1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Personeelsadministratie>
Blog tijdelijke overurenregelingen

Verlenging tijdelijke overurenregelingen: dit moet je weten

In juni verlengde de federale regering twee tijdelijke regelingen tot eind 2025: het fiscaal gunstige overurenkrediet van 180 uur en de 120 vrijwillige relance-overuren. Wat er in 2026 precies verandert, blijft voorlopig nog koffiedik kijken. Maar voor dit jaar is er dus duidelijkheid. Daarom zoomen we graag in op hoe beide tijdelijke overurenregelingen werken en wat jij eruit kan halen.

    Wat verstaan we onder ‘overuren’ in België?

    Volgens de Belgische arbeidsduurreglementering mogen medewerkers niet meer dan 8 uur per dag en 40 uur per week presteren (met gemiddeld 38 uur per week op jaarbasis). De regering begrijpt echter dat de realiteit soms om meer flexibiliteit vraagt – al dan niet structureel. Daarom kun je als werkgever in 2025 gebruikmaken van 6 opties voor flexibele arbeidstijd, van kleine flexibiliteit tot wisselende weekregimes.

    Werkt een voltijdse medewerker toch langer dan de normale (eventueel verschoven) grenzen, dan tellen die uren als overuren.

      Welke tijdelijke overurenregelingen zijn verlengd en hoe werken ze?

      Presteren medewerkers overuren, dan hebben ze in principe recht op inhaalrust en een loontoeslag. De loontoeslag die je betaalt (voor overuren boven de 9 uur per dag of 40 uur per week) beschouwt de fiscus als gewoon loon. Dat betekent dat de gebruikelijke RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing gelden. Niet meteen een aantrekkelijk idee. Noch voor jou als werkgever, noch voor je medewerkers.

      Sinds 2005 kennen overuren daarom een fiscaal gunstige behandeling, met een voordeel voor werkgever én werknemer.
       

      180 fiscaalvriendelijke overuren 

      Tot en met 30 juni 2025 konden werkgevers en werknemers profiteren van een fiscaal voordeel op maximaal 180 overuren per werknemer – mits deze uren werden uitbetaald met een wettelijke overloontoeslag. Op de valreep besliste de regering deze maatregel met 6 maanden te verlengen. Het fiscaalvriendelijke krediet van 180 uren blijft dus beschikbaar tot 31 december 2025. Goed nieuws dus: wie in de eerste jaarhelft het quotum van 180 nog niet heeft opgebruikt, krijgt extra tijd om dat alsnog te doen.

        Fiscaal voordeel werkgevers:
        Gedeeltelijke vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing (41,25%)

        Fiscaal voordeel medewerkers:
        Belastingsvermindering (57,75%)

          Voor de sectoren waar al een verhoogd overurenplafond geldt, heeft de verlenging geen gevolgen. De verhoging blijft van toepassing tot:

          • 280 uren voor medewerkers die wegenwerken of spoorwegwerken verrichten, of aan wie de overheid oplegt om in het weekend, op feestdagen of ’s nachts te werken;
          • 360 uren voor werknemers en werkgevers in de horeca (PC 302).

           

          120 vrijwillige relance-overuren (bruto = netto)

          Ook deze extra voordelige vrijwillige overuren worden verlengd tot eind 2025. Waarom extra voordelig? Overloon, inhaalrust, sociale bijdragen en belasting zijn afwezig. Dit zijn dus ‘netto-overuren’. Of anders gezegd, van elk bruto-overuur zien je medewerkers het volledige bedrag op hun rekening verschijnen – weliswaar zonder loontoeslag, dus ook kostenbesparend voor jou. 

          Alle werkgevers kunnen gebruikmaken van relance-overuren. Met één opmerking weliswaar: de fiscus aanvaardt geen conventionele loontoeslag. Wordt die toch betaald, dan gaat de belastingvrijstelling verloren.

            • Eenvoudige formaliteiten: schriftelijk akkoord volstaat (6-maandelijks te hernieuwen)
            • Overloon: nee
            • Inhaalrust: nee
            • RSZ: nee
            • Bedrijfsvoorheffing: nee

              Hoe maak je de keuze tussen types overuren?

