1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Boekhouders en accountants>
Boekhouders en accountants

Je accountant als adviseur van je kmo

Veel kleinschalige kmo’s hebben geen CFO en grotere organisaties ondervinden moeilijkheden om geschikte medewerkers te vinden voor de boekhoudafdeling. Een goede externe accountant kan dus een aanzienlijke meerwaarde betekenen voor je kmo. Zeker nu de digitalisering veel processen automatiseert en de rol van de accountant als adviseur van je kmo aan belang wint.

De cultuur van innovatie en digitalisering van SD Worx, overtuigt niet alleen tal van werkgevers en hr-professionals. Veel accountants en boekhouders maken eveneens gebruik van de performante tools. SD Worx ondersteunt hen in hun rol als financieel raadgever, klankbord en vertrouwenspersoon van de kmo’s. Waar digitale oplossingen een pak repetitieve taken automatiseert, kan de onderneming meer en beter een beroep doen op de accountant als adviseur. Jo Demeulemeester, verantwoordelijke bij SD Worx voor de samenwerking met accountants, weet er meer over.

  Digitalisering bevordert taak van accountant als adviseur

  De digitale transformatiegolf blijft niet beperkt tot de logistieke en productieprocessen van bedrijven. Ook in de administratie levert het automatiseren van repetitieve en compliance-taken efficiëntiewinst op. De ontwikkeling valt trouwens niet meer te stoppen. “Kmo’s digitaliseren hun administratie en boekhouding niet alleen om competitief te blijven. Ze doen het ook omdat de overheid het steeds meer oplegt,” aldus Jo. “Denk maar aan de verplichte elektronische facturatie, die tegen 2026 in voege treedt.” Logisch dat ook het uitwisselingsproces van cijfers en data met de accountant almaar vaker geautomatiseerd verloopt. De accountancykantoren investeren vandaag dan ook volop in krachtige softwarepakketten, zoals Yuki en Exact. “Waar de professional vroeger vooral waakte over cijfers en compliancy, neemt de accountant als adviseur een meer proactieve taak op zijn schouders.”

   Kmo’s digitaliseren hun administratie en boekhouding niet alleen om competitief te blijven. Ze doen het ook omdat de overheid het steeds meer oplegt,” aldus Jo Demeulemeester van SD Worx

    Wat kan de accountant als adviseur voor je kmo betekenen?

    Zoals gezegd gaat dat vandaag veel verder dan de fiscale, btw- en boekhoudkundige verplichtingen. De accountant als adviseur is bijvoorbeeld onderlegd in Europese en douanewetgeving, om de ondernemer die internationale expansie overweegt te ondersteunen. Hij verdiept zich in subsidiedossiers en ontlast de kmo zo van een pak administratief werk. Hij adviseert rond zaken als successie en vastgoed. En vooral: hij merkt het snel als de cijfers de verkeerde kant opgaan. Zo kan hij tijdig de alarmbel luiden, de nodige analyses uitvoeren en de bedrijfsleider adviseren in een taal die hij begrijpt. 

    Zijn expertise helpt verder om onder meer herstructureringen mee in goede banen leiden. De invulling van accountancy verschuift met andere woorden naar consultancy. Het gaat meer om mensenwerk dan om cijferwerk.
     

     Jo Demeulemeester
     “Een accountacykantoor is ook een kmo. Zij kennen de uitdagingen waar kmo’s mee te maken krijgen en zoeken gericht mee naar oplossingen.”
     Jo Demeulemeester
     Jo Demeulemeester, Verantwoordelijk voor de samenwerking met Accountants bij SD Worx, SD Worx

     De meerwaarde van SD Worx voor kmo’s en accountants

     SD Worx zet eveneens sterk in op innovatieve software. Veel oplossingen situeren zich op het raakvlak van hr, accountancy en sociaal secretariaat. Ondanks de technologische insteek, blijft de organisatie streven naar een goede balans tussen elektronische communicatie en menselijk contact. De lokale verankering blijft van groot belang om een dienstverlening aan te bieden in de onmiddellijke nabijheid van de klant. Dankzij de link met het sociaal secretariaat verloopt het uitwisselen en verwerken van de boekhoudkundige gegevens snel en foutloos. 

     Als hr-specialist helpt SD Worx alle stakeholders bij het opsporen, rekruteren en behouden van talent. Ten slotte deelt de organisatie van kennis en expertise online, via workshops en opleidingen.

     Overtuigd van de meerwaarde van de accountant als adviseur van je kmo? Ben je een accountant en wil je weten wat SD Worx als partner voor jou kan betekenen? Optimaliseer jullie onderlinge samenwerking dan met behulp van de tools van SD Worx. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze experts.

      

      "De invulling van accountancy verschuift met andere woorden naar consultancy. Het gaat meer om mensenwerk dan om cijferwerk."