3. En wat met loon?
Een hoger loon is geen wondermiddel tegen langdurige afwezigheid. Maar als de verloning niet billijk is, keldert het engagement. En dat heeft wél een negatieve impact op je verzuimcijfers. Door je medewerkers zelf een deel van hun loonpakket te laten samenstellen, geef je hen de autonomie waar ze trouwens al zo lang vragende partij voor zijn. En bevlogen werknemers zijn … juist, minder afwezig.
Terug in het zadel
Toch kan het altijd voorvallen dat een van je medewerkers langdurig ziek wordt. Sinds 1 januari 2018 kun je ook een traject opstarten voor werknemers die al langer dan twee jaar afwezig zijn. Dat was tot vorig jaar niet het geval.
Vanaf het moment dat een medewerker vier maanden arbeidsongeschikt is, kunt u een re-integratietraject opstarten. De procedure gaat als volgt:
1. De preventieadviseur-bedrijfsarts (PABA) onderzoekt of de werknemer in kwestie het werk, al dan niet aangepast, opnieuw kan uitvoeren.
2. Stemt de werknemer in, dan zal de PABA overleggen met de behandelende arts, adviserend geneesheer of andere personen die de re-integratie kunnen doen slagen.
3. De PABA ook de werkpost en -omgeving.
4. Zijn bevindingen vat hij samen in een dossier en maakt een beslissing. Als zijn evaluatie positief is én als de betrokken werknemer ermee akkoord gaat, kun je met hem een re-integratieplan uitwerken.