1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Aanwerving en selectie>
VacaturesSchrijven_Blog_1200x800

Vacatures schrijven in 2024: trek sollicitanten aan met deze 5 tips

Hoe vinden de juiste sollicitanten jouw bedrijf? Een goede vacaturetekst is alleszins onmisbaar. Met deze vijf tips schrijf je betere teksten die meer (en juistere) kandidaten overtuigen.

  1. Begin met een goede functietitel

  Met een vacature vind je geen werknemers. Met een (goede) vacature vinden werknemers jou. Kandidaten zijn meestal niet op zoek naar jouw bedrijf, wel naar een functie. Zorg dus voor een functietitel die de job duidelijk omschrijft en vooral: die anderen ook gebruiken. Kandidaten voor de job van poetshulp zoeken niet op de term ‘hygiënisch verantwoordelijke’.

  Hoe bepaal je de passende functietitel? Een blik op soortgelijke functies bij je concurrenten is een goed begin. Of je kunt een stap verder gaan. Met keyword research onderzoek je op welke titels kandidaten exact zoeken en kun je je titel (en vervolgens je hele vacaturetekst) gaan verfijnen. Als je geen SEO-expert in huis hebt, is het de moeite waard om zelf even naar de zoekwoordplanner van Google of Google Trends te kijken.

   2. Opbouw: vertrek vanuit de sollicitant

   Veel bedrijven schrijven in vacatureteksten eerst een grote lap tekst over zichzelf. Lijkt logisch, want een vacature is een promotietekst voor je bedrijf en de kandidaat wil toch weten waar die terechtkomt? Toch boek je meer succes wanneer je vertrekt vanuit de sollicitant. Spreek hem of haar rechtstreeks aan met ‘jou’, dat is een stuk persoonlijker dan ‘onze ideale kandidaat’. Denk ook na over wat hij of zij wil weten.

   2.1. Je belofte aan de kandidaat

   De eerste indruk is cruciaal. In je intro haal je de sollicitanten binnen met je belofte. Waarom moéten ze bij jou komen werken? Het antwoord op die vraag hangt uiteraard af van de functie, maar opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn altijd belangrijk. Maar liefst 58% van de Belgische werknemers verwacht dat hun huidige werkgever meer doet om hun skills te ontwikkelen.

   2.2. Hoe ziet de job eruit?

   Je hebt de nieuwsgierigheid van de kandidaat gewekt, tijd om te vertellen wat de job precies inhoudt. Maak je jobomschrijving zo concreet mogelijk. Sommige bedrijven beschrijven zelfs hoe een doorsneewerkdag eruitziet. Daar kan de kandidaat zich meteen iets bij voorstellen.

   2.3. Wat moet de kandidaat kennen en kunnen?

   Volgende stap: leg je eisen op tafel. Vermijd een ellenlange lijst, maar beperk je tot de strikt noodzakelijke diploma’s en ervaring. De arbeidsmarkt is krap, dus je bent beter niet te kieskeurig.

   Benoem hier ook de soft skills (omgaan met feedback, met mensen) die je van de kandidaat verlangt. Die zijn het belangrijkst, want ze zijn veel moeilijker aan te leren dan jobspecifieke vaardigheden. Hire for attitude, train for skills, luidt het devies.

   2.4. De voordelen

   Verloning blijft dé reden waarom mensen voor een werkgever kiezen en er blijven. Bij grote bedrijven staat het loonpakket op nummer één, bij kmo’s is enkel de werkinhoud belangrijker. Aarzel niet om een vork te benoemen waartussen het brutoloon varieert. De sollicitant weet dan meteen waar hij of zij aan toe is.

   Natuurlijk is verloning meer dan enkel het brutoloon. Benoem de extralegale voordelen (maaltijdcheques, ecocheques …) maar ook de niet-financiële voordelen. Extra vakantiedagen en een uitstekende werksfeer zijn evengoed troeven voor de kandidaat.

   2.5. Je bedrijf

   Op het eind kun je nog iets vertellen over je bedrijf. Maar het hoeft niet. Je hebt de kandidaat warm gemaakt voor een specifieke job in je bedrijfscultuur. Als die meer wil weten over je onderneming, dan vindt die wel de weg op je ‘werken bij’-site.

    3. Maak het concreet

    Wees zo specifiek mogelijk over wie je zoekt, wat je verwacht en wat je teruggeeft. Vermijd nietszeggende clichés als ‘spin in het web’, ‘creatieve duizendpoot’ en ‘marktconform loon’. Als je het over ontwikkelingsmogelijkheden hebt, toon die dan ook, bijvoorbeeld door te linken naar verhalen van medewerkers die uit de functie zijn doorgegroeid naar een andere.

     4. Hou het kort

     Schrap alles wat niet strikt noodzakelijk is. Er zijn vacatures in overvloed, ga er niet van uit dat kandidaten minutenlang bij die van jou blijven hangen. Lange teksten werken vaak ontmoedigend. Maak je tekst scanbaar, met bullets en creatieve tussentitels. 'Wat zit erin voor mij’ spreekt meer aan dan ‘Wat wij jou te bieden hebben’.

      Bang voor het witte blad? Je kunt ook generatieve AI gebruiken om een eerste aanzet van je vacature te maken. In onze blog vertellen we je er alles over.

       5. Eindig met een spetterende call-to-action

       Met de call-to-action op het einde van je tekst trek je je kandidaat helemaal over de streep. ‘Solliciteer nu’ is helder, maar een beetje droog. ‘Zin om erbij te komen? Wacht niet langer!’ activeert al heel wat meer. De precieze stijl hangt natuurlijk af van het type kandidaat dat je zoekt en de stijl van je bedrijf, maar ook hier geldt: maak het zo kort en concreet mogelijk.

        Je merkt het: een goede vacaturetekst schrijven is niet eenvoudig. Hopelijk zetten we je met bovenstaande tips al een eind op weg. 

        Nood aan een hands-on-training? Naar de SD Worx Academy! 

        Graag persoonlijke ondersteuning? Wij staan voor je klaar!

        Is je vacature helemaal klaar voor publicatie? Gebruik dan de Job Poster voor maximale visibiliteit van je vacature.

         Nog meer tips om talent aan te trekken en te behouden vind je in ons e-book.
         SD Worx Ann Van Reybrouck

         Ann Van Reybrouck

         Business Manager SPO

         Als Business Manager van het team Sourcing Process Outsourcing bij SD Worx, benadert Ann elke zoektocht naar talent met toewijding en zorg, vastbesloten om de behoeften van klanten te overtreffen.