Als werkgever in België heb je gelukkig meerdere opties om overuren in te zetten, maar het komt erop aan de juiste keuze te maken op het juiste moment. Niet elk type overuur is even flexibel, voordelig of toepasselijk in elke situatie.
Dit zijn enkele mogelijkheden …
Acute nood = snel schakelen
Wanneer je plots met een crisissituatie zit, zoals een grote last-minute bestelling, is snelheid cruciaal. In zo’n geval wil je medewerkers extra kunnen laten presteren zonder administratieve rompslomp of wachttijd. Dan kies je het best voor het type overuren dat meteen inzetbaar (mits melding aan de sociale inspectie) is bij overmacht: de klassieke (onvrijwillige) overuren. Met recht op overloon en inhaalrust voor je medewerkers, en toepasing van het fiscaal gunstregime.
Geplande drukte = voorbereid en fiscaal voordelig
Denk aan periodes zoals solden en de eindejaarsfeesten. Je weet dan op voorhand dat je extra handen nodig hebt. Deze situaties vragen om een oplossing die financieel aantrekkelijk is voor jou én je medewerkers, waardoor je deze makkelijker verkocht krijgt aan je team. Je komt dan al snel uit bij de gewone vrijwillige overuren: overloon verplicht, geen inhaalrust en enkel een schriftelijk akkoord met de betrokken werknemers vereist. Ook voor dit type overuren kan gebruik gemaakt worden van het fiscaal gunstregime.
Herstel of groeifase = fiscaal optimaliseren
Stel, je onderneming kruipt recht na een moeilijk jaar en je wil de productie opkrikken zonder extra loonkosten gekoppeld aan indienstname van nieuwe werkkrachten of (te) dure klassieke overuren van je huidige werknemers. Dan is het financieel interessant om de voorkeur te geven aan de netto vrijwillige relance overuren. Geen RSZ-bijdragen, geen overloon, geen inhaalrust, enkel een schriftelijk akkoord van de betrokken werknemers. Opgelet: deze overuren zijn al vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing. Het fiscaal gunstregime kan hier dus niet toegepast worden.