Door Cathy Geerts - 6 maart 2020 - Leestijd: 8 minuten
Gelijkheid is gelijk aan welvaart. Het World Economic Forum formuleert het als volgt: Economieën en samenlevingen kunnen alleen gedijen als ze streven naar gendergelijkheid op alle niveaus. Met de Internationale Vrouwendag in het verschiet is dit een prima moment om na te gaan hoe het met de gendergelijkheid op het werk gesteld is.
Wat betekent dit? Met amper 55% van de vrouwen die actief zijn op de globale arbeidsmarkt tegenover 78% van de mannen, slagen economieën en bedrijven over de hele wereld er niet in om dit enorme aanbod van talent en potentieel te benutten. Dit heeft ongetwijfeld een invloed op hun groei, concurrentievermogen en hun toekomst.
Op Europees niveau heeft het Europees Instituut voor gendergelijkheid (EIGE) een uniek instrument ontwikkeld om de voortgang van gendergelijkheid in de EU te meten: de gendergelijkheidsindex. Deze index is een leidraad voor beleidsmakers om waar nodig maatregelen te nemen. Hij omvat zes kerndomeinen: werk, geld, kennis, tijd, macht en gezondheid.
Het domein 'werk' meet de gendergelijkheid in de arbeidsmarktparticipatie, de duur van het actieve beroepsleven, de sectorale segregatiepatronen en de werkkwaliteit (flexibiliteit, loopbaanperspectieven enz.).
Wat betekent dit? In de landen waar SD Worx actief is, neemt Nederland het voortouw in gendergelijkheid op de werkvloer, gevolgd door het VK en Oostenrijk. Voor het domein 'werk' scoren alle landen beter dan de EU-GEI. SD Worx is ook actief in Zwitserland, maar omdat de GEI een EU-tool is, is er voor dat land geen indexscore beschikbaar.
Het lage percentage vrouwen in de raden van bestuur van ondernemingen blijft zorgwekkend. Volgens Harvard University presteren bedrijven met diverser samengestelde raden van bestuur aanzienlijk beter. Waarom? Door te diversifiëren neemt het aantal personen dat in aanmerking komt voor een zitje in een raad van bestuur toe en is de kans groter dat personen worden aangetrokken met de juiste talenten, vaardigheden en ervaring. Bovendien stuur je ook een krachtig inclusiviteitssignaal naar je hele onderneming, wat op zijn beurt tot meer diversiteit op de werkvloer kan leiden.
De onderstaande lijst toont hoe het gesteld is met de gendergelijkheid in raden van bestuur in de landen waar SD Worx actief is:
Bron: https://www.weforum.org/reports/gender-gap-2020-report-100-years-pay-equality
Ondanks de vele inspanningen verkleint de globale gendergelijkheidskloof bijzonder traag. Volgens het rapport over gendergelijkheid (2020) van het World Economic Forum vormt de ondervertegenwoordiging van vrouwen in opkomende sectoren het grootste obstakel.
Wat betekent dit? Een diversificatiebeleid en inclusieve personeelsstrategieën zijn een absolute must voor bedrijven die de genderkloof willen overbruggen. Alleen wanneer deze kwesties worden aangepakt, zullen mannen en vrouwen ten volle de kansen kunnen grijpen die de moderne technologie biedt.
Bij SD Worx geloven we alvast in het bundelen van krachten van m/v/x op de werkvloer.
Door Cathy Geerts - Chief HR Director SD Worx Group
Cathy heeft bijna 20 jaar ervaring in de HR-wereld. Na het behalen van haar diploma Romaanse Taal-& Letterkunde vervolledigde ze een MBA bedrijfsmanagement. Cathy begon haar carrière als Employee Benefits-consultant. Daarna ging ze aan de slag bij o.a. Umicore, Nystar & Alpro als Compensation & Benefits-Manager. In 2014 kwam Cathy aan boord bij SD Worx en werd begin 2017 is HR Director voor de ruim 1800 Belgische medewerkers. Vandaag is ze Chief HR Director voor SD Worx Group.