgt snel meer diepgang.

         5. Lees na en verfijn verder

         Belangrijk: publiceer nooit zomaar een tekst die AI heeft geschreven. Generatieve AI is ontworpen om een coherente tekst op te stellen. Ze doet dat door telkens het volgende woord te voorspellen op basis van het voorgaande. Dat levert niet per se een inhoudelijk of zelfs vormelijk correcte tekst op. Let op de volgende missers.

         5.1. Juistheid

         Generatieve AI klinkt altijd overtuigend, ook als ze volslagen onzin debiteert. Wanneer je bijvoorbeeld vraagt naar een 10-ploegenstelsel, dat helemaal niet bestaat in de realiteit, krijg je onderstaand antwoord:

          Lees dus zeker na op inhoudelijke juistheid.

          5.2. Functietitel

          Vacatureteksten moeten niet enkel juist en wervend zijn om kandidaten te overtuigen. Ze moeten ook vindbaar zijn. Zoals we hier al schreven, is een juiste functietitel het begin van een goede vacature. We weten dat in België meer kandidaten zoeken op magazijnier dan op orderpicker. Gebruik dus magazijnier als functietitel en wissel orderpicker en magazijnier af in de intro. De juiste titel kan generatieve AI (nog) niet bepalen.

          5.3. Discriminatie

          Generatieve AI-modellen zijn getraind op een immense hoeveelheid teksten. Sommige daarvan zijn weinig inclusief op het vlak van leeftijd, ras of gender en dat komt soms terug in de teksten die AI produceert. Kijk om te beginnen naar de functietitel: ‘poetshulp’ is inclusiever dan ‘poetsvrouw’, ‘loodgieter/loodgietster’ zal meer vrouwen aanspreken dan ‘loodgieter (m/v/x)’. Scan de tekst dus zeker nog op discriminerend taalgebruik.

            Meteen aan de slag? Naar de vacaturegenerator van SD Worx!

            Vacature helemaal klaar voor publicatie? Gebruik dan de Job Poster voor maximale visibiliteit van je vacature.

            Nog meer inspiratie nodig om je talent te managen?

             Lees het gratis e-book Nooit meer zonder talent hier.
             SD Worx Mathias Haentjens

             Mathias Haentjens

             Marketing Manager

             Mathias Haentjens is marketing manager bij de SD Worx Staffing Solutions. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in het verbinden van marketing met data en technologie, zowel in de media, digitale consultancy als rekrutering. Als digital native volgt hij de nieuwe ontwikkelingen in AI op de voet.