1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>
stock

Aandelenopties & warrants: optimaliseer bonusuitbetalingen voor je werknemers

Een aandelenoptie is het recht om een bepaald aantal aandelen aan te kopen binnen een bepaalde termijn en tegen een vooraf vastgestelde prijs.

De wet onderscheidt daarbij 2 types met een verschillende fiscale behandeling:

 1. beursgenoteerde – en daar verhandelde – opties, waarvan de ‘warrants’ het meest bekend zijn
 2. niet-beursgenoteerde opties

  Ook als niet-beursgenoteerd bedrijf kun je medewerkers de mogelijkheid geven aandelen van je eigen bedrijf te kopen. Wil je liever niet dat je medewerkers in je onderneming participeren, dan kun je bij de grootbanken aankloppen voor een aandelenoptieplan of bij je sociaal secretariaat voor warrants. De waarde daarvan is doorgaans gekoppeld aan de evolutie van een grote aandelenkorf.

   Inzetten op retentie én draagbare kosten

   Nu het steeds moeilijker is om het juiste talent te vinden, wil je alles op alles zetten om goed presterende medewerkers aan je bedrijf te binden. Aan het einde van het jaarlijkse evaluatiegesprek ben je dan snel geneigd een brutoloonsverhoging voor te stellen. Het klassieke scenario, maar enkel op korte termijn houdbaar. Het volgende jaar zal je medewerker immers opnieuw een extra verwachten, en zo lopen de kosten al snel hoog op. Bovendien houdt je medewerker netto vaak minder dan de helft over van zijn opslag.

   Reden te meer dus om een verloningsmiddel te overwegen dat op de lange termijn betaalbaar blijft én waar ook je medewerker meer aan overhoudt. Aandelenopties (warrants) zijn dan een aantrekkelijk alternatief:

   • Voor jou als werkgever: de opties zijn niet onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen, werkgevers- of werknemersbijdragen. Bovendien zijn ze fiscaal aftrekbaar.
   • Voor je medewerkers:
    • De opties (warrants) zijn vrij van sociale zekerheidsbijdragen.
     • Warrants kan je medewerker meteen verzilveren en zo de blootstelling aan waardeschommelingen tot een minimum beperken.
    • Op niet-beursgenoteerde opties betaalt je medewerker slechts belasting op een fractie van de waarde. In de regel gaat het om 18%, plus 1% per jaar dat de looptijd meer dan 5 jaar bedraagt. Om van dit fiscale gunstregime te genieten, moet je medewerker de opties wel voor minstens één jaar in portefeuille houden. Indien het daarbij gaat om opties waarmee de medewerker aandelen in het ‘eigen’ bedrijf kan aankopen, ligt dat percentage nog eens de helft lager, op voorwaarde dat de medewerker zijn recht pas uitoefent tussen de 3 en 10 jaar na toekenning.
    • Indien gelinkt aan aandelen van het eigen bedrijf, zal je medewerker ook kunnen genieten van een stijgende (beurs)waarde.
    BE_SF_warrants_rekenvoorbeeld

     Opgelet: aanbod binnen 60 dagen aanvaarden

     Aandelenopties genieten enkel van deze specifieke regeling wanneer je medewerker binnen de 60 dagen op het plan intekent. Vanaf de 61e dag treedt de gemeenrechtelijke regeling in werking en kun je bijvoorbeeld niet langer profiteren van de RSZ-vrijstelling.

      Geef je medewerkers meer, zonder zelf dieper in de portefeuille te tasten

      Aandelenopties en warrants zijn populair. Overweeg je ook om dit alternatief voor een brutoloonsverhoging in te voeren? Bij de experts van SD Worx kun je terecht om de ideale verloningsmix voor je bedrijf samen te stellen en verantwoord uit te rollen.  

       Je werknemers aantrekkelijk verlonen?

        Ontdek meer
        annick-decock_300x300

        Annick De Cock

        Manager Flex Income Plan, Mobility & Warrants

        Annick De Cock is fiscaal jurist en sinds 2010 werkzaam bij SD Worx. Zij is gespecialiseerd in optimaal verlonen en de ontwikkeling van nieuwe verloningsinstrumenten, met aandacht voor loonkostbeheersing.