              Als werkgever in België heb je gelukkig meerdere opties om overuren in te zetten, maar het komt erop aan de juiste keuze te maken op het juiste moment. Niet elk type overuur is even flexibel, voordelig of toepasselijk in elke situatie. 

              Dit zijn enkele mogelijkheden …


              Acute nood = snel schakelen

              Wanneer je plots met een crisissituatie zit, zoals een grote last-minute bestelling, is snelheid cruciaal. In zo’n geval wil je medewerkers extra kunnen laten presteren zonder administratieve rompslomp of wachttijd. Dan kies je het best voor het type overuren dat meteen inzetbaar (mits melding aan de sociale inspectie) is bij overmacht: de klassieke (onvrijwillige) overuren. Met recht op overloon en inhaalrust voor je medewerkers, en toepasing van het fiscaal gunstregime.


              Geplande drukte = voorbereid en fiscaal voordelig

              Denk aan periodes zoals solden en de eindejaarsfeesten. Je weet dan op voorhand dat je extra handen nodig hebt. Deze situaties vragen om een oplossing die financieel aantrekkelijk is voor jou én je medewerkers, waardoor je deze makkelijker verkocht krijgt aan je team. Je komt dan al snel uit bij de  gewone vrijwillige overuren: overloon verplicht, geen inhaalrust en enkel een schriftelijk akkoord met de betrokken werknemers vereist. Ook voor dit type overuren kan gebruik gemaakt worden van het fiscaal gunstregime. 


              Herstel of groeifase = fiscaal optimaliseren

              Stel, je onderneming kruipt recht na een moeilijk jaar en je wil de productie opkrikken zonder extra loonkosten gekoppeld aan indienstname van nieuwe werkkrachten of (te) dure klassieke overuren van je huidige werknemers. Dan is het financieel interessant om de voorkeur te geven aan de netto vrijwillige relance overuren. Geen RSZ-bijdragen, geen overloon, geen inhaalrust, enkel een schriftelijk akkoord van de betrokken werknemers. Opgelet: deze overuren zijn al vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing. Het fiscaal gunstregime kan hier dus niet toegepast worden.  

                Voor de werknemer zijn fiscaal gunstige overuren – vrijwillig of niet – interessanter door de combinatie van een loontoeslag en een belastingvermindering. Ter illustratie, bij een belastingdruk van 30% houdt die bijna 100% van zijn basisuurloon over. Ook voor de werkgever zijn ze overigens interessant, want die betaalt 22,42 euro voor een brutoloon van 22,50 euro per uur (incl. loontoeslag). Maar nóg interessanter voor werkgevers zijn de relance-overuren, omdat het voordeel van de vrijstelling bij doorstorting van bedrijfsvoorheffing niet opweegt tegen de kosten van de loontoeslag.

                  Let wel, dit zijn slechts indicaties over wat de interessantste piste is. Het complexe samenspel van overloon, sociale bijdragen, belastbaarheid, fiscale voordelen voor werkgever én werknemer, net als de noodzakelijke formaliteiten, maakt de overurenkeuze minder eenvoudig dan het lijkt. Zoals altijd: vraag bij twijfel om advies van een ervaren dienstverlener zoals SD Worx.

                    Goed geïnformeerd overuren kiezen voor jouw specifieke situatie?

                    We maken graag een simulatie. Niet enkel over het financiële aspect, maar ook over formaliteiten en eventueel sociaal overleg.

                      Neem contact op
                      Anneleen Verstraeten

                      Anneleen Verstraeten

                      Juridisch expert kmo bij

                      Anneleen Verstraeten studeerde in 2002 af als Master in de Rechten. Ze startte in 2003 bij SD Worx als juridisch adviseur. In die rol ondersteunde zij zowel kmo’s als grote ondernemingen in Vlaanderen binnen verschillende sociaaljuridische onderwerpen. Sinds enkele jaren liggen haar focus en hart bij de kmo-afdeling. Daar is ze als juridisch adviseur, legal kmo consultant én interne en externe opleider op verschillende fronten actief.