1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Afwezigheden>
abs

Langdurige afwezigheid: wat kun je doen?

Outsource de last, verzilver de baten

Misschien wil je al een tijdje je schouders zetten onder een nieuw opleidingsbeleid, data-analyse of een campagne rond employer branding, maar laat de werkdruk dat niet toe. Overuren registreren, je wagenpark beheren, contracten opmaken, eindejaarspremies of vakantiegeld berekenen … Het zijn stuk voor stuk taken waar veel werk in kruipt en die je probleemloos kunt uitbesteden aan specialisten. Zo heb je zelf meer tijd voor strategische hr-projecten die je bedrijf helpen groeien en het engagement van je medewerkers ten goede komt.

    3. En wat met loon?

    Een hoger loon is geen wondermiddel tegen langdurige afwezigheid. Maar als de verloning niet billijk is, keldert het engagement. En dat heeft wél een negatieve impact op je verzuimcijfers. Door je medewerkers zelf een deel van hun loonpakket te laten samenstellen, geef je hen de autonomie waar ze trouwens al zo lang vragende partij voor zijn. En bevlogen werknemers zijn … juist, minder afwezig.

    Terug in het zadel

    Toch kan het altijd voorvallen dat een van je medewerkers langdurig ziek wordt. Sinds 1 januari 2018 kun je ook een traject opstarten voor werknemers die al langer dan twee jaar afwezig zijn. Dat was tot vorig jaar niet het geval.

    Vanaf het moment dat een medewerker vier maanden arbeidsongeschikt is, kunt u een re-integratietraject opstarten. De procedure gaat als volgt:

    1. De preventieadviseur-bedrijfsarts (PABA) onderzoekt of de werknemer in kwestie het werk, al dan niet aangepast, opnieuw kan uitvoeren.
    2. Stemt de werknemer in, dan zal de PABA overleggen met de behandelende arts, adviserend geneesheer of andere personen die de re-integratie kunnen doen slagen.
    3. De PABA ook de werkpost en -omgeving.
    4. Zijn bevindingen vat hij samen in een dossier en maakt een beslissing. Als zijn evaluatie positief is én als de betrokken werknemer ermee akkoord gaat, kun je met hem een re-integratieplan uitwerken.

      Tip!

      Hoe langer iemand afwezig is, hoe moeilijker het wordt om terug te keren. Bij lang verzuim loont het daarom om de terugkeer te vergemakkelijken door een aangepast takenpakket voor te stellen. En door het gesprek aan te gaan met de werknemer: waarmee kun je nog rekening houden om de terugkeer te verbeteren? Hiervoor kun je eventueel ook een beroep doen op externe preventiediensten voor gepaste begeleiding.

        People analytics: volg de situatie op de voet

        Relevante ziekte-indicatoren verzamelen in een verzuimrapport is een goede eerste stap om te achterhalen hoe en voor wie je initiatieven op poten moet zetten. Door het ziekteverzuimpercentage – het aandeel verzuimdagen in het totale aantal te werken dagen, het percentage verzuimers en de Bradfordfactor bij te houden, kun je je beleid (beter) op de uitdagingen afstemmen, ten voordele van organisatie en medewerkers.

        Maak werk van engagement

        Geëngageerde medewerkers vallen meteen op: ze zijn gepassioneerd met hun job bezig, stralen energie uit en zijn oprecht trots op hun bedrijf. Maar hoe til je je medewerkers naar dat hogere niveau, zodat ze je organisatie vleugels geven?

          Employee engagement

          Hoe u de betrokkenheid van uw medewerkers verhoogt. En waarom dat loont.

            Download hier het gratis e-book
            Peter Beeusaert

            Peter Beeusaert

            HR Consultant

            Peter heeft een Master in Arbeids- & Organisatiepsychologie. Sinds 2005 is hij actief als HR Consultant voor diverse bedrijven en sectoren. Zijn jarenlange ervaring omtrent thema's als performance management, motivation management, leadership en HR strategie, maken hem de specialist die hij vandaag is. Naast zijn passie voor het ‘motivationele’ heeft Peter ook zijn passie voor ‘data’ geïntegreerd in zijn job. Zo maakt hij deel uit van het data consultancy team waarbij klanten begeleid worden in het opzetten en uitvoeren van een hr beleid ondersteund door data gedreven inzichten en voorspellingen.